Ir o contido principal

Proxecto Horizon Europe WASTEtoSAFETY: un enfoque de economía circular para valorizar os residuos de casca de laranxa para establecer a seguridade alimentaria

  • Tipo Proxecto
  • Estado Firmado
  • Execución 2024 -2026
  • Orzamento asignado 165.312,96 €
  • Ámbito Europeo
  • Fonte principal de financiamento Horizonte Europa 2021-2027
  • Páxina web do proxecto Proyecto WASTEtoSAFETY
Abstract
O proxecto WASTEtoSAFETY céntrase na recuperación dos residuos da industria cítrica para prolongar a vida útil dos produtos frescos do Mediterráneo.
Descrición

A seguridade alimentaria e a xestión do desperdicio alimentario son retos interrelacionados que afectan á economía, ao medio ambiente e á saúde pública. Anualmente, Europa informa de 23 millóns de casos de enfermidades transmitidas por alimentos e 5.000 mortes relacionadas. Ao mesmo tempo, desperdicia un terzo dos alimentos producidos, aproximadamente 1.300 millóns de toneladas.

Apoiado polo programa Marie Sklodowska-Curie Actions (MSCA), o proxecto WASTEtoSAFETY busca abordar estes problemas desenvolvendo un enfoque de economía circular. Céntrase na recuperación dos residuos da industria cítrica para prolongar a vida útil dos produtos frescos mediterráneos. Mediante técnicas de microondas e ultrasóns, extraeranse aceites esenciais das cascas de laranxa e utilizaranse en tecnoloxías de conservación de alimentos. Este proxecto innovador tamén avalía os impactos na cadea alimentaria, ofrecendo avances significativos na ciencia alimentaria.

Descrición das actividades

Optimizaranse dous métodos ecolóxicos (microondas e ultrasóns) para a extracción de aceites esenciais (EO) da casca de laranxa. O AE utilizarase como base para dúas tecnoloxías de conservación de alimentos: unha solución de lavado e un envasado activo. O proxecto tamén avaliará o seu impacto potencial na cadea alimentaria mediante unha avaliación cuantitativa de risco microbiolóxico (QMRA), unha análise do ciclo de vida (ACV) combinada cunha análise do fluxo de material.

Obxectivos

A seguridade alimentaria e a xestión do desperdicio alimentario seguen sendo desafíos importantes en Europa, con enormes impactos na economía, o medio ambiente e a saúde pública. Cada ano infórmanse en Europa de 23 millóns de casos de enfermidades transmitidas por alimentos e de 5.000 mortes. Ao mesmo tempo, desperdicia un terzo dos alimentos producidos para o consumo humano porque se consideran non aptos para o consumo, o que equivale a aproximadamente 1.300 millóns de toneladas ao ano.

Polo tanto, o desenvolvemento de medidas innovadoras para reducir o desperdicio alimentario presenta unha alternativa viable nunha situación na que se necesitan desesperadamente novas solucións. Neste sentido, o desenvolvemento de economías circulares que revaloricen os subprodutos e residuos da industria alimentaria como produtos reutilizables é unha vía prometedora de investigación. WASTEtoSAFETY abordará este desafío desenvolvendo as bases científicas para implementar unha economía circular que utilice os residuos da industria cítrica para estender a vida útil dos produtos frescos da rexión mediterránea.

En concreto, optimizará dous métodos "verdes" (microondas e ultrasóns) para extraer aceites esenciais (EO) da casca de laranxa. O AE utilizarase como base para dúas tecnoloxías de conservación de alimentos: unha solución de lavado e un envasado activo. O proxecto tamén avaliará o seu impacto potencial na cadea alimentaria mediante unha avaliación cuantitativa de risco microbiolóxico (QMRA), unha análise do ciclo de vida (ACV) e unha análise do fluxo de material. WASTEtoSAFETY proporcionará así avances tanxibles no campo da ciencia alimentaria, desenvolvendo unha solución notable para a recuperación e aproveitamento dos residuos cítricos.

Tamén abrirá novas vías de investigación relacionadas coa escalada destas tecnoloxías a un nivel industrial.

Coordinadores
  • UNIVERSIDAD POLITECNICA DE CARTAGENA (UPCT)