Skip to main content
Logo GO Olivitech

Grup Operatiu OLIVITECH: Optimització de l'olivicultura mitjançant anàlisi tecnològica i aerobiològica

  • Tipus Grup operatiu
  • Estat En curs
  • Execució 2023 -2027
  • Pressupost assignat 543.206,47 €
  • Àmbit Supraautonómico
  • Comunitat Autònoma Andalucía; Galicia
  • Font principal de finançament PAC 2023-2027
  • Web del projecte GO OLIVITECH
Descripció

Augmentar l'eficàcia dels tractaments fitosanitaris aplicats, baixar-ne el nombre en cenyir-nos als imprescindibles i, així, augmentar la rendibilitat i la sostenibilitat i baixar l'impacte mediambiental de les explotacions.

Descripció de les activitats

L'estudi serà dut a terme a Galícia i Andalusia. Les varietats a estudi són Arbequina i Picual, seleccionant 10 de cadascuna. Les dades de partida corresponen a un estudi iniciat el 2020, i aquest projecte es desenvoluparà sobre els mateixos oliverars. Es realitzarà un estudi fenològic de l'olivera (Olea europea) per identificar les fases més sensibles a les variables meteorològiques de temperatura, precipitació i humitat. Es realitzaran visites presencials als oliverars per observar les fases estudiades.

Les espores seran monitoritzades emprant un captador aerobiològic basat en el mètode volumètric (semblant a la respiració humana). Es proporcionarà també una predicció meteorològica personalitzada a la localització de cada finca per tal de calcular les prediccions de risc de malaltia i de canvis d'estat fenològic. Finalment, es durà a terme un desenvolupament, ajustament d'algorismes, implementació, programació i ajustament de models matemàtics de càlcul de risc de malalties fúngiques i d'evolució dels estats fenològics.

Per això s'utilitzaran totes les dades recollides a les parcel·les experimentals.

Descripció contextual

Els estudis aerobiològics i fenològics s'han revelat com a eines de gran utilitat per optimitzar la producció de les collites en una gran varietat de cultius com l'olivera, ja que permet aproximar amb antelació la quantitat i qualitat del producte final, aconseguint així una major eficiència en l'organització de les pràctiques culturals al camp o les tasques de recol·lecció. les principals latituds on es concentren les plantacions d'olivera es troben principalment entre 30 i 40º, tant a l'hemisferi nord com al sud, específicament a zones amb un clima de tipus mediterrani (Agustí, 2010).

Actualment, el total de superfície de plantació d'olivera ronda els 10 milions d'hectàrees, i basant-se en l'estimació que cada hectàrea d'olivera produeix al voltant de 1TM, podem afirmar que la producció d'oliva a nivell mundial ronda els 10 milions de tones, de les quals aproximadament el 90% es destina a una producció d'oli. taula, sent Espanya el país amb més superfície dedicada al cultiu de l'olivera a nivell mundial. Actualment, al país hi ha 2,6 milions d'hectàrees dedicades al seu cultiu, tant en regadiu (aproximadament 500.000 ha), com en secà (de l'ordre de 2 milions d'ha) (MAGRAMA 2022).

Si bé a Espanya es cultiven una gran quantitat d'oliveres, la seva distribució pel territori és molt desigual, i Andalusia és la comunitat amb més extensió, abastant més de la meitat de superfície de tot Espanya (1,5 milions Ha) i mostrant una productivitat molt elevada, resultant en el 80% de la producció total espanyola (Muñoz et Al. 2004). Però la producció d'oliva a Espanya no està limitada a aquesta comunitat, podent trobar extensions més o menys grans a altres zones com Castella-la Manxa, Aragó, Galícia, Catalunya, etc. En l'actualitat, d'acord amb l'Anuari Agrari d'Estadística 2021, les dades d'oliverar a Galícia reflecteixen un total de 289 Ha de plantació d'oliveres i una producció total de 314 tones d'oli, sent Lugo la província que compta amb una superfície de plantació més gran (220 Ha) i, per tant, amb un major rendiment de producció (2 ),3 49 TM de producció i, finalment, Pontevedra, amb una extensió de 27 Ha i una producció de 34 TM.

Objectius

Optimització de l'ús de fitosanitaris en olivera mitjançant una eina informàtica basada en el desenvolupament dels fongs, el nombre d'espores i el moment de sensibilitat basat a l'estat fenològic de la planta.

Informació de contacte
  • Nom coordinador/entitat: Fundació Empresa Universidad Gallega (FEUGA)
  • Adreça postal: Rua Lope Gómez de Marzoa S/N - Campus Vida, Santiago de Compostel·la, La Corunya
  • Email coordinador/entitat: l.carbia@feuga.es
  • Telèfon: +34 981534180
Coordinadors
  • Fundación Empresa Universidad Gallega (FEUGA)
Beneficiaris
  • Monet Viticultura e Innovación, S.L.
  • ACEITES ABRIL S.L.
  • OLEAND MANZANILLA OLIVE S COOP AND
  • DEOLEO GLOBAL, S.A.
Subcontractat
  • Universidade de Vigo (UVigo)
  • Universidad de Córdoba (UCO)