Proxecto Horizon Europe WASTEtoSAFETY: un enfoque de economía circular para valorizar os residuos de casca de laranxa para establecer a seguridade alimentaria
- Tipo Proxecto
- Estado Firmado
- Execución 2024 -2026
- Orzamento asignado 165.312,96 €
- Ámbito Europeo
- Fonte principal de financiamento Horizonte Europa 2021-2027
- Páxina web do proxecto Proyecto WASTEtoSAFETY
A seguridade alimentaria e a xestión do desperdicio alimentario son retos interrelacionados que afectan á economía, ao medio ambiente e á saúde pública. Anualmente, Europa informa de 23 millóns de casos de enfermidades transmitidas por alimentos e 5.000 mortes relacionadas. Ao mesmo tempo, desperdicia un terzo dos alimentos producidos, aproximadamente 1.300 millóns de toneladas.
Apoiado polo programa Marie Sklodowska-Curie Actions (MSCA), o proxecto WASTEtoSAFETY busca abordar estes problemas desenvolvendo un enfoque de economía circular. Céntrase na recuperación dos residuos da industria cítrica para prolongar a vida útil dos produtos frescos mediterráneos. Mediante técnicas de microondas e ultrasóns, extraeranse aceites esenciais das cascas de laranxa e utilizaranse en tecnoloxías de conservación de alimentos. Este proxecto innovador tamén avalía os impactos na cadea alimentaria, ofrecendo avances significativos na ciencia alimentaria.
Optimizaranse dous métodos ecolóxicos (microondas e ultrasóns) para a extracción de aceites esenciais (EO) da casca de laranxa. O AE utilizarase como base para dúas tecnoloxías de conservación de alimentos: unha solución de lavado e un envasado activo. O proxecto tamén avaliará o seu impacto potencial na cadea alimentaria mediante unha avaliación cuantitativa de risco microbiolóxico (QMRA), unha análise do ciclo de vida (ACV) combinada cunha análise do fluxo de material.
A seguridade alimentaria e a xestión do desperdicio alimentario seguen sendo desafíos importantes en Europa, con enormes impactos na economía, o medio ambiente e a saúde pública. Cada ano infórmanse en Europa de 23 millóns de casos de enfermidades transmitidas por alimentos e de 5.000 mortes. Ao mesmo tempo, desperdicia un terzo dos alimentos producidos para o consumo humano porque se consideran non aptos para o consumo, o que equivale a aproximadamente 1.300 millóns de toneladas ao ano.
Polo tanto, o desenvolvemento de medidas innovadoras para reducir o desperdicio alimentario presenta unha alternativa viable nunha situación na que se necesitan desesperadamente novas solucións. Neste sentido, o desenvolvemento de economías circulares que revaloricen os subprodutos e residuos da industria alimentaria como produtos reutilizables é unha vía prometedora de investigación. WASTEtoSAFETY abordará este desafío desenvolvendo as bases científicas para implementar unha economía circular que utilice os residuos da industria cítrica para estender a vida útil dos produtos frescos da rexión mediterránea.
En concreto, optimizará dous métodos "verdes" (microondas e ultrasóns) para extraer aceites esenciais (EO) da casca de laranxa. O AE utilizarase como base para dúas tecnoloxías de conservación de alimentos: unha solución de lavado e un envasado activo. O proxecto tamén avaliará o seu impacto potencial na cadea alimentaria mediante unha avaliación cuantitativa de risco microbiolóxico (QMRA), unha análise do ciclo de vida (ACV) e unha análise do fluxo de material. WASTEtoSAFETY proporcionará así avances tanxibles no campo da ciencia alimentaria, desenvolvendo unha solución notable para a recuperación e aproveitamento dos residuos cítricos.
Tamén abrirá novas vías de investigación relacionadas coa escalada destas tecnoloxías a un nivel industrial.
- UNIVERSIDAD POLITECNICA DE CARTAGENA (UPCT)