
Grupo Operativo PDApp: Avanzando cara a un modelo dixital de residuos cero no sector agroalimentario
- Tipo Grupo operativo
- Execución 2022 -2025
- Orzamento asignado 599.480,28 €
- Ámbito Supraautonómico
- Comunidade Autónoma Cataluña; Galicia; Madrid, Comunidad de; Murcia, Región de; País Vasco
- Fonte principal de financiamento PEPAC 2014-2020
- Páxina web do proxecto https://pdapp.coag.com.es/PDApp/
A proposta de PDApp ten como obxectivo reducir a perda e o desperdicio de alimentos no sector hortofrutícola mediante o desenvolvemento e validación de novos servizos apoiados en ferramentas dixitais, destinados a (i) permitir que as empresas poidan canalizar os residuos producidos a través dunha plataforma PDA de forma segura a outras empresas do sector alimentario (simbiose alimentaria), doazóns e outros tipos de distribución para consumo humano, conectando empresas con outras industrias de alimentación ou de procesamento animal (alimentarias). simbiose); (ii) pode desenvolver un Plan de Prevención e Redución da Perda e Desperdicio de Alimentos (PPRPDA) de forma guiada e dixital que axude ás empresas a tomar decisións e establecer medidas correctoras e (iii) pode decidir sobre as mellores alternativas de prevención de PDA dispoñibles grazas ao coñecemento dos beneficios económicos, sociais e ambientais.
- O principal obxectivo é reducir a perda e o desperdicio de alimentos no sector agrario, en particular no sector hortofrutícola, a través de ferramentas dixitais.
- Deseñarase un servizo de apoio á decisión para empresas e axentes deste sector para axudarlles a previr as PDA.
- Este servizo inclúe o apoio necesario para dixitalizar o teu Plan de Prevención e Redución de Perdas e Desperdicios de Alimentos, que será obrigatorio no futuro.
- Traballarase nunha ferramenta dixital que pretende posibilitar o intercambio dos excedentes xerados entre os distintos axentes implicados (industria transformadora, ONGs que reciben doazóns, gandeiros, fabricantes de pensos, etc.), garantindo a trazabilidade e a denuncia dos residuos ás autoridades. Tamén se prevé que isto sexa obrigatorio unha vez que se aprobe a normativa nacional sobre esta materia.
- Realizarase un diagnóstico preciso das perdas e desperdicios de alimentos no sector hortofrutícola.
- Farase fincapé na concienciación sobre a importancia de medir e reducir a PDA.
- OBXECTIVOS ESPECÍFICOS
- Diagnosticar perdas e desperdicios de alimentos no sector hortofrutícola.
- Facilitar a implantación de plans de prevención de PDA no sector hortícola primario.
- Facilitar a toma de decisións para a prevención de augas residuais en función de criterios de sustentabilidade (ambientais, sociais e económicos)
- Proporcionar alternativas de prevención da FLA en froitas e hortalizas, seguindo a xerarquía de usos alimentarios adaptados ao sector e ao territorio.
- Sensibilizar ás empresas do sector hortofrutícola sobre a importancia de reducir a PDA e medila.
- PDA de froitas e verduras diagnosticadas (cuantificación e causas)
- Plans de prevención de PDA elaborados por 9 empresas do sector hortofrutícola e un sistema de medición do impacto ambiental, social e económico dos devanditos PDA e as alternativas de prevención definidas.
- Alternativas de prevención ou valorización para empresas con potenciais excedentes de augas residuais
- Aumentar a concienciación e sensibilidade para a prevención da FLA entre os axentes do sector hortofrutícola
- Denominación do coordinador/entidade: ESPIGNOLADORS
- Correo electrónico coordinador/entidade: raquel@espigoladors.com
- Galinsect SL
- Trasdeza S.C
- LTDA
- E.I ES IM-Perfect food S.L.
- Newen Europe Fresh SLU
- Cooperativa agrícola Levante Sur Soc
- Cooperativa
- Antigua vida nueva
- Fundacio Espigoladors
- Asociación empresarial centro tecnológico energía y medio ambiente (CETENMA)
- Fundación Centro Tecnolóxico de eficiencia e sostenibilidade enerxética (ENERGYLAB)
- Oreka Circular Economy SL
- Coordinadora de organizaciones de agricultores y ganaderos (COAG)
- Kiwi atlántico S.A.
- Jimbofresh Internacional SLL
- Conca de la Tordera S.c.c.l