Skip to main content

Horizon Europe proiektua WASTEtoSAFETY: laranja azaleko hondakinak balioan jartzeko ekonomia zirkularreko ikuspegia elikagaien segurtasuna ezartzeko

  • Mota Proiektua
  • Egoera Firmado
  • Exekuzioa 2024 -2026
  • Esleitutako Aurrekontua 165.312,96 €
  • Eremua Europeo
  • Finantza-iturri nagusia Horizonte Europa 2021-2027
  • Proiektuaren webgunea Proyecto WASTEtoSAFETY
Abstract
WASTEtoSAFETY proiektua zitrikoen industriako hondakinen balorizazioan oinarritzen da, Mediterraneoko produktu freskoen iraupena luzatzeko.
Azalpena

Elikagaien segurtasuna eta elikagaien hondakinen kudeaketa elkarri lotutako erronkak dira, eta eragina dute ekonomian, ingurumenean eta osasun publikoan. Urtero, Europak 23 milioi elikagaien bidezko gaixotasun kasu eta 5.000 heriotza erregistratzen ditu. Aldi berean, ekoizten den janariaren herena, 1.300 milioi tona inguru, alferrik galtzen da.

Marie Sklodowska-Curie Actions (MSCA) programaren laguntzarekin, WASTEtoSAFETY proiektuak arazo hauei aurre egin nahi die ekonomia zirkularraren ikuspegi bat garatuz. Zitrikoen industriako hondakinak berreskuratzean jartzen du arreta, Mediterraneoko produktu freskoen iraupena luzatzeko. Mikrouhin eta ultrasoinu teknikak erabiliz, laranja azaletatik olio esentzialak aterako dira eta elikagaiak kontserbatzeko teknologiak erabiliko dira. Proiektu berritzaile honek elikagai-katean duen eragina ere ebaluatzen du, elikagaien zientzian aurrerapen nabarmenak eskainiz.

Jardueren deskribapena

Bi metodo ekologiko (mikrouhin-labea eta ultrasoinuak) optimizatuko dira laranja azaletik olio esentzialak (EO) erauzteko. AE elikagaiak kontserbatzeko bi teknologiaren oinarri gisa erabiliko da: garbiketa irtenbide bat eta ontzi aktibo. Proiektuak elikadura-katean izan dezakeen eragina ere ebaluatuko du arrisku mikrobiologikoen ebaluazio kuantitatibo baten bidez (QMRA), bizi-zikloaren azterketa (LCA) baten bidez, materialen fluxuaren analisiarekin konbinatuta.

Helburuak

Elikagaien segurtasuna eta elikagaien hondakinen kudeaketa erronka handiak izaten jarraitzen dute Europan, eta eragin handiak dituzte ekonomian, ingurumenean eta osasun publikoan. Urtero, elikagaiak eragindako 23 milioi kasu eta 5.000 heriotza salatzen dira Europan. Aldi berean, giza kontsumorako ekoitzitako elikagaien herena alferrik galtzen da, kontsumorako desegokitzat jotzen direlako, urtero 1.300 milioi tona gutxi gorabehera.

Hori dela eta, elikagai-hondakinak murrizteko neurri berritzaileak garatzeak alternatiba bideragarria aurkezten du irtenbide berriak ezinbestean behar diren egoeran. Zentzu honetan, elikagaien industriaren azpiproduktuak eta hondakinak produktu berrerabilgarri gisa birbaloratzen dituzten ekonomia zirkularren garapena ikerketa bide itxaropentsua da. WASTEtoSAFETY-k erronka honi aurre egingo dio zitrikoen industriako hondakinak erabiltzen dituen ekonomia zirkularra ezartzeko oinarri zientifikoak garatuz Mediterraneoko eskualdeko produktu freskoen iraupena luzatzeko.

Zehazki, bi metodo "berde" (mikrouhin-labeak eta ultrasoinuak) optimizatuko ditu laranja azaletik olio esentzialak (EO) erauzteko. AE elikagaiak kontserbatzeko bi teknologiaren oinarri gisa erabiliko da: garbiketa irtenbide bat eta ontzi aktibo. Proiektuak elika-katean izan dezakeen eragina ere ebaluatuko du arrisku mikrobiologikoen ebaluazio kuantitatibo baten (QMRA), bizi-zikloaren azterketa (LCA) eta materialen fluxuaren analisi baten bidez. WASTEtoSAFETY-k, beraz, aurrerapen nabariak emango ditu elikagaien zientziaren alorrean, zitrikoen hondakinak berreskuratzeko eta aprobetxatzeko irtenbide nabarmena garatuz.

Gainera, teknologia horiek industria mailara eskalatzearekin lotutako ikerketa bide berriak irekiko ditu.

Koordinatzaileak
  • UNIVERSIDAD POLITECNICA DE CARTAGENA (UPCT)