Ir o contido principal
Logo GO Olivitech

Grupo Operativo OLIVITECH: Optimización do cultivo da oliveira mediante análises tecnolóxicas e aerobiolóxicas

  • Tipo Grupo operativo
  • Estado En proceso
  • Execución 2023 -2027
  • Orzamento asignado 551.196,00 €
  • Ámbito Supraautonómico
  • Comunidade Autónoma Andalucía; Galicia
  • Fonte principal de financiamento PEPAC 2023-2027
  • Páxina web do proxecto GO OLIVITECH
Descrición

Incrementar a eficacia dos tratamentos fitosanitarios aplicados, reducir o seu número limitándoos aos esenciais, e así aumentar a rendibilidade e a sustentabilidade e reducir o impacto ambiental das explotacións.

Descrición das actividades

O estudo realizarase en Galicia e Andalucía. As variedades estudadas son Arbequina e Picual, seleccionando 10 de cada unha delas. Os datos iniciais corresponden a un estudo iniciado en 2020, e o proxecto actual desenvolverase nos mesmos olivares. Realizarase un estudo fenolóxico da oliveira (Olea europea) co fin de identificar as fases máis sensibles ás variables meteorolóxicas de temperatura, precipitación e humidade. Realizaranse visitas in situ aos olivares para observar as fases estudadas.

As esporas monitorizaranse mediante un colector aerobiolóxico baseado no método volumétrico (similar á respiración humana). Tamén se proporcionará unha previsión meteorolóxica personalizada para cada localización da explotación para calcular as predicións do risco de enfermidades e os cambios de estado fenolóxico. Finalmente, desenvolveranse, afinaranse, implantaranse, programaranse e afinaranse modelos matemáticos para o cálculo do risco de enfermidades fúngicas e a evolución dos estados fenolóxicos.

Para tal fin utilizaranse todos os datos recollidos nas parcelas experimentais.

Descrición contextual

Os estudos aerobiolóxicos e fenolóxicos demostraron ser ferramentas de gran utilidade para optimizar a produción de cultivos nunha gran variedade de cultivos, como a oliveira. Permiten prever con antelación a cantidade e calidade do produto final, conseguindo así unha maior eficiencia na organización das prácticas de cultivo no campo ou nas tarefas de recolección. As principais latitudes onde se concentran as plantacións de oliveira sitúanse principalmente entre os 30 e os 40º, tanto no hemisferio norte como no sur, concretamente nas zonas de clima de tipo mediterráneo (Agustí, 2010).

Na actualidade, a superficie total de oliveira ronda os 10 millóns de hectáreas, e a partir da estimación de que cada hectárea de oliveira produce ao redor de 1 tonelada, podemos afirmar que a produción mundial de oliva ronda os 10 millóns de toneladas, das cales aproximadamente o 90% se destina á produción de aceite, mentres que o 10% restante utilízase como oliva de mesa, sendo España o país de maior superficie dedicada ao cultivo de oliva do mundo. Na actualidade, no país hai 2,6 millóns de hectáreas dedicadas ao seu cultivo, tanto de regadío (aproximadamente 500.000 Ha) como de secano (uns 2 millóns de Ha) (MAGRAMA 2022).

Aínda que en España se cultiva un gran número de oliveiras, a súa distribución en todo o territorio é moi desigual, sendo Andalucía a comunidade con maior extensión, que abarca máis da metade da superficie de toda España (1,5 millóns de Ha) e presenta unha produtividade moi elevada, o que supón o 80% da produción total española (Muñoz et al. 2004). Pero a produción de oliveira en España non se limita a esta rexión; superficies máis grandes ou menores pódense atopar noutras rexións como Castela a Mancha, Aragón, Galicia, Cataluña, etc. Actualmente, segundo o Anuario Estatístico Agrario 2021, os datos do oliveiral en Galicia reflicten un total de 289 hectáreas de oliveira e unha produción total de 314 toneladas de aceite, sendo Lugo a provincia con maior produción TM), seguido de Ourense, con 42 hectáreas e 49 TM de produción, e por último, Pontevedra, cunha superficie de 27 hectáreas e unha produción de 34 TM.

Obxectivos

Optimización do uso de produtos fitosanitarios en oliveiras mediante unha ferramenta informática baseada no desenvolvemento de fungos, o reconto de esporas e o tempo de sensibilidade en función do estado fenolóxico da planta.

Información de contacto
  • Coordinador/Denominación da entidade: Fundación Empresarial Universitaria de Galicia (FEUGA)
  • Enderezo postal: rúa Lope Gómez de Marzoa S/N - Campus Vida, Santiago de Compostela, A Coruña
  • Correo electrónico coordinador/entidade: l.carbia@feuga.es
  • Teléfono: +34 981534180
Coordinadores
  • Fundación Empresa Universidad Gallega (FEUGA)
Beneficiarios
  • Monet Viticultura e Innovación, S.L.
  • ACEITES ABRIL S.L.
  • OLEAND MANZANILLA OLIVE S COOP AND
  • DEOLEO GLOBAL, S.A.
Subcontratado
  • Universidade de Vigo (UVigo)
  • Universidad de Córdoba (UCO)