Proxecto AdaptCOliva da Fundación Biodiversidade: Adaptación do cultivo da oliveira aos escenarios de cambio climático
- Tipo Proxecto
- Execución 2018 -2019
- Ámbito Europeo
- Fonte principal de financiamento Fundación Biodiversidad
- Páxina web do proxecto Web proyecto (Fundación Biodiversidad)
O proxecto "Adaptación do cultivo da oliveira aos escenarios de cambio climático (AdaptCOliva)" estableceu un protocolo de xestión do solo para o oliveiral que maximiza o desenvolvemento da estrutura do solo como mecanismo de adaptación ao cambio climático. O cultivo da oliveira é clave para o sector agrícola español desde unha perspectiva ambiental, social e económica. Este cultivo é susceptible aos efectos do cambio climático, xa que este fenómeno pode causar danos no solo que provocan unha redución no número de oliveiras. Polo tanto, o proxecto pretende afondar no funcionamento da estrutura do solo como pedra angular das propiedades físicas, químicas e biolóxicas responsables do correcto funcionamento das explotacións de oliveiras.
A hipótese inicial indicaba que os cultivos con maior contido de carbono no solo terán mellores reservas de auga, xa que isto promoverá a formación de agregados organominerais e nutrientes no solo e, ademais, evitará a erosión do solo. Isto conseguirase mellorando a funcionalidade do microcosmos do solo, o que se demostrará mediante a dinámica dos diferentes ciclos bioxeoquímicos. Realizáronse numerosos estudos de bioloxía do solo para identificar cal é o sistema que se pode considerar o máis axeitado. Con este fin, realizáronse mostraxes e análises intensivas en localizacións das concas do Texo, Guadiana e Guadalquivir en tres comunidades autónomas diferentes durante un período dun ano, seguindo un gradiente climático.
Este proxecto analizou catro dos principais sistemas de produción agrícola de oliveira en España: o oliveiral ecolóxico, o integrado, o tradicional e o abandonado desde a perspectiva da súa adaptación ao cambio climático.
O proxecto buscou un protocolo de xestión do solo para o oliveiral que maximice a xestión do solo como mecanismo de adaptación ao cambio climático.
Os resultados indican que os sistemas de produción orgánica e integrada teñen un maior contido de carbono no solo; maior capacidade de retención de auga e maior eficiencia da actividade encimática. Polo tanto, son os sistemas de elección para promover a adaptación do cultivo da oliveira ao cambio climático.