Grupo Operativo OLIVITECH: Optimización do cultivo da oliveira mediante análise tecnolóxica e aerobiolóxica
- Tipo Grupo operativo
- Estado En proceso
- Execución 2023 -2027
- Orzamento asignado 543.206,47 €
- Ámbito Supraautonómico
- Comunidade Autónoma Andalucía; Galicia
- Fonte principal de financiamento PAC 2023-2027
- Páxina web do proxecto GO OLIVITECH
Para aumentar a eficacia dos tratamentos fitosanitarios aplicados, reducir o número destes centrándose nos esenciais e, deste xeito, aumentar a rendibilidade e a sustentabilidade e reducir o impacto ambiental das explotacións.
O estudo levarase a cabo en Galicia e Andalucía. As variedades en estudo son arbequina e picual, con 10 árbores de cada variedade seleccionadas. Os datos iniciais proveñen dun estudo iniciado en 2020, e este proxecto levarase a cabo nos mesmos olivares. Realizarase un estudo fenolóxico da oliveira (Olea europaea) para identificar as fases máis sensibles a variables meteorolóxicas como a temperatura, as precipitacións e a humidade. Realizaranse visitas in situ aos olivares para observar as fases en estudo.
As esporas monitorizaranse mediante un mostrador aerobiolóxico baseado no método volumétrico (similar á respiración humana). Tamén se proporcionará unha previsión meteorolóxica personalizada para a localización de cada granxa co fin de calcular as predicións do risco de enfermidades e os cambios na fase fenolóxica. Finalmente, desenvolveranse modelos matemáticos para calcular o risco de enfermidades fúnxicas e a evolución da fase fenolóxica, axustaranse, implementaranse, programaranse e axustaranse os algoritmos.
Para este fin, empregaranse todos os datos recollidos nas parcelas experimentais.
Os estudos aerobiolóxicos e fenolóxicos demostraron ser ferramentas moi útiles para optimizar a produción agrícola nunha ampla variedade de cultivos, como a oliveira, xa que permiten predicir temperámente a cantidade e a calidade do produto final, conseguindo así unha maior eficiencia na organización das prácticas de campo e as tarefas de colleita. As principais latitudes onde se concentran as plantacións de oliveira están principalmente entre os 30 e os 40º, tanto no hemisferio norte como no sur, concretamente en zonas de clima mediterráneo (Agustí, 2010).
Actualmente, a superficie total plantada con oliveiras é de arredor de 10 millóns de hectáreas. Baseándonos na estimación de que cada hectárea de oliveiras produce aproximadamente 1 tonelada métrica, podemos afirmar que a produción mundial de oliveiras rolda os 10 millóns de toneladas, das cales aproximadamente o 90 % se destina á produción de aceite, mentres que o 10 % restante se utiliza como olivas de mesa. España ten a maior superficie dedicada ao cultivo da oliveira a nivel mundial. Actualmente, hai 2,6 millóns de hectáreas no país dedicadas ao seu cultivo, tanto de regadío (aproximadamente 500.000 hectáreas) como de secaño (arredor de 2 millóns de hectáreas) (MAGRAMA 2022).
Aínda que en España se cultiva un gran número de oliveiras, a súa distribución por todo o país é moi desigual, sendo Andalucía a rexión coa maior superficie, abarcando máis da metade da superficie total de España (1,5 millóns de hectáreas) e presentando unha produtividade moi alta, representando o 80 % da produción total española (Muñoz et al. 2004). Non obstante, a produción de oliveiras en España non se limita a esta rexión, xa que se atopan áreas semellantes noutras rexións como Castela-A Mancha, Aragón, Galicia, Cataluña, etc. Actualmente, segundo o Anuario de Estatística Agraria 2021, os datos de oliveiras en Galicia reflicten un total de 289 hectáreas de plantacións de oliveiras e unha produción total de 314 toneladas de aceite. Lugo é a provincia coa maior superficie plantada (220 hectáreas) e, polo tanto, a de maior rendemento produtivo (231 toneladas), seguida de Orense, con 42 hectáreas e 49 toneladas de produción, e finalmente Pontevedra, cunha superficie de 27 hectáreas e unha produción de 34 toneladas.
Optimización do uso de produtos fitosanitarios en oliveiras mediante unha ferramenta informática baseada no desenvolvemento de fungos, o número de esporas e o momento de sensibilidade en función do estado fenolóxico da planta.
- Nome do coordinador/entidade: Fundación Universidade-Empresa de Galicia (FEUGA)
- Enderezo postal: rúa Lope Gómez de Marzoa S/N - Campus Vida, Santiago de Compostela, A Coruña
- Coordinador/entidade de correo electrónico: l.carbia@feuga.es
- Teléfono: +34 981534180
- Fundación Empresa Universidad Gallega (FEUGA)
- Monet Viticultura e Innovación, S.L.
- ACEITES ABRIL S.L.
- OLEAND MANZANILLA OLIVE S COOP AND
- DEOLEO GLOBAL, S.A.
- Universidade de Vigo (UVigo)
- Universidad de Córdoba (UCO)