Skip to main content
FOODTURE

Horizon Europe Foodture proiektua: Etorkizunerako janaria: Ingurumen kuantifikazioa eta inpaktuaren murrizketa

  • Mota Proiektua
  • Egoera Firmado
  • Exekuzioa 2025 -2028
  • Esleitutako Aurrekontua 6.790.375,00 €
  • Eremua Europeo
  • Finantza-iturri nagusia Horizonte Europa 2021-2027
  • Proiektuaren webgunea Proyecto FOODTURE
Abstract
FOODTURE proiektuak bizi-zikloaren ebaluazio (LCA) metodologia hobetuak garatu eta balioztatuko ditu, aldi berean interesdunen parte-hartzea sustatuz iraunkortasun estrategiak identifikatzeko eta elikagaien balio-kate zirkularra indartzeko.
Azalpena

Europako elikagaien sektoreak praktika jasangarriak hartu behar ditu, zero kutsadura lehenetsiz eta eskualdeko ingurumen-inpaktua ebaluatuz. Lankidetza eta irtenbide berritzaileak ezinbestekoak dira elikagaien sistemen kudeaketan estandar berri bat ezartzeko.

EBk finantzatutako FOODTURE proiektuak bizi-zikloaren ebaluazio (LCA) metodologia hobetuak garatu eta balioztatuko ditu, aldi berean interesdunen parte-hartzea sustatuz iraunkortasun estrategiak identifikatzeko eta elikagaien balio-kate zirkularra indartzeko. Gardentasunean eta sarbide irekian zentratuta, nekazaritza zehatza eta ingurumen-kudeaketa ikertzen ditu kutsadura murrizteko eta inpaktu-ebaluazioak hobetzeko.

Proiektuak 16 emaitza nagusi sortuko ditu, besteak beste, EBko elikagai-sistemen balio-kate osoan zehar bizi-zikloaren inbentarioak (LCI), bizi-zikloaren inpaktuaren ebaluazio-metodologia hobetuak (LCIA) eta ingurumen-, gizarte- eta ekonomia-inpaktuen arteko oreken analisiak.

Helburuak

FOODTURE ekimenaren helburua Europako elikagaien sektorean praktika iraunkor eta berritzaileetarantz aldaketa eraldatzailea katalizatzea da. Bizi-zikloaren ebaluazio (LCA) metodologia hobetuak garatu eta balioztatuz eta interesdunen parte-hartzea sustatuz, FOODTUREk iraunkortasunerako estrategia eraginkorrak aurkitu eta elikagaien balio-kate zirkular eta erresilientea bultzatu nahi du. Gardentasunari eta sarbide irekiari garrantzia emanez, ekimenak nekazaritza zehatzeko teknikei eta ingurumen-kudeaketa praktikei buruzko ikerketa eta berrikuntza egiten du kutsadura arintzeko eta inpaktuaren ebaluazio integrala hobetzeko.

FOODTURE-k 16 emaitza talde eskaintzen ditu, besteak beste:

  • EBko elikagai-sistemen balio-kate osoaren LCI.
  • Bizi-zikloaren inpaktuaren ebaluazioa (BIZ) hobetzeko metodologiak.
  • Sistema-mailako inpaktuen kuantifikazioak, ingurumen-, gizarte-, ekonomia-, animalien ongizate- eta giza osasun-inpaktuen arteko oreka eta sinergien azterketa barne.
  • Politika-laburpenak, sarbide irekiko eta doako tresnak, eta gaitasun-garapen saioak, interesdunek LCA beren eguneroko eragiketetan integratzeko erabil ditzaketenak.

Hori guztia balio-kateko eragile guztien etengabeko integrazioaren bidez lortzen da, proiektuaren ezarpen-urrats guztietan. FOODTURE-k zero kutsadura eta eskualdeka banatutako ingurumen-inpaktuen ebaluazioa lehenesten ditu kolaborazio-ekintzen eta irtenbide berritzaileen bidez, eta horrela, elikagai-sistemen kudeaketa holistikorako estandar berri bat ezartzea du helburu, Europako elikagai-sistementzako etorkizun jasangarriago eta erresilienteago baterantz aurrerapen nabarmenak bultzatuz.

Results

FOODTURE-k 16 emaitza talde eskaintzen ditu, besteak beste:

  • EBko elikagai-sistemen balio-kate osoaren LCA.
  • Bizi-zikloaren eraginaren ebaluazioa (BZIE) hobetzeko metodologiak; C) sistema-mailako inpaktuen kuantifikazioak, ingurumen-, gizarte-, ekonomia-, animalien ongizate- eta giza osasun-inpaktuen arteko oreken eta sinergien azterketa barne.
  • Politika-laburpenak, doako eta sarbide irekiko tresnak eta gaitasun-garapen saioak, interesdunek LCA beren eguneroko eragiketetan integratzeko erabil ditzaketenak.
Koordinatzaileak
  • FUNDACIO UNIVERSITARIA BALMES (UVIC-UCC)