 
Projecte HORITZÓ EUROPA FOODTURE: Aliments per al futur: quantificació ambiental i reducció de l'impacte
- Tipus Projecte
- Estat Signat
- Execució 2025 -2028
- Pressupost assignat 6.790.375,00 €
- Àmbit Europeo
- Font principal de finançament Horitzó Europa 2021-2027
- Web del projecte Proyecto FOODTURE
El sector alimentari europeu ha d'adoptar pràctiques sostenibles, prioritzant la contaminació zero i avaluant l'impacte ambiental regional. La col·laboració i les solucions innovadores són essencials per establir un estàndard nou en la gestió dels sistemes alimentaris.
El projecte FOODTURE, finançat amb fons europeus, desenvoluparà i validarà metodologies millorades d'anàlisi del cicle de vida (ACV), alhora que promourà la participació de les parts interessades per identificar estratègies de sostenibilitat i enfortir la cadena de valor circular dels aliments.
El projecte generarà 16 resultats clau, com ara inventaris del cicle de vida (ICV) de tota la cadena de valor dels sistemes alimentaris de la UE, metodologies millorades d'avaluació de l'impacte del cicle de vida (EICV) i anàlisi de les compensacions entre els impactes ambientals, socials i econòmics.
La iniciativa FOODTURE té com a objectiu catalitzar un canvi transformador cap a pràctiques sostenibles i innovadores dins del sector alimentari europeu. A través del desenvolupament i la validació de metodologies millorades d'avaluació del cicle de vida (ACV) i la promoció de la participació de les parts interessades, FOODTURE cerca descobrir estratègies efectives per a la sostenibilitat i fomentar una cadena de valor alimentària circular i resilient. Fent èmfasi en la transparència i l'accés obert, la iniciativa fa recerca i innovació sobre tècniques d'agricultura de precisió i pràctiques de gestió ambiental per mitigar la contaminació i millorar l'avaluació integral de l'impacte.
FOODTURE ofereix 16 grups de resultats, que inclouen:
- LCI de tota la cadena de valor dels sistemes alimentaris de la UE.
- Metodologies per millorar l'avaluació d'impacte del cicle de vida (LCIA).
- Quantificacions dimpacte a nivell de sistema, inclosa una anàlisi de compensacions i sinergies entre els impactes ambientals, socials, econòmics, de benestar animal i de salut humana.
- Resums de polítiques, accés obert i eines gratuïtes, i sessions de desenvolupament de capacitats, que les parts interessades poden utilitzar per integrar les ACV a les seves operacions diàries.
Tot això es realitza amb la integració contínua de tots els actors de la cadena de valor, a cada pas de la implementació del projecte. A través d'accions col·laboratives i solucions innovadores, FOODTURE prioritza la contaminació zero i l'avaluació dels impactes ambientals regionalitzats, aspirant així a establir un nou estàndard per a la gestió holística dels sistemes alimentaris, impulsant un progrés significatiu cap a un futur més sostenible i resilient per als sistemes alimentaris europeus.
FOODTURE ofereix 16 grups de resultats, entre els quals:
- ACV de tota la cadena de valor dels sistemes alimentaris de la UE.
- Metodologies per millorar l'avaluació d'impacte del cicle de vida (EICV); C) quantificacions dimpacte a nivell de sistema, incloent una anàlisi de les compensacions i sinergies entre els impactes ambientals, socials, econòmics, de benestar animal i de salut humana.
- Informes de polítiques, eines gratuïtes i d'accés obert, i sessions de desenvolupament de capacitats que les parts interessades poden utilitzar per integrar els ACV a les seves operacions diàries.
- FUNDACIO UNIVERSITARIA BALMES (UVIC-UCC)
 
 
 
 
        
   
             
             
            