Skip to main content
logo proyecto horizonte redesign

Projecte HORITZÓ EUROPA REDESIGN: Sistemes transformatius de valor alimentari reformant paisatges urbans resilients

  • Tipus Projecte
  • Estat Firmado
  • Execució 2025 -2028
  • Pressupost assignat 2.999.756,25 €
  • Àmbit Europeo
  • Font principal de finançament Horizonte Europa 2021-2027
  • Web del projecte Proyecto REDESIGN
Descripció

Els sistemes alimentaris urbans es troben sota pressió degut al canvi climàtic, la creixent inseguretat alimentària i les desigualtats socials. Moltes comunitats, especialment els grups vulnerables, tenen dificultats per accedir a aliments saludables. La cadena de subministrament daliments tradicional sovint descuida les necessitats locals i no promou pràctiques sostenibles.

A mesura que les ciutats creixen, hi ha una necessitat urgent de solucions que connectin la producció i el consum d'aliments d'una manera que beneficiï tothom. El projecte REDESIGN, finançat amb fons europeus, abordarà aquests desafiaments mitjançant la creació de sistemes de valor alimentari que millorin la resiliència urbana, promoguin la infraestructura verda i animin les comunitats locals a participar-hi activament. En concret, desenvoluparà laboratoris vivents que fomentin la innovació en la producció alimentària, les polítiques i la participació comunitària.

Objectius

REDESIGN donarà suport a la transformació dels sistemes alimentaris urbans locals mitjançant la creació de Sistemes de Valor Alimentari (FVS). Els FVS tenen com a objectiu enfortir la resiliència urbana a través de la millora de la infraestructura urbana i periurbana verda impulsada pels aliments, fomentar la participació en el sistema alimentari de les comunitats locals (amb especial atenció als grups vulnerables), contribuir a la qualitat i la bellesa dels llocs de vida i mitigar el canvi climàtic mitjançant la integració de l'agricultura urbana amb l'entorn.

Els FVS operaran mitjançant el desenvolupament i l'aplicació d'una metodologia de bucle d'aprenentatge basada en els valors de NEB per accelerar la innovació en tots els passos del sistema alimentari (incloent-hi la producció, el consum, l'intercanvi i l'eliminació) i expandir-se més enllà de la noció de cadena alimentària per integrar les dimensions culturals, socials i polítiques.

La xarxa estarà composta per tres grups principals d'actors: casos d'observació, casos d'implementació i una junta de ciutats. Els casos d‟observació exemplifiquen les millors pràctiques consolidades. Als pilots, s'establiran i s'implementaran REDISSENYAR Xarxes de Valor Alimentari amb la participació de les parts interessades locals, en particular els grups vulnerables.

Cada cas d‟implementació se centrarà específicament en un dels dominis del sistema alimentari urbà (recuperació de nutrients i producció d‟aliments, creació d‟un laboratori alimentari multifuncional i consells de política alimentària). Els casos d'implementació es convertiran en Living Labs, a través dels quals la innovació a les xarxes locals de valor alimentari s'ampliarà a dos nivells: el metropolità, contaminant els districtes propers a través de la capacitació i la transferència, i l'internacional, millorant els casos d'observació (tancant el “cercle d'aprenentatge”) i informant la junta.

Els resultats inclouran veïnats regenerats en els casos d?implementació, l?establiment de tres Living Labs que dirigeixen les Food Value Networks, una metodologia de Learning Loop, tot escalable i replicable en altres contextos.