Ir o contido principal
Logo GO Tecnotruf

Grupo Operativo TECNOTRUF: Novas tecnoloxías na xestión das plantacións de trufa para mellorar o rendemento económico das explotacións.

  • Tipo Grupo operativo
  • Estado En proceso
  • Execución 2024 -2027
  • Orzamento asignado 599.131,00 €
  • Ámbito Supraautonómico
  • Comunidade Autónoma Aragón; Madrid, Comunidad de
  • Fonte principal de financiamento PEPAC 2023-2027
Abstract

TECNOTRUF pretende deseñar un modelo innovador de produción e comercialización de produtos e servizos relacionados coa trufa negra que mellore a súa produción e calidade, optimizando o aproveitamento dos recursos hídricos, a rendibilidade do cultivo, repercutindo á súa vez na mitigación do efecto do cambio climático. e producindo un equilibrio ambientalmente sostible.

Porase a disposición do sector a última tecnoloxía para cubrir as necesidades identificadas na produción de trufa negra en plantacións en diferentes condicións ecolóxicas, o que lles dotará dunha modernización obxectiva, xeradora de gran riqueza socioeconómica, capaz de desenvolver un sector económico. impacto nas zonas rurais.

A ampliación do coñecemento científico permitirá que o trufeiro faga unha xestión máis eficiente realizando o traballo no momento oportuno co conseguinte aforro de recursos, levando a unha maior sustentabilidade económica e ambiental do cultivo. Así mesmo, mellorará a súa capacidade de decisión en función das necesidades de xestión e dos resultados produtivos esperados, optimizando os gastos de investimento e de contratación de persoal.

Descrición

O proxecto pretende deseñar un modelo innovador de produción e comercialización global de produtos e servizos relacionados coa trufa negra, un fungo micorrízico hipoxeo que crece simbióticamente cunha árbore hóspede. Neste sentido, TECNOTRUF dotará ao sector da última tecnoloxía de base científica para satisfacer as necesidades identificadas na produción de trufa negra nas plantacións de trufa, que será o ámbito prioritario do proxecto. Así mesmo, buscamos innovar nas canles de comercialización de produtos derivados da trufa e ofrecer unha profesionalidade técnica integral.

Descrición das actividades

Definición das variables de estudo; Caracterización das plantacións. deseño da estación piloto Ecofis; Implantación das tres estacións. Requisitos da cámara do dron; Integración cámara-drone. Sistema de seguimento variable; sistema de seguimento da produción; voo multiespectral; datos xeoespaciais; Base de datos na nube. Determinación do estado fisiolóxico óptimo; Definición de obras culturais; Execución de obras culturais; Avaliación do programa. Cuantificación de subprodutos da trufa; Alternativas para a valorización de subprodutos; Protocolo alternativo de produción de produtos. Selo de calidade ecolóxica; Selo de xestión forestal sostible. Sistema de trazabilidade; Módulo CRM.

Descrición contextual

O proxecto pretende deseñar un modelo innovador de produción e comercialización global de produtos e servizos relacionados coa trufa negra, un fungo micorrízico hipoxeo que crece simbióticamente cunha árbore hóspede. TECNOTRUF dotará ao sector da última tecnoloxía de base científica para satisfacer as necesidades identificadas na produción de trufa negra en plantacións en diferentes condicións ecolóxicas. Así mesmo, buscamos innovar nas canles de comercialización de produtos derivados da trufa. TECNOTRUF centrarase na xestión das plantacións de trufa, que será a área prioritaria do proxecto. Estas plantacións están formadas pola unión e colaboración dunha árbore hóspede (o 90% das plantacións empregan como especie arbórea Quercus ilex) e o desenvolvemento dun fungo (Tuber melanosporum) e son xeradoras de gran riqueza socioeconómica, capaces de desenvolver un sector económico que repercute especialmente no medio rural e en concreto nas zonas máis despoboadas do noso país.

Polo tanto, o proxecto está vinculado, como área temática secundaria, á innovación en canles de comercialización alternativas para este produto e todos os servizos asociados. Ademais, o proxecto incorpora elementos innovadores en tres obxectivos da AEI-AGRI. Por unha banda, fomenta a eficiencia económica e ambiental do sector da trufa, un sector que abarca a agricultura e a silvicultura, para optimizar os procesos en todo o sistema e facelo viable economicamente, produtivo e competitivo, así como responsable social e ambientalmente. Tamén pretende potenciar os coñecementos existentes e dotar de profesionalidade ao sector, ante a falta de coñecementos dispoñibles a nivel integral e técnico.

Obxectivos
  • Desenvolvemento de novos procedementos tecnolóxicos baseados no seguimento de variables ecolóxicas para optimizar a produtividade das plantacións de trufa e mellorar a comercialización dos seus produtos derivados.
  • Caracterización de plantacións de trufa con diferentes características ecolóxicas.
  • Desenvolvemento de novas tecnoloxías de seguimento de variables ecolóxicas para rastrexar a relación aciñeira-trufa.
  • Desenvolvemento dun plan de xestión agronómica para garantir a sustentabilidade e optimizar a produtividade das plantacións de trufa.
Resultados
  • Avaliación preliminar de tres plantacións de trufa nas provincias de Castelló, Guadalaxara e Teruel.
  • Desenvolvemento e implantación de tres estacións ecofisiolóxicas para o seguimento de parámetros do complexo carballo-trufa.
  • Integración de cámaras multiespectrais nun dron para o seguimento da copa de árbores.
  • Desenvolvemento dunha plataforma de seguimento de variables ecofisiolóxicas, micorrizas e de produción en plantacións de trufa.
  • Posta en marcha dun proxecto piloto de xestión agronómica aplicada no cultivo da trufa.
  • Establecemento dun plan de valorización de subprodutos da trufa.
  • Implantación dun selo de calidade e sustentabilidade para a trufa.
  • Desenvolvemento dun sistema TIC para garantir a trazabilidade da trufa.
Información de contacto
  • Coordinador/Denominación da entidade: ASOCIACIÓN CLUSTER PARA O USO EFICIENTE DA AUGA-ZINNAE
  • Enderezo postal: CEEI Aragón C/María de Luna 11, Nave 6
  • Correo electrónico do coordinador/entidade: mfernandez@zinnae.org
  • Teléfono: 649 10 75 06
Información adicional

O cultivo da trufa negra (Tuber melanosporum Vittad.) experimentou unha importante expansión nas últimas décadas en diversas rexións de clima mediterráneo, cuxa principal característica é a existencia dun período de aridez estival con altas temperaturas e escaseza de precipitacións. Esta é unha das razóns polas que o cultivo da trufa no seu hábitat natural é tan complexo, principalmente porque as condicións óptimas para o desenvolvemento da micorriza simbiótica son moi específicas en canto á dispoñibilidade de auga e abundancia de nutrientes.

Atopar un réxime de rega e tratamentos de cultivo axeitados que permitan unha maior eficiencia no aproveitamento deste recurso nestas condicións mediterráneas e unha mellor conservación dos nutrientes do solo, tanto na fase de micorrización como na fase de crecemento, é un dos principais retos dos produtores de trufa, dada a variabilidade e a crecente escaseza dos patróns pluviométricos nesta zona. Implementar programas de rego baseados na detección das plantas que teñan en conta o potencial impacto negativo da seca do solo e atmosférica será moito máis preciso que os baseados unicamente nas estimacións de humidade do solo.

Así, o seguimento continuo das variables ecolóxicas e fisiolóxicas que posibilitan o seguimento da relación aciñeira-trufa en resposta á seca do solo e atmosférica é un reto fundamental á hora de establecer os requisitos de rega das plantacións de trufa.

Coordinadores
  • ASOCIACION CLUSTER PARA EL USO EFICIENTE DEL AGUA-ZINNAE
Beneficiarios
  • ASOCIACION CLUSTER PARA EL USO EFICIENTE DEL AGUA-ZINNAE
Subcontratado
  • #¡REF! CONSEJO SUPERIOR DE INVESTIGACIONES CIENTIFICAS - ESTACIÓN EXPERIMENTAL DE AULA DEI
  • MYTRUFF SL
  • LUZ COCINA ROMERO
  • ARATECK ELECTRONICS, S.L
  • QILEX, SOC. COOP.
  • ACG SALVAMENTO Y RESCATE, S.L
  • GEOSPATIUMLAB, S.L