
Proxecto de redeseño de Horizonte Europa: Sistemas transformadores de valor alimentario que remodelan paisaxes urbanas resilientes
- Tipo Proxecto
- Estado Firmado
- Execución 2025 -2028
- Orzamento asignado 2.999.756,25 €
- Ámbito Europeo
- Fonte principal de financiamento Horizonte Europa 2021-2027
- Páxina web do proxecto Proyecto REDESIGN
Os sistemas alimentarios urbanos están baixo presión polo cambio climático, a crecente inseguridade alimentaria e as desigualdades sociais. Moitas comunidades, especialmente os grupos vulnerables, teñen dificultades para acceder a alimentos saudables. A cadea de subministración de alimentos tradicional a miúdo ignora as necesidades locais e non promove prácticas sostibles.
A medida que as cidades medran, existe unha necesidade urxente de solucións que conecten a produción e o consumo de alimentos dun xeito que beneficie a todos. O proxecto REDESIGN, financiado pola UE, abordará estes desafíos mediante a creación de sistemas de valor alimentario que melloren a resiliencia urbana, promovan as infraestruturas verdes e animen as comunidades locais a participar activamente. Especificamente, desenvolverá laboratorios vivos que fomenten a innovación na produción de alimentos, as políticas e a participación comunitaria.
REDESIGN apoiará a transformación dos sistemas alimentarios urbanos locais mediante a creación de Sistemas de Valor Alimentario (SVA). O obxectivo do FVS é fortalecer a resiliencia urbana mediante a mellora das infraestruturas urbanas e periurbanas verdes impulsadas polos alimentos, fomentar a participación no sistema alimentario comunitario local (cunha atención aos grupos vulnerables), contribuír á calidade e beleza dos espazos habitables e mitigar o cambio climático integrando a agricultura urbana co entorno construído.
O FVS funcionará desenvolvendo e aplicando unha metodoloxía de "bucle de aprendizaxe" baseada nos valores do NEB para acelerar a innovación en todas as etapas do sistema alimentario (incluíndo a produción, o consumo, o intercambio e a eliminación) e expandirse máis alá da noción de "cadea alimentaria" para integrar as dimensións culturais, sociais e políticas da transformación.
A rede estará composta por tres grupos principais de actores: casos de «observación», casos de «implementación» e un concello. Os casos de observación exemplifican as mellores prácticas establecidas. Nos proxectos piloto, estableceranse e implementaranse redes de valor alimentario REDESIGN coa participación das partes interesadas locais, especialmente dos grupos vulnerables.
Cada caso de implementación centrarase especificamente nun dos ámbitos do sistema alimentario urbano (recuperación de nutrientes e produción de alimentos, creación dun laboratorio alimentario multifuncional e asesoramento en políticas alimentarias). Os casos de implementación converteranse en Living Labs, a través dos cales a innovación nas redes locais de valor alimentario se ampliará a dous niveis: o nivel metropolitano, contaminando os distritos próximos mediante formación e transferencia, e o nivel internacional, mellorando os casos de observación (pechando o "ciclo de aprendizaxe") e informando ao concello para a innovación e a aprendizaxe de políticas.
Os resultados incluirán barrios rexenerados nos casos de implementación, o establecemento de tres Living Labs que impulsen as Redes de Valor Alimentario e unha metodoloxía de Bucle de Aprendizaxe, todo escalable e replicable noutros contextos.