Ir o contido principal
FOODTURE

Proxecto Horizon Europe Foodture: Alimentos para o futuro: cuantificación ambiental e redución do impacto

  • Tipo Proxecto
  • Estado Firmado
  • Execución 2025 -2028
  • Orzamento asignado 6.790.375,00 €
  • Ámbito Europeo
  • Fonte principal de financiamento Horizonte Europa 2021-2027
  • Páxina web do proxecto Proyecto FOODTURE
Abstract
O proxecto FOODTURE desenvolverá e validará metodoloxías melloradas de avaliación do ciclo de vida (ACV), ao tempo que promoverá a participación das partes interesadas para identificar estratexias de sustentabilidade e fortalecer a cadea de valor alimentaria circular.
Descrición

O sector alimentario europeo debe adoptar prácticas sostibles, priorizando a contaminación cero e avaliando o impacto ambiental rexional. A colaboración e as solucións innovadoras son esenciais para establecer un novo estándar na xestión de sistemas alimentarios.

O proxecto FOODTURE, financiado pola UE, desenvolverá e validará metodoloxías melloradas de avaliación do ciclo de vida (ACV), ao tempo que promoverá a participación das partes interesadas para identificar estratexias de sustentabilidade e fortalecer a cadea de valor alimentaria circular. Centrado na transparencia e o acceso aberto, investiga a agricultura de precisión e a xestión ambiental para reducir a contaminación e mellorar as avaliacións de impacto.

O proxecto xerará 16 resultados clave, incluíndo inventarios do ciclo de vida (ICV) en toda a cadea de valor dos sistemas alimentarios da UE, metodoloxías melloradas de avaliación do impacto do ciclo de vida (AICV) e análises de compensacións entre os impactos ambientais, sociais e económicos.

Obxectivos

A iniciativa FOODTURE ten como obxectivo catalizar o cambio transformador cara a prácticas sostibles e innovadoras dentro do sector alimentario europeo. Ao desenvolver e validar metodoloxías melloradas de avaliación do ciclo de vida (ACV) e promover a participación das partes interesadas, FOODTURE busca descubrir estratexias eficaces para a sustentabilidade e fomentar unha cadea de valor alimentaria circular e resiliente. Cunha énfase na transparencia e o acceso aberto, a iniciativa leva a cabo investigación e innovación en técnicas de agricultura de precisión e prácticas de xestión ambiental para mitigar a contaminación e mellorar a avaliación integral do impacto.

FOODTURE ofrece 16 grupos de resultados, incluíndo:

  • ICL de toda a cadea de valor dos sistemas alimentarios da UE.
  • Metodoloxías para mellorar a Avaliación do Impacto do Ciclo de Vida (ACV).
  • Cuantificacións do impacto a nivel de sistema, incluíndo unha análise das vantaxes e desvantaxes e sinerxías entre os impactos ambientais, sociais, económicos, de benestar animal e de saúde humana.
  • Resumos de políticas, ferramentas de acceso aberto e gratuítas e sesións de capacitación que as partes interesadas poden empregar para integrar a ACV nas súas operacións diarias.

Todo isto conséguese mediante a integración continua de todos os actores da cadea de valor, en cada paso da implementación do proxecto. A través de accións colaborativas e solucións innovadoras, FOODTURE prioriza a contaminación cero e a avaliación dos impactos ambientais rexionalizados, aspirando así a establecer un novo estándar para a xestión holística dos sistemas alimentarios, impulsando un progreso significativo cara a un futuro máis sostible e resiliente para os sistemas alimentarios europeos.

Resultados

FOODTURE ofrece 16 grupos de resultados, incluíndo:

  • ACV de toda a cadea de valor dos sistemas alimentarios da UE.
  • Metodoloxías para mellorar a Avaliación do Impacto do Ciclo de Vida (AICV); C) cuantificacións do impacto a nivel de sistema, incluíndo unha análise das vantaxes e desvantaxes e sinerxías entre os impactos ambientais, sociais, económicos, de benestar animal e de saúde humana.
  • Resumos de políticas, ferramentas gratuítas e de acceso aberto e sesións de capacitación que as partes interesadas poden empregar para integrar a ACV nas súas operacións diarias.
Coordinadores
  • FUNDACIO UNIVERSITARIA BALMES (UVIC-UCC)