Ir o contido principal
Avanzando hacia un modelo digital para el desperdicio cero en el sector agroalimentario

Grupo Operativo PDApp: Avanzando cara a un modelo dixital de residuos cero no sector agroalimentario

  • Tipo Grupo operativo
  • Execución 2022 -2025
  • Orzamento asignado 599.480,28 €
  • Ámbito Supraautonómico
  • Comunidade Autónoma Cataluña; Galicia; Madrid, Comunidad de; Murcia, Región de; País Vasco
  • Fonte principal de financiamento PAC 2014-2020
  • Páxina web do proxecto https://pdapp.coag.com.es/PDApp/
Descrición

O proxecto PDApp promove a redución da perda e desperdicio de alimentos no sector agroalimentario a través de ferramentas dixitais baseadas nos principios da economía circular e da bioeconomía. O proxecto PDApp deseñará un servizo de apoio á decisión para empresas e axentes do sector primario que lles axude a previr o FLA. O servizo inclúe o apoio ás empresas na creación das ferramentas axeitadas para dixitalizar o seu Plan de Prevención e Redución da Perda e Desperdicio de Alimentos (FFRPDA). O PPRPDA dixitalizado axudará na toma de decisións, baseándose en criterios de sustentabilidade, e no establecemento de medidas correctoras para as empresas, xa que conterá datos acumulados e en tempo real sobre PDA, doazóns e valoracións. Ademais, o proxecto creará unha ferramenta dixital para o intercambio de excedentes xerados entre os distintos axentes implicados, como empresas transformadoras de alimentos, ONGs que reciben doazóns, gandeiros, fabricantes de pensos, etc. Estas ferramentas garantirán a trazabilidade e a notificación das PDA á dirección. Estas propostas están en consonancia coa próxima Lei de Prevención da Perda e Despilfarro de Alimentos, aprobada polo Consello de Ministros en 2021 e que está en proceso de modificación. As empresas implicadas no consorcio validarán o servizo establecéndoo no último ano do proxecto.  

Descrición das actividades

A GO PDApp elaborou unha Guía de Cuantificación de Perdas e Desperdicios de Alimentos (FLW), un documento que describe a metodoloxía para cuantificar a PDA mediante técnicas eficientes, obtendo datos representativos cun mínimo investimento de tempo e recursos, especialmente para o sector hortofrutícola.
A guía está dispoñible nesta ligazón: https://tinyurl.com/2c4g7ljd
Os principais pasos do proceso son:

  • Definir o ámbito. Trátase de definir o que se quere medir, a partir desta serie de elementos:
    • Que analizar?
    • Que produtos ou liñas se terán en conta?
    • Cando cuantificar?
    • Que período de produción/elaboración/comercialización será considerado?
    • A que nivel de detalle?
    • Que operacións se priorizan porque xeran máis PDA?
    • Que cuantificar?
    • Que tipos de PDA se terán en conta?
    • Por que aparecen as PDA?
    • Onde se usan as PDA?
  • Establecer a metodoloxía baseada na facilidade de acceso aos datos, recursos, tamaño da empresa e complexidade de produción.
  • Cuantifica, incluíndo:
    • Definir un calendario de actividades e asignar os responsables.
    • Definir os materiais necesarios para cada tarefa.
    • Definir o investimento de recursos económicos.
    • Formar o persoal e as persoas responsables.
    • Realizar unha cuantificación piloto.
    • Recoller os rexistros.
    • Extrapolar os datos.
    • Fai un resumo dos datos obtidos.
    • Converter os resultados en indicadores económicos, ambientais e sociais.

      Os métodos empregados seguen a metodoloxía común europea (Decisión Delegada (UE) 2019/1597) e os protocolos internacionais.

GO PDApp desenvolveu unha plataforma dixital para a prevención e xestión da perda e desperdicio de alimentos (FW).
Este documento explicativo detalla as súas principais características e usos (https://tinyurl.com/27fj7urj). Para rexistrarte, podes seguir estes sinxelos pasos (https://tinyurl.com/2cq3wo7k). Para acceder á plataforma, fai clic nesta ligazón: https://app.coag.com.es/onboarding/login.
A ferramenta proporciona un Plan de Prevención en formato dixital, tras unha análise, diagnóstico e cuantificación da situación da PDA, que axuda na toma de decisións. Ademais, tamén se inclúe unha ferramenta de sustentabilidade, que apoia e axuda na toma de decisións sobre como canalizar as perdas co menor impacto posible desde a perspectiva social, económica e ambiental. Deste xeito, axúdase ao cumprimento da xerarquía de prioridades da lexislación. Ademais, creouse un Marketplace onde os interesados poden acordar como xestionar a transacción e a doazón de PDAs, co correspondente control de trazabilidade e rexistro. Finalmente, todo este sistema está apoiado e facilitado por expertos, que facilitan todo o proceso.   
Para probar o sistema, desenvolvéronse nove Plans de Prevención para empresas, e no Marketplace realizáronse máis de 70 intercambios reais entre entidades xeradoras e receptoras (empresas transformadoras ou entidades sociais de doazón de alimentos) para comprobar o correcto funcionamento desta parte da ferramenta.


A Plataforma Dixital desenvolvida polo GO PDApp inclúe unha ferramenta de back-end para medir o impacto na sustentabilidade das empresas debido á Perda e Despilfarro de Alimentos (FLW) que xeran, así como a influencia das medidas para previr, minimizar ou reducir estas canalizacións.

Realizouse unha análise bibliográfica para identificar os estudos realizados sobre ictus, ACCV e ACV-S. A partir de aí desenvolvéronse os modelos de cálculo de indicadores e a ferramenta que se integrou na plataforma dixital PDApp. Finalmente, deseñáronse os informes de impacto xerados a partir dos intercambios realizados no seu Marketplace.

Elixiuse un indicador para cada dimensión da sustentabilidade:

  • Pegada de carbono: emisións de CO2 derivadas do cultivo e/ou procesamento de alimentos que se converten en augas residuais e a súa posterior xestión.
  • Custo: Gasto económico para o produtor polo cultivo e/ou transformación dun alimento que pasa a ser FLW e a súa posterior xestión.
  • Comidas desperdiciadas: número de comidas que non se utilizaron cando un alimento se converte en PDA.

Para calcular estes indicadores téñense en conta o tipo de produto hortofrutícola, a etapa da cadea produtiva na que se produce, a distancia que percorreu e o seu destino final. Estes indicadores teñen varias funcións, entre elas a de avaliar o impacto das PDA cuantificadas, así como a variación do impacto da canalización realizada a través do Marketplace. Unha vez finalizado o intercambio, xéranse informes para que o produtor poida demostrar reducións de impacto en comparación coa non reutilización dos alimentos. Ademais, dado que está avalado polo propio portal, é vinculante, trazable e invariable.

Obxectivos

A proposta PDApp ten como obxectivo reducir a perda e o desperdicio de alimentos no sector hortofrutícola mediante o desenvolvemento e validación de novos servizos apoiados en ferramentas dixitais, destinados a (i) que as empresas poidan canalizar os residuos producidos a través dunha plataforma PDA de forma segura a outras empresas do sector alimentario (simbiose alimentaria), doazóns e outros tipos de distribución para o consumo humano, conectando empresas con outras industrias de alimentación ou de procesamento de alimentación animal. industrias (simbiose industrial); (ii) pode desenvolver un Plan de Prevención e Redución da Perda e Desperdicio de Alimentos (PPRPDA) de forma guiada e dixital que axude ás empresas a tomar decisións e establecer medidas correctoras e (iii) pode decidir sobre as mellores alternativas de prevención de PDA dispoñibles grazas ao coñecemento dos beneficios económicos, sociais e ambientais.

  • O principal obxectivo é reducir a perda e o desperdicio de alimentos no sector agrario, en particular no sector hortofrutícola, a través de ferramentas dixitais.
    • Deseñarase un servizo de apoio á decisión para empresas e axentes deste sector para axudarlles a previr as PDA.
    • Este servizo inclúe o apoio necesario para dixitalizar o teu Plan de Prevención e Redución de Perdas e Desperdicios de Alimentos, que será obrigatorio no futuro.
    • Traballarase nunha ferramenta dixital que pretende posibilitar o intercambio dos excedentes xerados entre os distintos axentes implicados (industria transformadora, ONGs que reciben doazóns, gandeiros, fabricantes de pensos, etc.), garantindo a trazabilidade e a denuncia dos residuos ás autoridades. Tamén se prevé que isto sexa obrigatorio unha vez que se aprobe a normativa nacional sobre esta materia.
    • Realizarase un diagnóstico preciso das perdas e desperdicios de alimentos no sector hortofrutícola.
    • Farase fincapé na concienciación sobre a importancia de medir e reducir a PDA.
  • OBXECTIVOS ESPECÍFICOS
    • Diagnosticar perdas e desperdicios de alimentos no sector hortofrutícola.
    • Facilitar a implantación de plans de prevención de PDA no sector hortícola primario.
    • Facilitar a toma de decisións para a prevención de augas residuais en función de criterios de sustentabilidade (ambientais, sociais e económicos)
    • Proporcionar alternativas de prevención da FLA de froitas e hortalizas seguindo a xerarquía de usos alimentarios adaptados ao sector e ao territorio.
    • Sensibilizar ás empresas do sector hortofrutícola sobre a importancia de reducir a PDA e medila.
Resultados
  • PDA de froitas e verduras diagnosticadas (cuantificación e causas)
  • Plans de prevención de PDA elaborados por 9 empresas do sector hortofrutícola e un sistema de medición do impacto ambiental, social e económico dos devanditos PDA e as alternativas de prevención definidas.
  • Alternativas de prevención ou valorización para empresas con potencial excedente de augas residuais
  • Aumento da concienciación e sensibilidade para a prevención da FLA entre os axentes do sector hortofrutícola
Información de contacto
  • Denominación do coordinador/entidade: ESPIGNOLADORS
  • Correo electrónico coordinador/entidade: raquel@espigoladors.com
Colaboradores
  • Galinsect SL
  • Trasdeza S.C
  • LTDA
  • E.I ES IM-Perfect food S.L.
  • Newen Europe Fresh SLU
  • Cooperativa agrícola Levante Sur Soc
  • Cooperativa
  • Antigua vida nueva
Beneficiarios
  • Fundacio Espigoladors
  • Asociación empresarial centro tecnológico energía y medio ambiente (CETENMA)
  • Fundación Centro Tecnolóxico de eficiencia e sostenibilidade enerxética (ENERGYLAB)
  • Oreka Circular Economy SL
  • Coordinadora de organizaciones de agricultores y ganaderos (COAG)
  • Kiwi atlántico S.A.
  • Jimbofresh Internacional SLL
  • Conca de la Tordera S.c.c.l