Proxecto H2020 OLEUM: Solucións avanzadas para garantir a autenticidade e a calidade xeral do aceite de oliva
- Tipo Proxecto
- Estado Cheo
- Execución 2016 -2021
- Orzamento asignado 4.878.860,87 €
- Ámbito Europeo
- Fonte principal de financiamento Horizonte 2020
- Páxina web do proxecto Proyecto OLEUM
O proxecto OLEUM xerará solucións analíticas innovadoras, máis eficaces e harmonizadas para detectar e combater as fraudes máis comúns e emerxentes, e para verificar a calidade xeral dos aceites de oliva (OO). Cun grupo central de 20 socios de 15 países, OLEUM levará a cabo ACTIVIDADES DE INVESTIGACIÓN baseadas no desenvolvemento de MÉTODOS ANALÍTICOS MELLORADOS e NOVOS mediante enfoques específicos e ómicos co obxectivo de: detectar novos marcadores do proceso de desodorización suave; descubrir mesturas ilegais entre OO e outros aceites vexetais; controlar a calidade das OO (por exemplo, a frescura); Mellorar a avaliación organoléptica cunha proba de panel cuantitativa, baseada nos métodos oficiais actuais e apoiada en materiais de referencia personalizados para unha mellor calibración dos paneis sensoriais, xunto con ferramentas de selección rápida para facilitar o traballo dos panelistas.
As solucións OLEUM máis prometedoras serán validadas segundo os estándares internacionalmente acordados por laboratorios homólogos. OLEUM recreará un escenario realista de desodorización producindo OO suaves e personalizados, tanto no laboratorio como en plantas piloto a maior escala, para aplicar solucións analíticas a mostras coñecidas. Están previstas importantes actividades de TRANSFERENCIA DE COÑECEMENTO e TECNOLOXÍA para facilitar a posta en marcha de:
- Unha base de datos OLEUM baseada na web, de fácil acceso, escalable e actualizada constantemente que conteña toda a información da investigación de OLEUM e outras fontes internacionais fiables, que estará dispoñible para a descarga de datos e espectros, e que contribuirá á harmonización exitosa das abordaxes analíticas entre os laboratorios de control.
- A REDE OLEUM de actores relevantes nas organizacións orientadas para maximizar o impacto das solucións analíticas propostas. Finalmente, unha estratexia robusta de difusión do proxecto OLEUM, destinada a compartir eficazmente os resultados con todas as partes interesadas na cadea de subministración de empresas asociadas, ten o potencial de mellorar a confianza dos consumidores e do mercado e preservar a imaxe das empresas asociadas a nivel mundial.
Tendo en conta as respostas aos cuestionarios enviados ás partes interesadas e ao contacto nacional da FFN da UE, presentouse unha actualización sobre as fraudes comúns e emerxentes no sector OO. Fíxose unha selección entre todas as abordaxes desenvolvidas para elixir 4 métodos que abarcan 6 procedementos operativos estándar que foron sometidos a validación formal mediante un ensaio colaborativo internacional:
- Método novo/revisado para detectar mesturas ilegais de OO con outros aceites vexetais: determinación de esterois libres e esterificados
- Método revisado para a detección de mesturas de aceite de oliva virxe extra con aceite de oliva virxe extra suavemente desodorizado (sdOO): determinación de ésteres etílicos de ácidos graxos (FAE)
- Método a escoller durante o proxecto: determinación de compostos fenólicos (declaración de propiedades saudables)
- Métodos/ferramentas para apoiar a avaliación das características sensoriais dos aceites de oliva virxes exclusivamente de aceite (probas de panel cuantitativas): aceguridade e rancidez como materiais de referencia sensorial (RM), SPME-GC-MS non dirixido como unha estratexia de cribado baseada en volátiles, SPME-GC-FID e MS como métodos dirixidos para a determinación de volátiles seleccionados.
Os resultados clave dos estudos de validación foron: un método mellorado e validado internacionalmente para a determinación cuantitativa de FAEE; o primeiro método validado internacionalmente para a determinación cuantitativa simultánea do número mínimo de compostos volátiles para respaldar as probas de panel; un método de identificación dactilar baseado en compostos volátiles avaliado internacionalmente para apoiar as probas oficiais de paneis; unha avaliación internacional da utilidade dos 2 RM sensoriais que se propoñerán para a selección, formación e seguimento dos avaliadores.
Estes métodos serán propostos ás autoridades competentes e ás organizacións internacionais para a súa inclusión nos regulamentos oficiais. Para o control de calidade do AO: analizáronse máis de 300 mostras comerciais de AO mediante ferramentas instrumentais e a avaliación sensorial foi realizada por 6 paneis acreditados. Construíuse unha árbore de decisión para unha clasificación robusta da calidade de cada mostra, baseándose nos resultados sensoriais. Formuláronse e probáronse dous novos RM sensoriais artificiais. Estableceuse un software para estimar o deterioro da frescura/calidade dos AO.
Desenvolveuse un sistema portátil para medir a acidez libre e un método fluorescente rápido para detectar a cantidade total de compostos fenólicos lipofílicos. Para o control de autenticidade dos aceites vexetais (OO): preparáronse e analizáronse mostras de mesturas ilegais (OOsd e aceites vexetais) e mesturas legais (aceites vexetais) con OO e AOVE. Desenvolveuse unha árbore de decisión para a detección de porcentaxes de OO en mesturas con outros aceites vexetais. Analizáronse máis de 200 denominacións de orixe comerciais para determinar o cumprimento da orixe xeográfica declarada na etiqueta. Lanzouse o Banco de Datos OLEUM co obxectivo de proporcionar aos organismos reguladores unha plataforma compartida que conteña datos analíticos xerados en OLEUM, xunto con información de mostras.
Isto contribuirá a unha colaboración máis eficaz e a unha maior competitividade entre os laboratorios de control de calidade aprobados pola UE. Unha ampla gama de laboratorios nacionais e internacionais recibiron formación nos novos procedementos e agora forman parte da rede OLEUM de analistas e laboratorios interesados nos métodos de análise do aceite de oliva: o grupo OLEUM en LinkedIn conta con máis de 140 membros. Para unha ampla comunicación e difusión, o sitio web do proxecto actualízase regularmente e publícanse boletíns informativos. Desenvolvéronse infografías para difundir información sobre o aceite de oliva, así como un vídeo sobre o proxecto. Publicáronse vinte e dous artigos científicos, así como varios outros nos medios de comunicación, e os resultados do proxecto presentáronse en congresos.
Europa representa máis do 70 % da produción mundial de aceite de oliva (OO); Os países non comunitarios, tradicionalmente importadores, tamén están a aumentar a súa produción. Isto, xunto co aumento da competitividade, pon de manifesto a necesidade de actualizar e harmonizar os métodos analíticos para garantir a calidade e a autenticidade da programación orientada a obxectos. O alto prezo, o perfil sensorial e a boa reputación de OO convérteno nun obxectivo de fraude.
O obxectivo xeral de OLEUM é garantir a calidade e a autenticidade da OO a través de tres accións estratéxicas:
- Desenvolver métodos analíticos novos e/ou mellorados.
- Establecer unha base de datos en liña integrada, a base de datos OLEUM.
- Promover a Rede OLEUM, unha comunidade global de partes interesadas do sector da programación orientada a obxectos. OLEUM debe abordar catro áreas principais de mellora:
- Lexislativo e regulatorio: desenvolvemento de solucións para apoiar aos reguladores e responsables políticos internacionais.
- Analítica: revisar os métodos analíticos existentes e desenvolver outros novos para a calidade e autenticidade da orientación orientada.
- Harmonización e coordinación: promover a transferencia de tecnoloxía a unha comunidade máis ampla. Unha base de datos OLEUM doada de usar almacenará datos, métodos analíticos e materiais de calibración.
- Confianza do consumidor e do mercado: desenvolvemento dunha estratexia de difusión sinxela e proactiva para promover a imaxe correcta da OO. OLEUM, coordinado pola profesora Tullia Gallina Toschi (Universidade de Boloña), comezou en setembro de 2016, ten unha duración de 54 meses e nel participan 21 socios de 15 países.
Os aceites de oliva virxe son coñecidos polas súas excelentes propiedades nutricionais e saudables, pero non todos son iguais. OLEUM renovou e revisou os seus procedementos e ferramentas analíticas para determinar a súa calidade e autenticidade antes de que cheguen ás nosas estanterías. Europa é o maior produtor mundial de aceite de oliva. Non obstante, unha combinación de aumento da competencia, xunto con niveis variables de regulación e concienciación, está a incrementar a fraude, como indica un informe da Comisión Europea de 2019.
Para reforzar os controis oficiais e aumentar a confianza dos consumidores, o proxecto OLEUM, financiado pola UE, revisou e actualizou os procedementos para garantir mellor a calidade e a autenticidade dos aceites de oliva. O proxecto identificou marcadores para a desodorización suave, unha tecnoloxía empregada para eliminar ou reducir defectos sensoriais. O proxecto desenvolveu probas para mesturas ilegais con outros aceites vexetais e produciu materiais de referencia sensorial para apoiar as probas de paneis. Tamén desenvolveron métodos para controlar a frescura dos produtos e predicir a súa vida útil. Ademais, OLEUM desenvolveu unha plataforma colaborativa de código aberto chamada OLEUM Databank para aloxar materiais de referencia e calibración, xunto cunha biblioteca descargable de métodos analíticos. Tamén creou a Rede OLEUM, unha comunidade global de partes interesadas, para compartir coñecementos e resultados. «Os métodos de OLEUM deberían adoptarse internacionalmente para harmonizar os estándares comerciais. Combinar información sobre calidade e autenticidade con volumes de produción certificados e a súa xeolocalización podería formar unha cadea de bloques para combater a fraude», explica Tullia Gallina Toschi, coordinadora do proxecto na Universidade de Boloña, a cidade anfitrioa do proxecto.
Ferramentas para a detección e prevención A investigación inicial do proxecto puxo de manifesto o problema da mestura ilegal de aceites de oliva virxe extra con aceites suavemente desodorizados, especialmente aceites remueltos ou lampantes, xunto coa modificación fraudulenta da súa cor e aroma naturais. As declaracións de orixe falsificadas tamén foron identificadas como un problema. Para establecer a calidade do aceite de oliva virxe e detectar mesturas fraudulentas, OLEUM desenvolveu ferramentas para analizar compostos volátiles, xunto con materiais de referencia sensorial para apoiar as probas de paneis. Desenvolvéronse dous métodos para detectar ésteres etílicos de ácidos graxos, o único marcador oficialmente recoñecido para a desodorización leve fraudulenta. Ambas son máis rápidas que as opcións existentes.
Un deles, que emprega un paso preparatorio de cromatografía líquida de alta resolución, foi validado internamente, mentres que o outro, que emprega extracción en fase sólida, someteuse con éxito a unha revisión por pares, cuxos resultados se publicarán en breve. Para reforzar o etiquetado dos produtos, especialmente no que respecta ás declaracións de propiedades saudables dos polifenois do aceite de oliva, desenvolveuse un protocolo de cromatografía líquida de ultraalta resolución que permite a avaliación antes e despois da hidrólise, proporcionando unha imaxe máis precisa. OLEUM tamén desenvolveu métodos para avaliar a frescura do aceite de oliva, incluído software para predicir a data de caducidade baseándose en parámetros analíticos como a acidez, o valor de peróxido e a concentración de fenol hidrófilo. Isto tamén ten en conta os niveis de luz en condicións de almacenamento, o que foi validado nun experimento de vida útil en tempo real.
A base de datos OLEUM, que alberga experimentos en tempo real, conxuntos de datos de resultados e documentación con capacidade de busca, está aberta ao rexistro público, pero no futuro podería restrinxirse aos organismos reguladores nacionais oficiais. «En colaboración coa nosa Rede OLEUM, esta ferramenta facilita unha colaboración e harmonización máis eficaces a nivel global», afirma Gallina Toschi. Consumo e produción responsables Para aumentar a concienciación e a confianza dos consumidores, OLEUM organizou actividades públicas en eventos como a Noite Europea dos Investigadores e mesmo en escolas de cociña, empregando materiais como infografías multilingües, vídeos e xogos. Dous produtos OLEUM xa foron adoptados polo mercado: solucións madre para a análise de compostos volátiles e dous materiais de referencia sensorial. Estes últimos elaboráronse con compostos volátiles que emulan as notas olfactivas dos aromas rancios e avinagrados dos aceites de oliva virxes. «Os principais mercados obxectivo son os laboratorios de control de calidade. Non existe ningún produto similar no mercado e esta estratexia podería estenderse a outros produtos alimenticios", observa Gallina Toschi.
OLEUM está a converter os seus obxectivos en impactos concretos dirixidos a actores clave no sector do aceite vexetal (OO):
- A industria da fabricación de produtos orixinais e os laboratorios de control de calidade: un dos resultados clave de OLEUM é a xeración de dúas vagas de métodos novos e revisados para detectar fraudes e verificar a calidade da fabricación de produtos orixinais. OLEUM baséase en métodos e materiais de referencia totalmente validados, subministrados a organismos reguladores e organizacións de normalización (COI, UE, ISO, CODEX). A base de datos OLEUM multiplicará a difusión de métodos e datos, con claros beneficios para os laboratorios oficiais de control de calidade e a industria da colocación de obxectos. A existencia e actualización da base de datos OLEUM xa atraeu a atención dos organismos de normalización pertinentes e das partes interesadas (por exemplo, ISO, AOCS, AOAC) e mellorará a reputación dos alimentos da UE. A transferibilidade dos datos tamén está ligada á necesidade de mellorar a experiencia analítica e a competencia dos laboratorios dentro da comunidade internacional de investigación orientada a obxectos. Isto debería reducir os litixios derivados da aplicación incorrecta dos métodos.
- Reguladores e responsables políticos internacionais: o impacto de OLEUM reside no apoio ao establecemento dun sistema harmonizado de protección contra a fraude. OLEUM colabora con varios responsables políticos de OO para atopar solucións que se poidan traducir en recomendacións e directrices. O impacto de OLEUM tamén reside no potencial para acelerar a adopción de procedementos validados, grazas a un ensaio colaborativo realizado antes da presentación ás axencias reguladoras. Durante este proceso, identifícanse novas necesidades e desafíos mediante a actualización continua dos controis de calidade e autenticidade.
- Consumidores e o mercado de prácticas obxecto de aplicación: OLEUM promove a comprensión e a concienciación pública sobre as características únicas das prácticas obxecto de aplicación, así como mellores garantías para a detección eficaz de prácticas ilegais, restaurando así a confianza dos consumidores e ampliando o coñecemento preciso e directo sobre as prácticas obxecto de aplicación. Unha das novas características de OLEUM é o seu sentido da responsabilidade, o seu compromiso coa protección da reputación das OO, as cuestións de sustentabilidade e a cultura. Isto pódese conseguir evitando escándalos e proporcionando información fiable e oportuna. Con este fin, OLEUM está a adoptar diversas canles e ferramentas, incluíndo, por exemplo, xogos visuais, respostas sinxelas a preguntas sinxelas e sesións de formación para os métodos desenvolvidos.
- ALMA MATER STUDIORUM - UNIVERSITA DI BOLOGNA (UNIBO)