
Grup Operatiu PDApp: Avançant cap a un model digital per al malbaratament zero al sector agroalimentari
- Tipus Grup operatiu
- Execució 2022 -2025
- Pressupost assignat 599.480,28 €
- Àmbit Supraautonómico
- Comunitat Autònoma Cataluña; Galicia; Madrid, Comunidad de; Murcia, Región de; País Vasco
- Font principal de finançament PAC 2014-2020
- Web del projecte https://pdapp.coag.com.es/PDApp/
El projecte PDApp promou la reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari al sector agroalimentari a través d'eines digitals fonamentades en els principis de l'economia circular i la bioeconomia. El projecte PDApp dissenyarà un servei de suport a la decisió per a les empreses i els agents del sector primari que les ajudarà a prevenir les PDA. El servei inclou l'acompanyament a les empreses necessari perquè creïn les eines adequades per a la digitalització del seu Pla de Prevenció i Reducció de les Pèrdues i el Malbaratament Alimentari (PPRPDA). El PPRPDA digitalitzat ajudarà a prendre decisions, amb criteris de sostenibilitat, i l'establiment de mesures correctores per a les empreses, ja que es comptarà en temps real i acumulat amb dades de PDA, donacions i valoritzacions. A més, el projecte crearà una eina digital per a l'intercanvi dels excedents generats entre diferents agents com ara empreses de transformació de productes alimentaris, ONG receptores de donacions, ramaders, fabricants de pinsos, etc. Aquestes eines permetran que se'n garanteixi la traçabilitat, així com el reporti de les PDA a l'administració. Aquestes propostes s'ajusten a la propera Llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, aprovada pel Consell de Ministres el 2021 i en procés d'esmenes actualment. Les empreses presents al consorci validaran el servei mitjançant el seu establiment el darrer any del projecte.
El GO PDApp ha elaborat una Guia de quantificació de les Pèrdues i Malbaratament Alimentari (PDA), un document que descriu la metodologia per quantificar les PDA amb tècniques eficients, obtenint dades representatives amb mínima inversió de temps i recursos, especialment per al sector hortofructícola.
La Guia està disponible en aquest enllaç: https://tinyurl.com/2c4g7ljd
Els principals passos del procés són:
- Definir-ne l'abast. Es tracta de definir què es vol mesurar, basant-se en aquesta sèrie d'elements:
- Què analitzar?
- Quins productes o línies es tindran en compte?
- Quan quantificar?
- Quin període de producció/transformació/comercialització es considerarà?
- Amb quin nivell de detall?
- Quines operacions són prioritàries perquè generen més PDA?
- Què quantificar?
- Quines tipologies de PDA seran tingudes en compte?
- Per què es produeixen les PDA?
- On es destinen les PDA?
- Establir la metodologia segons la facilitat d'accés a dades, recursos, mida empresarial i complexitat productiva.
- Quantificar, incloent:
- Definir un cronograma dactivitats i assignar responsables.
- Definir els materials necessaris per a cada tasca.
- Definir la inversió de recursos econòmics.
- Capacitar el personal i les persones responsables.
- Realitzar una quantificació pilot.
- Recopilar els registres.
- Extrapolar les dades.
- Fer un resum de les dades obtingudes.
- Convertir els resultats a indicadors econòmics, ambientals i socials.
Els mètodes emprats segueixen la metodologia comuna europea (Decisió Delegada (UE) 2019/1597) i protocols internacionals.
GO PDApp ha desenvolupat una plataforma digital per a la prevenció i gestió de les pèrdues i el malbaratament alimentari (PDA).
En aquest document explicatiu se'n detallen les principals característiques i utilitats (https://tinyurl.com/27fj7urj). Per donar-vos d'alta, es poden seguir aquests senzills passos (https://tinyurl.com/2cq3wo7k). L'accés a la plataforma es fa clicant en aquest enllaç: https://app.coag.com.es/onboarding/login.
L'eina proporciona un Pla de Prevenció en format digital, després d'una anàlisi, diagnòstic i quantificació de la situació quant a PDA que ajuda a la presa de decisions. A més, també s'hi inclou una eina de sostenibilitat, que serveix de suport i ajuda a la presa de decisions sobre com canalitzar les pèrdues amb el menor impacte possible, des del punt de vista social, econòmic i mediambiental. Daquesta manera, sajuda al compliment de la jerarquia de prioritats de la legislació. Però, a més, també s'ha disposat un Marketplace en què les parts interessades poden posar-se d'acord per gestionar la transacció i donació de les PDA, amb el corresponent control de la traçabilitat i el registre. Finalment, tot aquest sistema compta amb l'acompanyament i la dinamització de persones expertes, que faciliten tot el procés.
Per testar el sistema, s'han desenvolupat 9 Plans de Prevenció per a empreses i s'han realitzat més de 70 intercanvis reals al Marketplace entre entitats generadores i receptores (empreses transformadores o entitats socials de donació d'aliments) per comprovar el funcionament correcte d'aquesta part de l'eina.
La Plataforma Digital desenvolupada pel GO PDApp inclou una eina backend per mesurar l'impacte en la sostenibilitat de les empreses per la Pèrdua i Acomiadament Alimentari (PDA) que generen, així com la influència de les mesures de prevenció, minimització o reducció de les canalitzacions.
S'ha realitzat una anàlisi bibliogràfica per identificar els estudis realitzats a ACV, ACCV i ACV-S. A partir d'aquí s'han desenvolupat els models de càlcul dels indicadors i l'eina integrada a la plataforma digital PDApp. Finalment, s'ha fet el disseny dels informes d'impacte que es generen arran dels intercanvis realitzats al Marketplace.
S'ha triat un indicador per dimensió de la sostenibilitat:
- Petjada de carboni: Emissions de CO2 per cultivar i/o processar un aliment que es converteix en PDA i la seva gestió posterior.
- Cost: Despesa econòmica per al productor per cultivar i/o processar un aliment que es converteix en PDA i la seva gestió posterior.
- Menjars desaprofitats: nombre de menjars que no s'han aprofitat quan un aliment es converteix en PDA.
Per fer el càlcul d'aquests indicadors, es té en compte el tipus de producte hortofructícola, l'etapa de la cadena on es produeix, la distància que ha recorregut i la destinació final. Aquests indicadors tenen diverses funcions, entre les quals es troba valorar limpacte de les PDAs quantificades, així com la variació dimpacte de la canalització realitzada a través del Marketplace. Un cop realitzat l'intercanvi, es generen els informes de manera que el productor pot demostrar reduccions d'impacte respecte al no reaprofitament dels aliments ia més, en estar avalat pel propi portal és vinculant, traçable i invariable.
La proposta PDApp té per objectiu la reducció de la pèrdua i el malbaratament d'aliments al sector hortofructícola a través del desenvolupament i validació de nous serveis recolzats en eines digitals, orientats que (i) les empreses puguin canalitzar el malbaratament produït a través d'una plataforma PDA de forma segura cap a altres empreses de la indústria alimentària (simbiosi alimentària), les donacions receptores, la canalització cap a la indústria d'elaboració de pinsos animals o altres indústries no alimentàries (simbiosi industrial); (ii) puguin desenvolupar un Pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari (PPRPDA) de forma guiada i digital que ajudarà a la presa de decisions i l'establiment de mesures correctores per a les empreses i (iii) puguin decidir les millors alternatives de prevenció de les PDA disponibles gràcies al coneixement dels beneficis econòmics, socials i ambientals.
- L'objectiu principal és reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari al sector agrari, en particular del sector hortofructícola, mitjançant eines digitals.
- Es dissenyarà un servei de suport a la decisió per a les empreses i els agents d'aquesta baula que les ajudarà a prevenir les PDA.
- Aquest servei inclou l'acompanyament necessari perquè puguin digitalitzar el Pla de Prevenció i Reducció de les Pèrdues i el Malbaratament Alimentari, element que serà obligatori en el futur.
- Es treballarà en una eina digital que cerca permetre l'intercanvi dels excedents generats entre diferents agents (indústria transformadora, ONG receptores de donacions, persones ramaderes, fabricants de pinsos, etc.), garantint la traçabilitat i el report de les PDA a les administracions, que també es preveu obligatori una vegada aprovada la normativa estatal.
- Es realitzarà un diagnòstic precís de les pèrdues i el malbaratament alimentari al sector hortofructícola.
- S'incidirà a la conscienciació sobre la importància de mesurar i reduir les PDA.
- OBJECTIUS ESPECÍFICS
- Diagnosticar les pèrdues i el malbaratament alimentari al sector hortofructícola.
- Facilitar la implementació de plans de prevenció de la PDA al sector primari hortofructícola.
- Facilitar la presa de decisions per a la prevenció de PDA sobre la base de criteris de sostenibilitat (ambiental, social i econòmic)
- Proporcionar les alternatives de prevenció de les PDA hortofructícoles seguint la jerarquia d'usos dels aliments adaptats al sector i al territori.
- Conscienciar i sensibilitzar les empreses del sector hortofructícola de la importància de reduir les PDA i del seu mesurament.
- PDA de fruites i hortalisses diagnosticades (quantificació i causes)
- Plans de prevenció de PDA elaborat per 9 empreses del sector hortofructícola i sistema de mesurament de l'impacte ambiental, social i econòmic d'aquestes PDA i de les alternatives de prevenció definit
- Alternatives de prevenció o valorització per a empreses amb excedents potencials PDA
- Increment de la conscienciació i sensibilització per la prevenció de les PDA dels agents del sector hortofructícola
- Nom coordinador/entitat: ESPIGNOLADORS
- Email coordinador/entitat: raquel@espigoladors.com
- Galinsect SL
- Trasdeza S.C
- LTDA
- E.I ES IM-Perfect food S.L.
- Newen Europe Fresh SLU
- Cooperativa agrícola Levante Sur Soc
- Cooperativa
- Antigua vida nueva
- Fundacio Espigoladors
- Asociación empresarial centro tecnológico energía y medio ambiente (CETENMA)
- Fundación Centro Tecnolóxico de eficiencia e sostenibilidade enerxética (ENERGYLAB)
- Oreka Circular Economy SL
- Coordinadora de organizaciones de agricultores y ganaderos (COAG)
- Kiwi atlántico S.A.
- Jimbofresh Internacional SLL
- Conca de la Tordera S.c.c.l