Ir o contido principal
Logo GO Tecnotruf

Grupo Operativo TECNOTRUF: Novas tecnoloxías na xestión de plantacións de trufa para mellorar o rendemento económico das explotacións.

  • Tipo Grupo operativo
  • Estado En proceso
  • Execución 2024 -2027
  • Orzamento asignado 599.131,01 €
  • Ámbito Supraautonómico
  • Comunidade Autónoma Aragón; Madrid, Comunidad de
  • Fonte principal de financiamento PAC 2023-2027
Abstract

TECNOTRUF pretende deseñar un modelo innovador de produción e comercialización de produtos e servizos relacionados coa trufa negra que mellore a súa produción e calidade, optimizando o aproveitamento dos recursos hídricos, a rendibilidade do cultivo, repercutindo á súa vez na mitigación do efecto do cambio climático. e producindo un equilibrio ambientalmente sostible.

Porase a disposición do sector a última tecnoloxía para cubrir as necesidades identificadas na produción de trufa negra en plantacións en diferentes condicións ecolóxicas, o que lles dotará dunha modernización obxectiva, xeradora de gran riqueza socioeconómica, capaz de desenvolver un sector económico. impacto nas zonas rurais.

A ampliación do coñecemento científico permitirá que o trufeiro faga unha xestión máis eficiente realizando o traballo no momento oportuno co conseguinte aforro de recursos, levando a unha maior sustentabilidade económica e ambiental do cultivo. Así mesmo, mellorará a súa capacidade de decisión en función das necesidades de xestión e dos resultados produtivos esperados, optimizando os gastos de investimento e de contratación de persoal.

Descrición

O proxecto ten como obxectivo deseñar un modelo innovador de produción e comercialización global para produtos e servizos relacionados coa trufa negra, un fungo micorrícico hipóxeo que medra en simbiose cunha árbore hospedadora. Neste sentido, TECNOTRUF proporcionará ao sector a tecnoloxía máis recente con base científica para satisfacer as necesidades identificadas na produción de trufa negra a partir de plantacións de trufa, que será a área prioritaria do proxecto. Así mesmo, o proxecto busca innovar nos canais de comercialización dos produtos derivados da trufa e proporcionar coñecementos técnicos completos.

Descrición das actividades

Definición das variables de estudo; Caracterización das plantacións. Deseño da estación piloto Ecofis; Implementación das tres estacións. Requisitos cámara-dron; Integración cámara-dron. Sistema de monitorización de variables; Sistema de monitorización da produción; Voo multiespectral; Datos xeoespaciais; Base de datos na nube. Determinación do estado fisiolóxico óptimo; Definición das prácticas de cultivo; Execución das prácticas de cultivo; Avaliación do programa. Cuantificación de subprodutos da trufa; Alternativas para a valorización de subprodutos; Protocolo de produción de produtos alternativos. Selo de calidade ecolóxica; Selo de xestión forestal sostible. Sistema de trazabilidade; Módulo CRM.

Descrición contextual

O proxecto ten como obxectivo deseñar un modelo innovador de produción e comercialización global para produtos e servizos relacionados coa trufa negra, un fungo micorrícico hipóxeo que medra en simbiose cunha árbore hospedadora. TECNOTRUF proporcionará ao sector a tecnoloxía máis recente con base científica para satisfacer as necesidades identificadas na produción de trufa negra en plantacións baixo diversas condicións ecolóxicas. Tamén busca innovar nos canais de comercialización de produtos derivados da trufa. TECNOTRUF centrarase na xestión de plantacións de trufa, que será a área prioritaria do proxecto. Estas plantacións fórmanse pola unión e colaboración dunha árbore hospedadora (o 90 % das plantacións empregan Quercus ilex como especie arbórea) e o desenvolvemento dun fungo (Tuber melanosporum) e son xeradoras de gran riqueza socioeconómica, capaces de desenvolver un sector económico que ten un especial impacto no medio rural e especificamente nas zonas máis despoboadas do noso país.

Polo tanto, o proxecto está vinculado, como área temática secundaria, á innovación en canles de comercialización alternativas para este produto e todos os servizos asociados. Ademais, o proxecto incorpora elementos innovadores en tres obxectivos da AEI-AGRI. En primeiro lugar, pretende promover a eficiencia económica e ambiental no sector do cultivo de trufas, un sector que abrangue a agricultura e a silvicultura, para optimizar os procesos en todo o sistema e facelo economicamente viable, produtivo e competitivo, así como social e ambientalmente responsable. En segundo lugar, busca mellorar o coñecemento existente e profesionalizar o sector, dada a escaseza de coñecemento técnico e integral dispoñible.

Obxectivos
  • Desenvolvemento de novos procedementos tecnolóxicos baseados na monitorización de variables ecolóxicas para optimizar a produtividade das plantacións de trufa e a mellora da comercialización dos seus produtos derivados.
  • Caracterización de plantacións de trufas con diferentes características ecolóxicas.
  • Desenvolvemento de novas tecnoloxías para a monitorización de variables ecolóxicas para rastrexar a relación entre a aciñeira e a trufa.
  • Desenvolvemento dun plan de xestión agronómica para garantir a sustentabilidade e optimizar a produtividade das plantacións de trufa.
Resultados
  • Avaliación preliminar de tres plantacións de trufa nas provincias de Castellón, Guadalaxara e Teruel.
  • Desenvolvemento e posta en marcha de 3 estacións ecofisiolóxicas para a monitorización de parámetros do complexo aciñeira-trufa.
  • Integración de cámaras multiespectrais nun dron para a monitorización da copa das árbores.
  • Desenvolvemento dunha plataforma para a monitorización de variables ecofisiolóxicas, micorrícicas e de produción en plantacións de trufa.
  • Implementación dun proxecto piloto de xestión agronómica aplicada ao cultivo de trufas.
  • Establecemento dun plan de valorización de subprodutos da trufa.
  • Implementación dun selo de calidade e sustentabilidade para as trufas.
  • Desenvolvemento dun sistema TIC para garantir a trazabilidade das trufas.
Información de contacto
  • Nome do coordinador/entidade: ASOCIACIÓN DE CLÚSTER PARA O USO EFICIENTE DA AUGA-ZINNAE
  • Enderezo postal: CEEI Aragón C/María de Luna 11, Nave 6
  • Coordinador/entidade de correo electrónico: mfernandez@zinnae.org
  • Teléfono: 649 10 75 06
Información adicional

O cultivo da trufa negra (Tuber melanosporum Vittad.) expandiuse significativamente nas últimas décadas en diversas rexións de clima mediterráneo, caracterizado por un verán seco con altas temperaturas e escasas precipitacións. Isto explica a alta complexidade do cultivo da trufa no seu hábitat natural, principalmente porque as condicións óptimas para o desenvolvemento simbiótico das micorrizas son moi específicas en termos de dispoñibilidade de auga e abundancia de nutrientes.

Atopar un réxime de rega e unhas prácticas de cultivo axeitadas que permitan unha maior eficiencia no uso deste recurso nestas condicións mediterráneas e unha mellor conservación dos nutrientes do solo, tanto para as fases de micorrización como de crecemento, é un dos principais desafíos para os produtores de trufas, dada a variabilidade e a crecente escaseza de precipitacións nesta zona. A implementación de programas de rega baseados na detección de plantas que teñan en conta o potencial impacto negativo da seca do solo e atmosférica será moito máis precisa que aqueles baseados unicamente na estimación da humidade do solo.

Polo tanto, a monitorización continua de variables ecolóxicas e fisiolóxicas que permiten o seguimento da relación aciñeira-trufa en resposta á seca do solo e atmosférica constitúe un reto fundamental á hora de establecer as necesidades de rega das plantacións de trufa.

Coordinadores
  • ASOCIACION CLUSTER PARA EL USO EFICIENTE DEL AGUA-ZINNAE
Beneficiarios
  • ASOCIACION CLUSTER PARA EL USO EFICIENTE DEL AGUA-ZINNAE
  • CONSEJO SUPERIOR DE INVESTIGACIONES CIENTIFICAS - ESTACIÓN EXPERIMENTAL DE AULA DEI
  • MYTRUFF SL
  • LUZ COCINA ROMERO (MICOLAB)
  • ARATECK ELECTRONICS, S.L
  • QILEX, SOC. COOP.
  • ACG SALVAMENTO Y RESCATE, S.L
  • GEOSPATIUMLAB, S.L
Subcontratado
  • CLÚSTER DE ALIMENTACIÓN Y NUTRICIÓN DE ARAGÓN
  • CITA, CENTRO DE INVESTIGACIÓN Y TECNOLOGÍA AGROALIMENTARIA DE ARAGÓN