Ir o contido principal

Proxecto H2020 SKIN: Rede de Coñecemento e Innovación da cadea de subministración curta

  • Tipo Proxecto
  • Estado Cheo
  • Execución 2016 -2019
  • Orzamento asignado 1.999.718,75 €
  • Ámbito Europeo
  • Fonte principal de financiamento H2020
  • Páxina web do proxecto Proyecto SKIN
Descrición

"Os elementos específicos procedentes dos GP recollidos foron relevantes non só para os SFSC, senón tamén para as pemes e os responsables políticos. Un bo exemplo é a proposta de lei rexional en Apulia (Italia) destinada a apoiar e valorar as empresas agroalimentarias locais como produtos de km cero, tendo en conta algúns aportes da experiencia e coñecemento de SKIN. resultando en achegas concretas e provocativas a diferentes eventos de construción comunitaria Estes eventos de construción comunitaria fixeron que os médicos de cabeceira recollidos fosen accesibles e explotables por aqueles que máis se beneficiarían deles. Os principais aspectos derivados do exercicio de previsión levaron á produción de 4 presentacións diferentes (dispoñibles no sitio web de SKIN) e centradas en aspectos específicos para achegar ideas creativas para o desenvolvemento urbano ou rural da cidade. e novos clústeres. empresas emprendedoras baseadas en modelos novos e emerxentes de sistemas alimentarios locais. e vinculándoos á bioeconomía circular.

A construción e animación comunitaria ampliaron a lista de contactos internos e a base de datos rexistrada ao involucrar a máis partes interesadas, especialmente durante o segundo período coa organización ICW. A adopción dun enfoque ascendente e a creación de RNs foron exitosas; de feito, a implicación dos axentes locais permitiu identificar as necesidades específicas dos mercados locais. Resultou beneficioso reunir a diferentes usuarios finais e permitirlles enriquecerse mutuamente e intercambiar os seus enfoques, promovendo así a agricultura baseada no coñecemento e a investigación impulsada pola innovación. Isto facilitou o intercambio de coñecementos entre científicos e profesionais sobre as prácticas agroalimentarias durante as sesións de coaching previstas, nas que se compartiu e se achegou o coñecemento existente.

A continuación descríbense os impactos previstos relacionados coas actividades de comunicación e divulgación: Formatos multimedia e de narración:

  • Formatos de vídeo: 6 vídeos producidos (Proxecto de vídeo institucional curto, Proxecto de vídeo institucional longo e vídeos web).
  • Entrevistas en vídeo: 36 entrevistas realizadas nos distintos Obradoiros Reto da Innovación.
  • Contacontos: 1 fluxo de páxinas que resumen SKIN e 6 vídeos breves relacionados cos temas tratados na ICW e agrupados como glosario; Notas de prensa e notas: 6 Artigos xornalísticos e entrevistas: 6 Boletíns electrónicos: 1 cada 6 meses.
  • Redes sociais:
    • LinkedIn: 55 membros.
    • Twitter: 770 seguidores.
    • Facebook: >100 membros.
  • Ademais, publicáronse 9 artigos científicos e outros están en proceso. En particular, catro artigos baseados nos principais produtos de SKIN inclúense nun número especial da revista internacional "Studies in Agricultural Economics" dedicado a SFSC. Grazas a todas as actividades de networking e divulgación a diferentes niveis, SKIN gañou unha importante visibilidade ao dar a coñecer os distintos aspectos relacionados co SFSC e a importancia da calidade dos alimentos en toda a cadea".
Descrición das actividades

O primeiro paso para construír a comunidade estivo representado pola identificación das mellores prácticas (GP) da SFSC. Desenvolveuse un manual interactivo e intuitivamente navegable para a súa identificación, recollida e gravación. O "Modelo de rexistro de GP" xerou información relevante para os usuarios finais e resumos da práctica EIP-AGRI.

Estas ferramentas utilizáronse durante toda a vida do proxecto para a colección de GP. Os socios de SKIN estaban realizando activamente a recollida de GP, dividida en dúas fases. Durante a Fase 1, os socios recrutaron médicos de cabeceira nas súas rexións/países, mentres que na Fase 2, identificáronse médicos de cabeceira adicionais fóra da área SKIN para ampliar o grupo de médicos de cabeceira e cubrir diferentes casos. Recopiláronse máis de 160 boas prácticas (http://www.shortfoodchain.eu/good-practices/). En base a estes, identificáronse tendencias xerais e pescozos de botella e desenvolvéronse escenarios de previsión para o desenvolvemento do SFSC en Europa. Os socios de SKIN desenvolveron unha estratexia sobre "Como construír unha base de datos de partes interesadas" e crearon unha lista de contactos de partes interesadas interna de aproximadamente 3.000 partes interesadas, mentres que a comunidade SKIN pasou a máis de 200 persoas rexistradas.

As directrices para as actividades de aprendizaxe e intermediación e a participación das partes interesadas foron proporcionadas e utilizadas como ferramentas clave durante os eventos de creación de redes. Os socios invitan ás persoas interesadas a unirse á comunidade virtual de práctica para manter viva a rede SKIN despois de que conclúa o proxecto. A organización de seis obradoiros de desafíos de innovación (ICW) representou unha importante oportunidade para fortalecer a rede, reunirse coas partes interesadas, compartir médicos de cabeceira e captar novas ideas. Estes ICW centráronse en varios temas, incluíndo produtos frescos, novas habilidades na agricultura, AKIS, consumidores, tecnoloxías, loxística e normativas. Aproximadamente 50 persoas participaron en cada ICW, e os expertos, incluídos os de médicos xerais, foron invitados a discutir temas específicos e compartir as súas experiencias.

Normalmente, os ICW organizáronse para combinar visitas de campo directamente ás instalacións dos médicos de cabeceira e unha sesión de traballo en rede para mellorar a interacción entre os participantes. Durante estes actos entrevistáronse expertos e representantes de médicos de atención primaria, e na web do proxecto pódense colgar 36 vídeos breves. Ademais, elaboráronse e distribuíronse diversos materiais a través das distintas canles de difusión de cada ICW. Identificáronse trinta e nove nodos rexionais (RN) nos países de SKIN, e unha sección dedicada no sitio web do proxecto dedicouse a difundir noticias relacionadas cos eventos de RN. Ademais, desenvolvéronse varias iniciativas e actividades, entre elas coaching e coaching interno para formadores, para apoiar a grupos multidisciplinares e impulsar novos proxectos innovadores.

Descrición contextual

SKIN foi unha iniciativa desafiante de 22 socios en 15 países no ámbito das cadeas curtas de subministración de alimentos (SFSC). Ao abordar o problema principal da brecha de investigación e un mellor despregue do coñecemento científico existente, SKIN levou á creación dunha rede temática sobre SFSC. O proxecto orixinouse dunha análise do papel do SFSC na consecución do dobre obxectivo da produción agrícola sostible en termos económicos, ambientais e sociais (incluída a multifuncionalidade) e na mellora da competitividade dos agricultores europeos. Aínda que a competitividade e a sustentabilidade do sector agroalimentario poden mellorarse mediante a innovación a nivel das explotacións ou dos produtores individuais, pódense conseguir beneficios adicionais mediante a innovación a nivel da propia cadea de subministración. Isto require cooperación entre os diferentes actores implicados, así como liderado para impulsar a axenda global de innovación.

O principal reto de SKIN foi reunir á comunidade e crear unha rede para mellorar a eficiencia dos SFSC, beneficiando ás partes interesadas e fomentando o crecemento do sector. O obxectivo xeral de SKIN foi abordar esta fragmentación no acceso a diferentes modelos de prácticas, sistematizar a información e os datos dispoñibles, capacitar aos potenciais innovadores nas cadeas agroalimentarias e crear unha comunidade da UE que sirva como plataforma permanente para o intercambio de coñecemento, a cooperación transnacional, a promoción da innovación e a contribución aos responsables políticos. Para iso, creouse e implantouse unha comunidade virtual de práctica, "Keep-it-Short".

Obxectivos

SKIN é unha ambiciosa iniciativa de 20 socios en 14 países no ámbito das cadeas curtas de subministración de alimentos (SFSC). O seu obxectivo é sistematizar e achegar coñecementos aos profesionais, promover a colaboración nun marco de innovación impulsado pola demanda e aportar a súa contribución á elaboración de políticas mediante vínculos co EIP-AGRI. SKIN construirá e facilitará unha comunidade de aproximadamente 500 partes interesadas, co obxectivo estratéxico de crear, unha vez rematado o proxecto, unha asociación europea que traballe continuamente para mellorar a eficiencia dos SFSC, beneficiando ás partes interesadas e ao crecemento do sector.

A comunidade construirase e animarase arredor da identificación das mellores prácticas en cadeas curtas de subministración en toda Europa. Os socios explorarán, analizarán e clasificarán un número significativo de casos en diferentes países. As "mellores prácticas" (polo menos 100) sistematizaranse, procesaranse en formatos altamente utilizables (incluíndo vídeos e fluxos de páxinas) e poranse a disposición dos interesados a través da web (seguindo os formatos EIP AGRI) e mediante a creación de centros rexionais, para permitir unha penetración máis profunda do coñecemento existente na práctica. O traballo sobre boas prácticas tamén axudará a identificar problemas clave (obstáculos ou oportunidades) que rodean os SFSC. Estes temas serán os temas principais de seis "talleres de retos de innovación", cuxo propósito é estimular ás partes interesadas a propoñer novas ideas para a investigación baseada na innovación ou a adopción da innovación.

Estes serán apoiados nunha fase de adestramento na que os socios do consorcio proporcionarán orientación ás partes interesadas para o desenvolvemento total destas ideas innovadoras. SKIN inviste moito en divulgación, para chegar ao maior número posible de partes interesadas, e na explotación, para planificar o desenvolvemento posterior ao proxecto en forma de colaboración continua que permita continuar coas actividades iniciadas co proxecto (expansión comunitaria, compartición de mellores prácticas, promoción da innovación baseada na investigación e vinculación co EIP e os órganos de formulación de políticas).

Coordinadores
  • UNIVERSITA DEGLI STUDI DI FOGGIA (UNIFG)