Proxecto H2020 Meat4All: Industrialización e comercialización dunha fonte alternativa de proteína animal competitiva, sostible e orientada ao consumidor.
- Tipo Proxecto
- Estado Cheo
- Execución 2020 -2023
- Orzamento asignado 1.906.961,00 €
- Ámbito Europeo
- Fonte principal de financiamento Horizonte 2020
- Páxina web do proxecto Meat4All
A crecente demanda mundial de proteína animal esixe novas abordaxes para xestionar o impacto da industria gandeira industrial: saúde, sustentabilidade ambiental e benestar animal. O proxecto Meat4All, financiado pola UE, ten como obxectivo mellorar a industria cárnica europea aumentando a competitividade e desenvolvendo o vasto potencial do mercado da carne cultivada.
O proxecto promoverá a tecnoloxía de produción cárnica, mellorará a aceptación no mercado e realizará probas de avaliación da seguridade para impulsar a industrialización e a comercialización do sector. Ampliará o proceso de produción, apoiará as declaracións nutricionais e saudables para a produción a grande escala e garantirá células animais 100 % rastrexables e libres de OMG. Esta tecnoloxía producirá carne crúa cultivada para salchichas e embutidos, mantendo os prezos dentro de niveis aceptables.
O obxectivo de Meat4All é escalar a tecnoloxía de produción de carne cultivada, traballar na aceptación do mercado e realizar ensaios de avaliación de seguridade para permitir a industrialización e a comercialización da carne de aves de curral cultivada. Este proxecto satisfará a crecente demanda mundial de proteína animal, ao tempo que abordará os principais desafíos aos que se enfronta a industria agrícola industrial: a saúde, a sustentabilidade ambiental e o benestar animal.
Ao expandir esta tecnoloxía, Meat4All creará unha nova área de desenvolvemento que permitirá á industria europea aproveitar o importante potencial deste mercado, impulsando a competitividade e xerando crecemento en toda a UE. BF, en colaboración con OT (suplementos a base de peptona) e NOB (grupo SIGMA; procesadores de carne), propón este proxecto para achegar a produción de carne cultivada ao mercado. Este proxecto permitirá a BF converterse nun líder mundial en carne cultivada coa capacidade de produción necesaria para abastecer a industria de procesamento de carne, comezando polos produtos finais innovadores de NOB. Os obxectivos do proxecto son:
- Ampliar o proceso de produción dunha escala de 135 kg a unha escala de 10 toneladas por ano para 2021.
- Manter un alto valor nutricional para cantidades de produción a grande escala.
- Medios de cultivo 100 % libres de animais.
- Manter as declaracións de propiedades saudables ata os produtos finais procesados.
- Eficiencia do biorreactor >80 % para manter os prezos dentro de niveis aceptables.
- Células animais 100 % rastrexables sen OMG.
- Meat4All producirá carne cultivada en formato cru para o seu procesamento en produtos de consumo como salchichas ou embutidos. O prezo medio de venda obxectivo será de 6 €/kg en 2023.
- Creando líderes de mercado.
- Realizar probas de produtos de consumo (degustación) para comprender e predicir a demanda do mercado e dos consumidores.
A carne sostible e sen sacrificio elimina a necesidade de matar animais. A carne cultivada é unha alternativa ética á gandería industrial, reduce as enfermidades transmitidas por animais e non produce gases de efecto invernadoiro a partir da fermentación entérica. © JackF/stock.adobe.com A produción de proteína animal mediante cultivo celular nun ambiente controlado, coñecida na industria como "carne cultivada", non emprega antibióticos nin hormonas e non presenta ningún dos problemas ambientais ou de benestar animal asociados á gandería industrial. «A nosa tecnoloxía emprega células animais para cultivar carne sen necesidade de sacrificar o animal nin de ter varios animais para producila», afirma Íñigo Charola, coordinador do proxecto Meat4All e cofundador e director executivo de BioTech Foods en San Sebastián (España). Tómase unha pequena mostra (unha biopsia) dun animal san. As células musculares son entón illadas e cultivadas nun ambiente industrial que replica as condicións desas células no animal vivo. Isto implica manter a temperatura do animal a 37 °C, alimentalo con minerais, vitaminas e aminoácidos e proporcionarlle osíxeno; todo isto sen danar nin estresar as células. «Nutricionalmente falando, o músculo proporciona a proteína», explica Charola, e engade: «Unha vez illadas estas células, pódense usar para producir carne durante moito tempo».
Ao replicar as mesmas condicións que no animal, as células cumpren a súa programación: medran e despois diferéncianse en músculo. Despois collémolo como un produto que se pode transformar en produtos de consumo como hamburguesas, salchichas, nuggets e outros formatos co sabor e a textura da carne tradicional. Fabricación a escala a un prezo accesible Antes do proxecto Meat4All, financiado pola UE, a maioría dos compoñentes empregados para alimentar as células eran caros e utilizábanse principalmente na industria farmacéutica. "Pero conseguimos atopar ingredientes alternativos para os medios de cultivo que alimentan as células que eran de grao alimentario en lugar de farmacéutico. Traballar nas formulacións dos medios de cultivo permitiunos reducir drasticamente os custos", di Charola. Despois de demostrar que isto funciona nunha planta piloto, BioTech está a investir 36 millóns de euros nunhas novas instalacións en San Sebastián, onde a produción comezará en 2024, seguida do lanzamento comercial.
O obxectivo é acadar unha capacidade de produción de 4.000 toneladas de carne cultivada ao ano, engadiu. Vantaxes para a sustentabilidade A carne cultivada nun ambiente sen contacto con animais evita enfermidades transmitidas por animais e o uso de antibióticos. Tamén require moitos menos animais, o que é mellor para o planeta. "A produción de carne require unha cantidade enorme de recursos naturais: o 38 % da terra habitable do mundo utilízase para alimentar animais, o que non é sostible en absoluto", sinala Charola. "Producir un quilogramo de carne de vaca require uns 15.415 litros de auga para todo o ciclo de produción, incluíndo todo o que se lle dá ao animal. Estímase que necesitaremos entre un 90 % e un 95 % menos de auga para producir carne de vaca [cultivada]." A Organización das Nacións Unidas para a Agricultura e a Alimentación (FAO) indica que a gandería é responsable do 14,5 % das emisións totais de gases de efecto invernadoiro do mundo, principalmente metano.
A carne cultivada pode reducir isto. «Non temos o animal, só as células, polo que o metano non se produce mediante fermentación entérica», afirma Charola. Aceptable para os consumidores? Os estudos de mercado realizados en moitos países revelaron que a xente nova está disposta a adoptar novas tecnoloxías que contribúan a unha produción de alimentos máis sostible. Non obstante, actualmente, os produtos cárnicos cultivados só están autorizados en Singapur. Debido ás restricións á produción a grande escala en moitas rexións, aínda non se realizaron probas de sabor para os consumidores desta ou doutras carnes cultivadas financiadas pola UE, como as asociadas aos proxectos CULTURED BEEF e CCMeat. «A comida só pode ter éxito cando cumpre dous criterios: gústache o que comes e podes pagalo», segundo Charola. Ademais, para que se acepten os novos alimentos, "é importante comunicarse de forma transparente para que os consumidores teñan toda a información sobre os beneficios".
- BIOTECH FOODS SL