Skip to main content
Generación agronómica de nuevos SUPERALIMENTOS bio-enriquecidos en finca. Aplicación solución biotecnológica consorcios microalgas-microorganismos

Grup Operatiu SUPERFOOD BIOTECH: Generació agronòmica de nous SUPERALIMENTS bioenriquits en finca. Aplicació solució biotecnològica consorcis microalgues-microorganismes

  • Tipus Grup operatiu
  • Estat Completat
  • Execució 2022 -2025
  • Pressupost assignat 593.713,06 €
  • Àmbit Supraautonómico
  • Comunitat Autònoma Andalucía; Aragón; Castilla - La Mancha; Comunitat Valenciana; Extremadura; Murcia, Región de; Navarra, Comunidad Foral de
  • Font principal de finançament PAC 2014-2020
  • Web del projecte https://gosuperfood.es
Descripció

L'oportunitat generada pel projecte SUPERFOOD TECH és aplicable als centenars de milers de les hectàrees afectades per la degradació mineral i nutricional, i la solució proposada és igualment vàlida independentment de les regions afectades, els cultius i els tipus de sòls o les deficiències identificades. - La solució tècnica és vàlida per a cultius hortofructícola i indústria transformadora d'aquests productes. - Igualment, la solució és aplicable en qualsevol condició ambiental i climàtica amb la qual cosa es pot emprar en múltiples àmbits, tipus de sòl afectat, cultiu o maneig. - La solució proposada en aquest projecte suposarà un gran increment quantificable de la productivitat i sostenibilitat accessible per a qualsevol agricultor afectat a tot l'àmbit nacional i condició necessària, al nostre parer, per aconseguir una veritable implicació dels afectats en la resolució del problema. - Els consumidors demanen aliments saludables, amb continguts recomanats de nutrients, minerals i en dosis suficients que siguin compatibles amb el règim alimentari i el ritme de vida actual que impedeixen completar les dietes recomanades per a una alimentació saludable. - Aquest projecte sorgeix de les necessitats detectades procedents dels afectats i usuaris demandants dels productes enriquits d'una manera natural, original
i saludable.

Projecte innovador d'interès general supraautonòmic basat en:

  • La millora dels processos productius per a l'increment de la “qualitat funcional” dels productes hortofructícoles i dels resultants de la seva transformació.
  • La creació biotecnològica d'aliments enriquits mineralment mitjançant tècniques innovadores de fertilització i en postcollita de fruites i verdures mitjançant la introducció de solucions minerals superficials quelades.
  • La millora de la qualitat nutricional dels cultius hortofructícoles per incrementar el valor de la producció a través de l'augment de la qualitat nutricional.
  • Reducció d'afeccions i pèrdues de producció derivades de la pobresa mineral i nutricional de les terres de cultiu causades pel canvi climàtic.
  • Mitigació del canvi climàtic: actuació sobre els sòls per a la millora agronòmica dels cultius i l'increment del consum i la fixació de CO2 i GEIs.
  • Generació de productes innovadors fortificats nutricionalment, especialment en minerals, per donar resposta a les noves demandes dels consumidors i contribuir a fomentar l'adopció d'estils de vida més saludables mitjançant la transformació del sistema de producció primària i la indústria alimentària.
Objectius

Aquest projecte innovador, anomenat SUPERFOOD BIOTECH, proposa incrementar la mineralització, promoure la simbiosi microbioma sòl-planta i enriquir de matèria orgànica els sòls agrícoles d'una forma sostenible, contínua i completa en tots els nutrients necessaris.

  • Alternativa a productors hortofructícoles espanyols per a la seva diversificació a una nova categoria de productes amb alt valor afegit i adaptats a les necessitats dels consumidors.
  • Estudi directe de validació tecnicoeconòmica mitjançant generació de 3Ms (Minerals + Microorganismes+ Matèria orgànica) per consorcis microorganismes- microalgues en finca per a l'obtenció de productes hortofructícoles bio-enriquits en altes concentracions.
  • Quantificació de lestalvi en els consums denergia elèctrica i aigua en els processos de regeneració de sòls (3Ms) i en el procés dobtenció de superaliments hortofructícoles.
  • Identificació dels processos de transformació dels productes bio-enriquits en fresc i avaluació de l'aprofitament dels SDR dels processos de transformació industrial en finca com a aportació a bótes de cultiu de FMC (consorcis microorganismes-microalgues).
  • Reducció d'emissions de gasos efecte hivernacle, estudi complet de l'impacte bioeconòmic i selecció de projectes promoguts per joves i dones en àmbits rurals per a l'establiment d'empreses de producció hortofructícola bioenriquida.

Es crearà valor afegit mitjançant una relació més estreta entre recerca i pràctiques agrícoles i forestals, i fomentant un ús més gran del coneixement disponible. L'aplicació del coneixement real, reportat i executat en nivells tecnològics TRL propers als 7-8-9 permetran la posada en marxa de més projectes innovadors, es generaran noves àrees de coneixement tan necessàries per als usuaris finals com per als centres de recerca en aquesta matèria. Aquest valor afegit parteix de SUPERFOOD BIOTECH, però no acaba amb el final del projecte. Les indústries verdes i la biotecnologia destinada a la bioremediació ambiental són una realitat puixant potenciada per la pròpia UE. La generació i la transferència del coneixement està garantit per la posada en marxa d'aquest projecte que permetrà als agricultors i agroindústries l'alta valorització i millora de la seva productivitat i rendibilitat sostenible, als equips investigadors accedir a una xarxa àmplia de punts d'experimentació i demostració gràcies a les organitzacions empresarials i de consumidors incloses.

Resultats
  • Alternativa a productors hortofructícoles espanyols per a la seva diversificació a una nova categoria de productes amb alt valor afegit i adaptats a les necessitats dels consumidors.
  • Estudi directe de validació tecnicoeconòmica mitjançant generació de 3Ms (Minerals + Microorganismes+ Matèria orgànica) per consorcis microorganismes- microalgues en finca per a l'obtenció de productes hortofructícoles bio-enriquits en altes concentracions.
  • Quantificació de lestalvi en els consums denergia elèctrica i aigua en els processos de regeneració de sòls (3Ms) i en el procés dobtenció de superaliments hortofructícoles.
  • Identificació dels processos de transformació dels productes bio-enriquits en fresc i avaluació de l'aprofitament dels SDR dels processos de transformació industrial en finca com a aportació a bótes de cultiu de FMC (consorcis microorganismes-microalgues).
  • Reducció d'emissions de gasos efecte hivernacle, estudi complet de l'impacte bioeconòmic i selecció de projectes promoguts per joves i dones en àmbits rurals per a l'establiment d'empreses de producció hortofructícola bioenriquida.

Resultats esperats:

  • Obtenir increments de productivitat, millora de la qualitat i valor: 3% cultius llenyosos i 5% cultius hortícoles
  • Caracterització solució biotecnològica 1 combinacions microorganismes-microalgues >300% potencial biodisponibilitat de nutrients per als cultius (biofertilitzant).
  • Programari d'obtenció final d'aliments amb enriquiments específics de nutrients, gestió tècnica completa per obtenir agronòmica, cria consorcis. - Sistema pilot per a la generació i enriquiment de sòls empobrits per a l'obtenció de productes altament bioenriquits >20% (Superaliments). - Proves de planta industrial sobre transformació productes bioenriquits.
  • Demostració en explotacions reals validació del projecte.
  • Confirmació dades de rendiment i regeneració sòls empobrits.
  • Estalvi consum d'aigua >36% i energia >36% en comparació amb 3 mitjans convencionals de bio enriquiment de cultius.
  • Increment mitjà de valorització de 240€/Ha. Únicament dels subproductes obtinguts per reaprofitament biotecnològic de SDRs i biomassa.
  • Producció 1 combinacions microorganismes-microalgues d'alt valor comercial per aprofitar-les per indústries productores de microalgues.
  • Reducció d'emissions de CO2 de més de 1 milió de tones T/any (CO2).
Informació de contacte
  • Nom coordinador/entitat: No disponible
  • Email coordinador/entitat: gosuperfoodbiotech@hotmail.com
Informació addicional

Els professionals podran fer ús dels resultats mitjançant la següent documentació:

  • Guia gestió producció Superaliments a finca. Justificació de càlculs (mixes microorganismes-microalgues/Tipus de cultiu).
  • Guia implantació sistema de regeneració 3Ms a finca. Justif. de càlculs.- Informe dimpacte Bioeconòmic del projecte SUPERFOOD BIOTECH (impacte social, econòmic, creació de llocs de treball, sostenibilitat social, econòmica i mediambiental).
  • Edició procés de selecció, suport i Mentorització de 1 projecte emprès per joves i dones emprenedors a l'àmbit rural. Experiències i demostració de casos dèxit
Beneficiaris
  • Asociación agraria de jóvenes agricultores (ASAJA)
  • Instituto agroquímica y tecnología de alimentos (IATA-CSIC)
  • Innoplant tecnología e investigación agricola S.L.
  • Asociación española para la transferencia técnica y tecnológica a la agricultura y la ganadería
  • Clúster de innovación agroalimentaria granadino (CINNGRA).
  • AMC Innova Juice and Drinks S.L.
Subcontractat
  • Fruit Tech Natural S.A.
  • Arosa investigación y desarrollo S.L