Ir o contido principal

Proxecto AdaptCOliva da Fundación Biodiversidade: Adaptación do cultivo da oliveira aos escenarios de cambio climático

Descrición

O proxecto "Adaptación do cultivo da oliveira aos escenarios de cambio climático (AdaptCOliva)" estableceu un protocolo de xestión do solo para o oliveiral que maximiza o desenvolvemento da estrutura do solo como mecanismo de adaptación ao cambio climático. O cultivo da oliveira é clave para o sector agrícola español desde unha perspectiva ambiental, social e económica. Este cultivo é susceptible aos efectos do cambio climático, xa que este fenómeno pode causar danos no solo que provocan unha redución no número de oliveiras. Polo tanto, o proxecto pretende afondar no funcionamento da estrutura do solo como pedra angular das propiedades físicas, químicas e biolóxicas responsables do correcto funcionamento das explotacións de oliveiras.

A hipótese inicial indicaba que os cultivos con maior contido de carbono no solo terán mellores reservas de auga, xa que isto promoverá a formación de agregados organominerais e nutrientes no solo e, ademais, evitará a erosión do solo. Isto conseguirase mellorando a funcionalidade do microcosmos do solo, o que se demostrará mediante a dinámica dos diferentes ciclos bioxeoquímicos. Realizáronse numerosos estudos de bioloxía do solo para identificar cal é o sistema que se pode considerar o máis axeitado. Con este fin, realizáronse mostraxes e análises intensivas en localizacións das concas do Texo, Guadiana e Guadalquivir en tres comunidades autónomas diferentes durante un período dun ano, seguindo un gradiente climático.

Descrición das actividades

Este proxecto analizou catro dos principais sistemas de produción agrícola de oliveira en España: o oliveiral ecolóxico, o integrado, o tradicional e o abandonado desde a perspectiva da súa adaptación ao cambio climático.

Obxectivos

O proxecto buscou un protocolo de xestión do solo para o oliveiral que maximice a xestión do solo como mecanismo de adaptación ao cambio climático.

Resultados

Os resultados indican que os sistemas de produción orgánica e integrada teñen un maior contido de carbono no solo; maior capacidade de retención de auga e maior eficiencia da actividade encimática. Polo tanto, son os sistemas de elección para promover a adaptación do cultivo da oliveira ao cambio climático.