Ir o contido principal
Generación agronómica de nuevos SUPERALIMENTOS bio-enriquecidos en finca. Aplicación solución biotecnológica consorcios microalgas-microorganismos

SUPERFOOD BIOTECH Grupo Operativo: Xeración agronómica de novos SUPERFOODS bio-enriquecidos na explotación. Aplicación dunha solución biotecnolóxica para consorcios de microalgas-microorganismos

  • Tipo Grupo operativo
  • Estado Cheo
  • Execución 2022 -2025
  • Orzamento asignado 593.713,06 €
  • Ámbito Supraautonómico
  • Comunidade Autónoma Andalucía; Aragón; Castilla - La Mancha; Comunitat Valenciana; Extremadura; Murcia, Región de; Navarra, Comunidad Foral de
  • Fonte principal de financiamento PAC 2014-2020
  • Páxina web do proxecto https://gosuperfood.es
Descrición

A oportunidade xerada polo proxecto SUPERFOOD TECH é aplicable aos centos de miles de hectáreas afectadas pola degradación mineral e nutricional, e a solución proposta é igualmente válida independentemente das rexións afectadas, cultivos e tipos de solo, ou deficiencias identificadas. - A solución técnica é válida para os cultivos hortofrutícolas e a industria transformadora destes produtos. - Así mesmo, a solución é aplicable en calquera condición ambiental e climática, polo que se pode empregar en múltiples zonas, tipos de solo afectados, cultivos ou xestión. - A solución proposta neste proxecto redundará nun aumento significativo e cuantificable da produtividade e da sustentabilidade accesible a calquera agricultor afectado a nivel nacional. Esta é, na nosa opinión, unha condición necesaria para lograr unha implicación xenuína dos afectados na resolución do problema. - Os consumidores demandan alimentos saudables con contido en nutrientes e minerais recomendados, en doses suficientes compatibles coa súa alimentación e estilo de vida actuais, que lles impidan cumprir as dietas recomendadas para unha alimentación saudable. - Este proxecto xorde das necesidades detectadas dos afectados e usuarios que demandan produtos enriquecidos dun xeito natural e orixinal.
e saudable.

Proxecto innovador de interese xeral suprarrexional baseado en:

  • Mellorar os procesos produtivos para aumentar a “calidade funcional” dos produtos hortofrutícolas e dos produtos resultantes da súa transformación.
  • A creación biotecnolóxica de alimentos enriquecidos en minerais mediante técnicas innovadoras de fertilización e aplicacións post-colleita de froitas e hortalizas mediante a introdución de solucións minerais de superficie quelatadas.
  • Mellorar a calidade nutricional dos cultivos de froitas e hortalizas para aumentar o valor da produción mediante a mellora da súa calidade nutricional.
  • Redución dos impactos e perdas de produción derivadas das deficiencias minerais e nutricionais das terras de cultivo provocadas polo cambio climático.
  • Mitigación do cambio climático: actuacións nos solos para mellorar a agronomía dos cultivos e aumentar o consumo e secuestro de CO2 e GEI.
  • Xeración de produtos innovadores e enriquecidos nutricionalmente, especialmente con minerais, para responder ás novas demandas dos consumidores e contribuír a promover a adopción de estilos de vida máis saudables transformando o sistema de produción primaria e a industria alimentaria.
Obxectivos

Este innovador proxecto, denominado SUPERFOOD BIOTECH, ten como obxectivo aumentar a mineralización, promover a simbiose microbioma solo-planta e enriquecer os solos agrícolas con materia orgánica de forma sostible, continua e completa, aportando todos os nutrientes necesarios.

  • Unha alternativa para que os produtores de froitas e hortalizas españois se diversifiquen nunha nova categoría de produtos de alto valor engadido e adaptados ás necesidades do consumidor.
  • Estudo directo da validación técnico-económica mediante a xeración de 3Ms (Minerais + Microorganismos + Materia Orgánica) por parte de consorcios de microorganismos-microalgas na explotación para a obtención de produtos hortofrutícolas bio-enriquecidos en altas concentracións.
  • Cuantificación do aforro no consumo de electricidade e auga nos procesos de rexeneración do solo (3Ms) e no proceso de obtención de superalimentos hortofrutícolas.
  • Identificación dos procesos de transformación de produtos frescos bio-enriquecidos e avaliación do uso de SDR procedentes de procesos de transformación industrial na explotación como contribución aos tanques de cultivo de FMC (consorcios de microorganismos-microalgas).
  • Redución de emisións de gases de efecto invernadoiro, estudo integral do impacto bioeconómico, e selección de proxectos promovidos por mozos e mozas no rural para a creación de empresas produtoras de froitas e hortalizas bioenriquecidas.

Crearase valor engadido mediante unha relación máis estreita entre a investigación e as prácticas agrícolas e forestais, e fomentando un maior uso do coñecemento dispoñible. A aplicación do coñecemento do mundo real, informado e executado en niveis TRL próximos ao 7-8-9, permitirá o lanzamento de proxectos máis innovadores e xerará novas áreas de coñecemento que son esenciais para os usuarios finais e os centros de investigación neste campo. Este valor engadido provén de SUPERFOOD BIOTECH, pero non remata co remate do proxecto. As industrias verdes e a biotecnoloxía para a biorremediación ambiental son unha realidade próspera promovida pola propia UE. A xeración e transferencia de coñecemento está garantida pola posta en marcha deste proxecto, que permitirá aos agricultores e agroindustrias mellorar significativamente a súa produtividade e rendibilidade sostible, e permitirá aos equipos de investigación o acceso a unha ampla rede de sitios experimentais e demostrativos grazas ás organizacións empresariais e de consumidores implicadas.

Resultados
  • Unha alternativa para que os produtores de froitas e hortalizas españois se diversifiquen nunha nova categoría de produtos de alto valor engadido e adaptados ás necesidades do consumidor.
  • Estudo directo da validación técnico-económica mediante a xeración de 3Ms (Minerais + Microorganismos + Materia Orgánica) por parte de consorcios de microorganismos-microalgas na explotación para a obtención de produtos hortofrutícolas bio-enriquecidos en altas concentracións.
  • Cuantificación do aforro no consumo de electricidade e auga nos procesos de rexeneración do solo (3Ms) e no proceso de obtención de superalimentos hortofrutícolas.
  • Identificación dos procesos de transformación de produtos frescos bio-enriquecidos e avaliación do uso de SDR procedentes de procesos de transformación industrial na explotación como contribución aos tanques de cultivo de FMC (consorcios de microorganismos-microalgas).
  • Redución de emisións de gases de efecto invernadoiro, estudo integral do impacto bioeconómico, e selección de proxectos promovidos por mozos e mozas no rural para a creación de empresas produtoras de froitas e hortalizas bioenriquecidas.

Resultados esperados:

  • Lograr aumentos de produtividade, mellora da calidade e valor: 3% cultivos leñosos e 5% cultivos hortícolas
  • Caracterización da solución biotecnolóxica 1 combinacións de microorganismos-microalgas >300% biodisponibilidade potencial de nutrientes para cultivos (biofertilizante).
  • Software para a produción final de alimentos con enriquecementos específicos de nutrientes, xestión técnica completa para a produción agronómica e consorcios de reprodución. - Sistema piloto de xeración e enriquecemento de solos empobrecidos para obter produtos altamente bio-enriquecidos >20% (Superalimentos). - Ensaios en plantas industriais de transformación de produtos bioenriquecidos.
  • Demostración en granxas reais para validar o proxecto.
  • Confirmación de datos de rendemento e rexeneración de solos empobrecidos.
  • Aforro no consumo de auga >36% e enerxía >36% en comparación con 3 medios convencionais de bioenriquecemento de cultivos.
  • Incremento medio da valoración de 240 €/Ha. Só a partir de subprodutos obtidos mediante a reutilización biotecnolóxica de SDR e biomasa.
  • Produción 1 combinacións de microorganismos-microalgas de alto valor comercial para uso das industrias produtoras de microalgas.
  • Redución das emisións de CO2 en máis de 1 millón de toneladas T/ano (CO2).
Información de contacto
  • Nome do coordinador/entidade: Non dispoñible
  • Correo electrónico do coordinador/entidade: gosuperfoodbiotech@hotmail.com
Información adicional

Os profesionais poderán utilizar os resultados a través da seguinte documentación:

  • Guía de xestión da produción de superalimentos en granxas. Xustificación dos cálculos (mesturas de microorganismos-microalgas/Tipo de cultivo).
  • Guía para implantar o sistema de rexeneración 3Ms nas explotacións. Xust. de cálculos.- Informe de impacto bioeconómico do proxecto SUPERFOOD BIOTECH (impacto social, económico, creación de emprego, sustentabilidade social, económica e ambiental).
  • Proceso de selección, apoio e titorización dun proxecto realizado por mozos e mozas emprendedoras do rural. Experiencias e demostración de casos de éxito
Beneficiarios
  • Asociación agraria de jóvenes agricultores (ASAJA)
  • Instituto agroquímica y tecnología de alimentos (IATA-CSIC)
  • Innoplant tecnología e investigación agricola S.L.
  • Asociación española para la transferencia técnica y tecnológica a la agricultura y la ganadería
  • Clúster de innovación agroalimentaria granadino (CINNGRA).
  • AMC Innova Juice and Drinks S.L.
Subcontratado
  • Fruit Tech Natural S.A.
  • Arosa investigación y desarrollo S.L