Skip to main content

Projecte HORITZÓ EUROPA WASTEtoSAFETY: Un enfocament d'economia circular per a la valorització dels residus de closca de taronja per establir la seguretat alimentària

  • Tipus Projecte
  • Estat Firmado
  • Execució 2024 -2026
  • Pressupost assignat 165.312,96 €
  • Àmbit Europeo
  • Font principal de finançament Horizonte Europa 2021-2027
  • Web del projecte Proyecto WASTEtoSAFETY
Abstract
El projecte WASTEtoSAFETY se centra en la revaloració de les deixalles de la indústria cítrica per estendre la vida útil dels productes frescos mediterranis.
Descripció

La seguretat alimentària i la gestió del malbaratament alimentari són desafiaments interrelacionats que impacten l'economia, el medi ambient i la salut pública. Anualment, Europa reporta 23 milions de casos de malalties transmeses per aliments i 5000 morts relacionades. Simultàniament, un terç dels aliments produïts, aproximadament 1300 milions de tones, es desaprofiten.

Amb el suport del programa Marie Sklodowska-Curie Actions (MSCA), el projecte WASTEtoSAFETY cerca abordar aquests problemes mitjançant el desenvolupament d'un enfocament d'economia circular. Se centra en la revaloració de les deixalles de la indústria cítrica per estendre la vida útil dels productes frescos mediterranis. Mitjançant tècniques de microones i ultrasons, s'extrauran olis essencials de closques de taronja i s'utilitzaran en tecnologies de conservació d'aliments. Aquest innovador projecte també avalua els impactes a la cadena alimentària, oferint avenços significatius en la ciència dels aliments.

Descripció de les activitats

S'optimitzaran dos mètodes ecològics (microones i ultrasons) per a l'extracció d'olis essencials (AE) de la pell de taronja. L'AE s'utilitza com a base per a dues tecnologies de conservació d'aliments: una solució de rentat i un envàs actiu. El projecte també avaluarà el seu impacte potencial a la cadena alimentària mitjançant una avaluació quantitativa de riscos microbiològics (ECMR), una anàlisi del cicle de vida (ACV) combinada amb una anàlisi del flux de materials.

Objectius

La seguretat alimentària i la gestió del malbaratament d'aliments continuen sent dos reptes importants a Europa, amb enormes efectes en l'economia, el medi ambient i la salut pública. Cada any es notifiquen a Europa 23 milions de casos de malalties transmeses per aliments i 5.000 morts. Alhora, un terç dels aliments produïts per al consum humà es malgasta perquè es considera no aptes per al consum, cosa que equival aproximadament a 1.300 milions de tones cada any.

Per tant, el desenvolupament de mesures innovadores per reduir el malbaratament d'aliments presenta una alternativa viable en una situació en què es necessiten noves solucions desesperadament. En aquest sentit, el desenvolupament d'economies circulars que revaloritzin els subproductes i residus de les indústries alimentàries com a productes reutilitzables és una via de recerca prometedora. WASTEtoSAFETY afrontarà aquest desafiament desenvolupant les bases científiques per implementar una economia circular que utilitzi els residus de la indústria dels cítrics per estendre la vida útil dels productes frescos de l'àrea mediterrània.

En concret, optimitzarà dos mètodes verds (microones i ultrasons) per a l'extracció d'olis essencials (AE) de la pell de taronja. L'AE s'utilitza com a base per a dues tecnologies de conservació d'aliments: una solució de rentat i un envàs actiu. El projecte també avaluarà el seu impacte potencial a la cadena alimentària, mitjançant una avaluació quantitativa de riscos microbiològics (QMRA), una anàlisi del cicle de vida (LCA) combinada amb una anàlisi de flux de materials. WASTEtoSAFETY proporcionarà així avenços tangibles en el camp de la ciència dels aliments, desenvolupant una solució notable per a la revaloració i la utilització dels residus de cítrics.

També obrirà noves vies de recerca relacionades amb l'ampliació d'aquestes tecnologies a nivell industrial.

Coordinadors
  • UNIVERSIDAD POLITECNICA DE CARTAGENA (UPCT)