
Grup Operatiu PDApp: Avançant cap a un model digital per al malbaratament zero al sector agroalimentari
- Tipus Grup operatiu
- Execució 2022 -2025
- Pressupost assignat 599.480,28 €
- Àmbit Supraautonómico
- Comunitat Autònoma Cataluña; Galicia; Madrid, Comunidad de; Murcia, Región de; País Vasco
- Font principal de finançament PEPAC 2014-2020
- Web del projecte https://pdapp.coag.com.es/PDApp/
La proposta PDApp té per objectiu la reducció de la pèrdua i el malbaratament d'aliments al sector hortofructícola a través del desenvolupament i validació de nous serveis recolzats en eines digitals, orientats a que (i) les empreses puguin canalitzar el malbaratament produït a través d'una plataforma PDA de forma segura cap a altres empreses de la indústria alimentària (simbiosi alimentària). cap a la indústria d'elaboració de pinsos animals o altres indústries no alimentàries (simbiosi industrial); (ii) puguin desenvolupar un Pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari (PPRPDA) de forma guiada i digital que ajudarà a la presa de decisions i l'establiment de mesures correctores per a les empreses i (iii) puguin decidir les millors alternatives de prevenció de les PDA disponibles gràcies al coneixement dels beneficis econòmics, socials i ambientals.
- L'objectiu principal és reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari al sector agrari, en particular del sector hortofructícola, mitjançant eines digitals.
- Es dissenyarà un servei de suport a la decisió per a les empreses i els agents d'aquesta baula que les ajudarà a prevenir les PDA.
- Aquest servei inclou l'acompanyament necessari perquè puguin digitalitzar el Pla de Prevenció i Reducció de les Pèrdues i el Malbaratament Alimentari, element que serà obligatori en el futur.
- Es treballarà en una eina digital que cerca permetre l'intercanvi dels excedents generats entre diferents agents (indústria transformadora, ONG receptores de donacions, persones ramaderes, fabricants de pinsos, etc.), garantint la traçabilitat i el report de les PDA a les administracions, que també es preveu obligatori una vegada aprovada la normativa estatal.
- Es realitzarà un diagnòstic precís de les pèrdues i el malbaratament alimentari al sector hortofructícola.
- S'incidirà a la conscienciació sobre la importància de mesurar i reduir les PDA.
- OBJECTIUS ESPECÍFICS
- Diagnosticar les pèrdues i el malbaratament alimentari al sector hortofructícola.
- Facilitar la implementació de plans de prevenció de la PDA al sector primari hortofructícola.
- Facilitar la presa de decisions per a la prevenció de PDA sobre la base de criteris de sostenibilitat (ambiental, social i econòmic)
- Proporcionar les alternatives de prevenció de les PDA hortofructícoles seguint la jerarquia d'usos dels aliments adaptats al sector i al territori.
- Conscienciar i sensibilitzar les empreses del sector hortofructícola de la importància de reduir les PDA i del seu mesurament.
- PDA de fruites i hortalisses diagnosticades (quantificació i causes)
- Plans de prevenció de PDA elaborat per 9 empreses del sector hortofructícola i sistema de mesurament de l'impacte ambiental, social i econòmic d'aquestes PDA i de les alternatives de prevenció definit
- Alternatives de prevenció o valorització per a empreses amb excedents potencials PDA
- Increment de la conscienciació i sensibilització per la prevenció de les PDA dels agents del sector hortofructícola
- Nom coordinador/entitat: ESPIGNOLADORS
- Email coordinador/entitat: raquel@espigoladors.com
- Galinsect SL
- Trasdeza S.C
- LTDA
- E.I ES IM-Perfect food S.L.
- Newen Europe Fresh SLU
- Cooperativa agrícola Levante Sur Soc
- Cooperativa
- Antigua vida nueva
- Fundacio Espigoladors
- Asociación empresarial centro tecnológico energía y medio ambiente (CETENMA)
- Fundación Centro Tecnolóxico de eficiencia e sostenibilidade enerxética (ENERGYLAB)
- Oreka Circular Economy SL
- Coordinadora de organizaciones de agricultores y ganaderos (COAG)
- Kiwi atlántico S.A.
- Jimbofresh Internacional SLL
- Conca de la Tordera S.c.c.l