Avanzando cara a un modelo dixital de residuos cero no sector agroalimentario
- Tipo Grupo operativo
- Estado En proceso
- Execución 2022 -2025
- Orzamento asignado 599.480,28 €
- Ámbito Supraautonómico
- Comunidade Autónoma Cataluña; Galicia; Madrid, Comunidad de; Murcia, Región de; País Vasco
- Fonte principal de financiamento PEPAC 2014-2020
- Páxina web do proxecto https://pdapp.coag.com.es/PDApp/
Descrición
A proposta PDApp ten como obxectivo reducir a perda e o desperdicio de alimentos no sector hortícola mediante o desenvolvemento e validación de novos servizos apoiados en ferramentas dixitais, dirixidos a:
- As empresas poden canalizar os residuos producidos a través dunha plataforma PDA de forma segura a outras empresas da industria alimentaria (simbiose alimentaria), doazóns e outros tipos de distribución para consumo humano, poñendo en contacto as empresas coas entidades sociais receptoras, canalizando cara á industria de fabricación de pensos. ou outras industrias non alimentarias (simbiose industrial).
- Poden elaborar un Plan de Prevención e Redución de Perdas e Desperdicios de Alimentos (PPRPDA) de forma guiada e dixital que axude a tomar decisións e establecer medidas correctoras para as empresas.
- Poden decidir as mellores alternativas de prevención de PDA dispoñibles grazas ao coñecemento dos beneficios económicos, sociais e ambientais.
Obxectivos
- Diagnosticar perdas e desperdicios de alimentos no sector hortofrutícola.
- Facilitar a implantación de plans de prevención de PDA no sector primario hortofrutícola e a toma de decisións en función de criterios de sustentabilidade (ambiental, social e económico).
- Proporcionar alternativas para previr os PDA hortofrutícolas seguindo a xerarquía de usos alimentarios adaptados ao sector e ao territorio.
- Sensibilizar e sensibilizar ás empresas do sector hortofrutícola da importancia de reducir a PDA e a súa medición.
Resultados
- PDA de froitas e hortalizas diagnosticadas (cuantificación e causas) Plans de prevención de PDA elaborados por 9 empresas do sector hortofrutícola e un sistema de medición do impacto ambiental, social e económico dos devanditos PDA e as alternativas de prevención definidas.
- Alternativas de prevención ou recuperación para empresas con posibles excedentes de PDA.
- Aumento da concienciación e sensibilización para a prevención da PDA entre os axentes do sector hortofrutícola.
Información de contacto
raquel@espigoladors.com
Coordinadores
- Fundacio Espigoladors
- Asociación empresarial centro tecnológico energía y medio ambiente (CETENMA)
- Fundación Centro Tecnolóxico de eficiencia e sostenibilidade enerxética (ENERGYLAB)
- Oreka Circular Economy SL
- Coordinadora de organizaciones de agricultores y ganaderos (COAG)
- Kiwi atlántico S.A.
- Jimbofresh Internacional SLL
- Conca de la Tordera S.c.c.l
Colaboradores
- Galinsect SL
- Trasdeza S.C
- LTDA
- E.I ES IM-Perfect food S.L.
- Newen Europe Fresh SLU
- Cooperativa agrícola Levante Sur Soc
- Cooperativa
- Antigua vida nueva
Beneficiarios
- Fundacio Espigoladors
- Asociación empresarial centro tecnológico energía y medio ambiente (CETENMA)
- Fundación Centro Tecnolóxico de eficiencia e sostenibilidade enerxética (ENERGYLAB)
- Oreka Circular Economy SL
- Coordinadora de organizaciones de agricultores y ganaderos (COAG)
- Kiwi atlántico S.A.
- Jimbofresh Internacional SLL
- Conca de la Tordera S.c.c.l