Ir o contido principal
life13

Proxecto LIFE: Microalgas con plantas aromáticas como bioestimulantes con efecto biocida

  • Tipo Proxecto
  • Estado Cheo
  • Execución 2019 -2023
  • Orzamento asignado 1.276.642,00 €
  • Ámbito Europeo
  • Comunidade Autónoma Asturias, Principado de
  • Fonte principal de financiamento VIDA
  • Páxina web do proxecto Web del proyecto
Descrición

O proxecto LIFE ALGAR-BBE céntrase en demostrar a eficacia de tres formulacións seguras, sostibles e de orixe natural con acción bioestimulante e biocida para mitigar os efectos adversos sobre o medio ambiente e a saúde humana dos pesticidas químicos que se empregan actualmente nos cultivos de tomate e millo.

Descrición contextual

Os residuos de pesticidas nos alimentos son un risco xeneralizado. O 40 % dos alimentos da UE conteñen residuos e polo menos o 75 % dos pesticidas que se empregan cada ano aplícanse na agricultura. O maior volume de pesticidas vendidos na UE está en España: en 2016 vendéronse 77 toneladas, das cales a metade foron funxicidas e case o 20 % herbicidas. As mostras de produtos alimenticios demostraron que España e Portugal son dous dos países cos niveis máximos máis altos de residuos de pesticidas, con máis do 3 % das mostras que superan o límite legal.

Os pesticidas deberían ser letais só para as pragas, pero teñen consecuencias prexudiciais para a saúde humana e o medio ambiente. Segundo a Organización Mundial da Saúde, os pesticidas están relacionados con enfermidades como o párkinson, a asma, a depresión/ansiedade, o cancro e o trastorno por déficit de atención/hiperactividade. Os pesticidas contaminan facilmente o aire, o solo e a auga, prexudicando a biodiversidade xeral do solo e a fixación do nitróxeno, e matando abellas e outros animais. Tamén poden ascender na cadea alimentaria e acumularse noutros organismos.

Obxectivos

Reducir os efectos adversos sobre o medio ambiente e a saúde humana dos pesticidas químicos empregados nos cultivos de tomate e millo demostrando a eficacia de polo menos tres formulacións de bioestimulantes baseadas en biomasa de microalgas, con actividade biocida derivada de extractos de plantas aromáticas, que permitirían a substitución dos pesticidas (insecticidas e funxicidas) empregados nestes cultivos.

Resultados
  • Eficacia de tres bioestimulantes formulados a partir de biomasa de microalgas con actividade biocida derivada de extractos de plantas aromáticas, que permiten a substitución dos pesticidas empregados nestes cultivos.
  • Potencial de replicación, para o que se elaborou un Manual de Boas Prácticas que explica como se deben aplicar aos cultivos de millo e tomate os fertilizantes desenvolvidos no marco do proxecto, baseándose na experiencia adquirida.
  • Desenvolvemento dun novo produto comercial, baseado nas formulacións demostradas con éxito, que debería entrar no mercado en breve.
Información de contacto
  • Coordinador/nome da entidade: María Álvarez  
  • Enderezo postal: Carmen Leal Mata, 191, 33211, Xixón

Información adicional

O proxecto LIFE ALGAR-BBE demostrou a eficacia de tres formulacións seguras, sostibles e de orixe natural con acción bioestimulante e biocida. A acción bioestimulante conseguiuse mediante a adición de microalgas, e a acción biocida conseguiuse mediante extractos de plantas aromáticas, así como residuos da extracción de espirulina e residuos da industria olivícola. Produciuse e optimizouse un volume suficiente de biomasa concentrada (20 % de microalgas) das especies Nannochloropsis gaditana (49 kg | 288 litros de biomasa húmida) e Acutodesmus obliquus (20,6 kg | 200 litros de biomasa húmida), que serviron como materia prima para a produción dos novos fertilizantes. Desenvolvéronse e optimizáronse tres formulacións con extractos de plantas aromáticas, unha para aplicación radicular, outra para aplicación foliar e outra para aplicación doméstica.

O carácter demostrativo do proxecto baseouse na aplicación de formulacións producidas a partir de microalgas e plantas aromáticas, considerando a dobre función na produción de cultivos (como biofertilizante e produto biocida), a escala piloto en parcelas experimentais de cultivos de tomate, millo, pemento e pataca situadas en España, e a escala real (industrial) en parcelas de cultivo de tomate e millo situadas en dúas localidades (Estremadura e Portugal), durante 3 campañas de cultivo diferentes ao longo de 3 anos. En cada localización, os ensaios realizáronse nunha superficie de 3 ha para cultivos de tomate e 3 ha para cultivos de millo, e 1 ha en cada caso para cultivos de pemento e pataca.

Os rendementos das colleitas melloraron en xeral aplicando, xunto cos fertilizantes convencionais, formulacións que conteñen extractos de plantas aromáticas en diferentes concentracións, aplicadas foliarmente a 3 l/ha en catro etapas clave do cultivo, dependendo da fenoloxía: durante o crecemento, a floración, o cuajado e o engorde do froito.

Algúns dos principais achados foron:

  • A avaliación ecotoxicolóxica das formulacións non revelou ningún síntoma nin signo de fitotoxicidade. Non se observou ningún efecto negativo sobre os organismos beneficiosos en ningún dos sitios.
  • As concentracións de nitratos na solución do solo diminuíron e a redución da fertilización nitroxenada entre as diferentes parcelas provocou unha diminución das concentracións de nitratos.
  • O uso das formulacións desenvolvidas no proxecto levou a unha redución dos residuos de pesticidas na auga lixiviada.
  • Conseguíuse unha xestión sostible, centrándose exclusivamente na superficie de solo agrícola libre de residuos, que representa o 93,2 % da superficie total analizada.
  • Os rendementos das colleitas melloraron coa aplicación de formulacións que conteñen microalgas e extractos de plantas aromáticas. O desenvolvemento da planta foi maior nas parcelas tratadas con aplicacións foliares cunha maior porcentaxe de extracto de plantas aromáticas.
  • En canto á prevención de pragas e enfermidades, as formulacións demostraron a súa eficacia, xa que non foi necesaria a aplicación de pesticidas químicos durante o cultivo. Isto significa que as formulacións desenvolvidas poden reducir os fertilizantes tradicionais e substituír os pesticidas químicos empregados na agricultura.
  • Non se detectaron residuos de pesticidas nin no tomate nin no millo producidos durante as tempadas estudadas. Polo tanto, o uso de ingredientes activos derivados quimicamente foi correcto e a aplicación no campo das novas formulacións cumpre o seu obxectivo desde a perspectiva da seguridade alimentaria.
  • Menos pesticidas e maiores rendementos poden resultar en aforros nos custos de insumos, así como en menores custos de man de obra e maquinaria asociados á aplicación de pesticidas.
Coordinadores
  • NEOALGAE MICRO SEAWEED PRODUCTS SL
Colaboradores
  • ENDESA(ENDESA GENERACIóN, S.A.)
  • CTAEX(CENTRO TECNOLóGICO NACIONAL AGROALIMENTARIO EXTREMADURA)