Ir o contido principal
GO TECNOTRUF

GO TECNOTRUF: Novas tecnoloxías na xestión das plantacións de trufa para mellorar o rendemento económico das explotacións.

  • Tipo Grupo operativo
  • Estado En proceso
  • Execución 2024 -2027
  • Ámbito Supraautonómico
  • Comunidade Autónoma Aragón; Madrid, Comunidad de
  • Fonte principal de financiamento PEPAC 2023-2027
Abstract

TECNOTRUF pretende deseñar un modelo innovador de produción e comercialización de produtos e servizos relacionados coa trufa negra que mellore a súa produción e calidade, optimizando o aproveitamento dos recursos hídricos, a rendibilidade do cultivo, repercutindo á súa vez na mitigación do efecto do cambio climático. e producindo un equilibrio ambientalmente sostible.

Porase a disposición do sector a última tecnoloxía para cubrir as necesidades identificadas na produción de trufa negra en plantacións en diferentes condicións ecolóxicas, o que lles dotará dunha modernización obxectiva, xeradora de gran riqueza socioeconómica, capaz de desenvolver un sector económico. impacto nas zonas rurais.

A ampliación do coñecemento científico permitirá que o trufeiro faga unha xestión máis eficiente realizando o traballo no momento oportuno co conseguinte aforro de recursos, levando a unha maior sustentabilidade económica e ambiental do cultivo. Así mesmo, mellorará a súa capacidade de decisión en función das necesidades de xestión e dos resultados produtivos esperados, optimizando os gastos de investimento e de contratación de persoal.

Descrición

O proxecto pretende deseñar un modelo global innovador de produción e comercialización de produtos e servizos relacionados coa trufa negra, un fungo micorrícico hipoxeo que crece ligado en simbiose a unha árbore hóspede. Neste sentido, TECNOTRUF porá a disposición do sector a última tecnoloxía de base científica dispoñible para cubrir as necesidades identificadas na produción de trufa negra a partir de plantacións de trufa, que será o ámbito prioritario do proxecto. Así mesmo, búscase innovar nas canles de comercialización dos produtos derivados da trufa e dotar de profesionalidade a nivel técnico e integral.

Descrición das actividades
  • Definición das variables de estudo; Caracterización das plantacións.
  • Deseño piloto da estación Ecofis; Implantación das tres tempadas.
  • Requisitos de cámara-drone; Integración cámara-drone.
  • Sistema de vixilancia variable; sistema de seguimento da produción; voo multiespectral; datos xeoespaciais; Base de datos na nube.
  • Determinación do estado fisiolóxico óptimo; Definición de obras culturais; Execución de obras culturais; Avaliación do programa.
  • Cuantificación de subprodutos da trufa; Alternativas para a valorización de subprodutos; Protocolo de produción de produtos alternativos.
  • Selo de calidade orgánica; Selo de xestión forestal sostible.
  • Sistema de trazabilidade; Módulo CRM.
Descrición contextual

O proxecto pretende deseñar un modelo global innovador de produción e comercialización de produtos e servizos relacionados coa trufa negra, un fungo micorrícico hipoxeo que crece ligado en simbiose a unha árbore hóspede.

TECNOTRUF porá a disposición do sector a última tecnoloxía de base científica dispoñible para cubrir as necesidades identificadas na produción de trufa negra en plantacións en diferentes condicións ecolóxicas. Así mesmo, búscase innovar nas canles de comercialización de produtos derivados da trufa.

TECNOTRUF influirá na xestión das plantacións de trufa, que será a área prioritaria do proxecto. Estas plantacións están formadas pola unión e colaboración dunha árbore hóspede (o 90% das plantacións empregan Quercus ilex como especie arbórea) e o desenvolvemento dun fungo (Tuber melanosporum) e son xeradores de gran riqueza socioeconómica, capaces de desenvolver un sector económico que ten unha especial incidencia no rural e concretamente nas zonas máis despoboadas do noso país. Polo tanto, o proxecto está vinculado, como área temática secundaria, á innovación en canles de comercialización alternativas para este produto e todos os servizos asociados a el.

Por outra banda, o proxecto incorpora elementos innovadores a tres obxectivos da AEI-AGRI. Por unha banda, potenciar a eficiencia económica e ambiental no sector da trufa, un sector a medio camiño entre a agricultura e a silvicultura, para que se optimicen os procesos en todo o sistema e o faga economicamente viable, produtivo e competitivo, e tamén responsable, tanto a nivel nivel social e ambiental. Tamén pretende intensificar os coñecementos existentes e dotar de profesionalidade ao sector, debido á escaseza de coñecementos dispoñibles a nivel técnico e integral.

Obxectivos
  • Desenvolvemento de novos procedementos tecnolóxicos baseados no seguimento de variables ecolóxicas para optimizar a produtividade das plantacións de trufa, e a mellora da comercialización dos seus produtos derivados.
  • Caracterización de plantacións de trufa con diferentes características ecolóxicas.
  • Desenvolvemento de novas tecnoloxías para o seguimento de variables ecolóxicas para o seguimento da relación aciñeira-trufa.
  • Desenvolvemento dun plan de xestión agronómica para garantir a sustentabilidade e optimizar a produtividade das plantacións de trufa.
Resultados
  1. Avaliación previa de tres plantacións de trufa nas provincias de Castelló, Guadalaxara e Teruel.
  2. Desenvolvemento e implantación de 3 estacións ecofisiolóxicas de monitorización de parámetros do complexo carballo-trufa Integración de cámaras multiespectrais nun dron para monitorizar a copa arbórea.
  3. Desenvolvemento de plataformas de seguimento de variables ecofisiolóxicas, micorrizas e de produción en plantacións de trufa.
  4. Posta en marcha dun proxecto piloto de xestión agronómica aplicada ao cultivo da trufa.
  5. Establecemento dun plan de valorización de subprodutos da trufa.
  6. Implantación dun selo de calidade e sustentabilidade para a trufa.
  7. Desenvolvemento dun sistema TIC para garantir a trazabilidade da trufa.
Información de contacto
  • Denominación do coordinador: ASOCIACIÓN CLUSTER PARA O USO EFICIENTE DA AUGA-ZINNAE
  • Enderezo postal: CEEI Aragón C/María de Luna 11, Nave 6
  • Correo electrónico do coordinador: mfernandez@zinnae.org
  • Teléfono: 649 10 75 06
Información adicional

O cultivo da trufa negra (Tuber melanosporum Vittad.) experimentou unha gran expansión nas últimas décadas en diversas rexións de clima mediterráneo, cuxa principal característica é a existencia dun período de aridez estival con altas temperaturas e poucas precipitacións. Esta é unha das causas que explica a alta complexidade do cultivo da trufa no seu hábitat natural, principalmente porque as condicións óptimas para o desenvolvemento simbiótico das micorrizas son moi específicas en canto á dispoñibilidade de auga e abundancia de nutrientes.

Atopar un réxime de rega e tratamentos culturais axeitados que permitan unha maior eficacia no aproveitamento deste recurso nestas condicións mediterráneas e unha mellor conservación dos nutrientes do solo, tanto para as fases de micorrización como de crecemento, é un dos principais retos dos produtores de trufa, dada a variabilidade. e o aumento da escaseza do réxime pluviométrico nesta zona.

A implantación de programas de rega baseados na “sensación de plantas” que teñan en conta o posible impacto negativo da seca do solo e atmosférica será moito máis precisa que os baseados unicamente na estimación da humidade do solo. Deste xeito, o seguimento continuo das variables ecolóxicas e fisiolóxicas que permiten o seguimento da relación carballo-trufa en resposta á seca edáfica e atmosférica é un reto fundamental á hora de establecer as necesidades de rega das plantacións de trufa.

Coordinadores
  • Asociación Clúster para el uso eficiente del Agua-ZINNAE
Colaboradores
  • CONSEJO SUPERIOR DE INVESTIGACIONES CIENTIFICAS - ESTACIÓN EXPERIMENTAL DE AULA DEI
  • MYTRUFF SL
  • LUZ COCINA ROMERO
  • ARATECK ELECTRONICS, S.L
  • QILEX, SOC. COOP.
  • ACG SALVAMENTO Y RESCATE, S.L
  • GEOSPATIUMLAB, S.L
Beneficiarios
  • Asociación Clúster para el uso eficiente del Agua-ZINNAE