Proxecto LIFE: Maximizar as oportunidades para unha xestión circular sostible do bagaço de oliva mediante un cultivo óptimo de insectos
- Tipo Proxecto
- Estado En proceso
- Execución 2023 -2026
- Orzamento asignado 7.352.422,00 €
- Ámbito Europeo
- Comunidade Autónoma Cataluña
- Fonte principal de financiamento VIDA
- Páxina web do proxecto Web del proyecto
O proxecto OLIFECycle ten como obxectivo reciclar o bagazo de oliva para obter proteínas alternativas e outros produtos de valor engadido a partir da biomasa larvaria mediante a cría de insectos. Este proceso producirá proteínas de insectos de alta calidade, aceite de insectos e un fertilizante orgánico. A fariña de insectos pódese usar como fariña de gando, alimento para mascotas e alimento para a acuicultura, e o fertilizante orgánico pódese usar para fins agrícolas.
A produción de aceite de oliva é unha actividade económica moi importante na rexión mediterránea, pero tamén ten un impacto ambiental significativo debido ás importantes cantidades de residuos líquidos e sólidos xerados durante o proceso de extracción. Actualmente, Europa é o maior produtor de aceite de oliva do mundo. España segue sendo o principal produtor de aceite de oliva de Europa, con 780.000 toneladas producidas na campaña 2022-23, seguida de Grecia (350.000 toneladas), Italia (235.000 toneladas) e Portugal (125.000 toneladas). Por cada litro de aceite de oliva, xéranse entre 4 e 6 kg de bagaço de oliva (unha mestura de pel, polpa, ósos e auga). Só en España, prodúcense anualmente entre 6 e 9 millóns de toneladas de bagaço de oliva. Actualmente, o bagazo de oliva procésase en muíños de aceite que extraen unha alta porcentaxe de graxa, producindo aceite de bagazo de oliva comercializable. Os residuos producidos neste proceso (barazo de oliva seco) adoitan incinerarse, un proceso que implica un alto consumo de enerxía e auga e, polo tanto, emisións de dióxido de carbono (CO2). Ademais, a capacidade existente dos muíños de oliveira en España, Grecia e Portugal é insuficiente para xestionar todo o bagazo de oliva xerado, o que a miúdo obriga ás plantas de produción de oliveiras a pechar debido ás restricións de almacenamento durante as boas tempadas de colleita.
Ao mesmo tempo, a gandería e a acuicultura son sectores en crecemento que teñen un alto impacto ambiental. O uso actual de carne, soia e peixe como alimento animal non é sostible. Non obstante, os insectos teñen unha taxa de conversión alimentaria (TCA) moito máis favorable, do mesmo xeito que a súa capacidade para converter materiais de menor valor en ingredientes de maior calidade, como proteínas e lípidos, o que se axusta ás necesidades nutricionais naturais da acuicultura, a avicultura e a cría de porcos. O proxecto OLIFECycle propón unha solución combinada a estes dous problemas ambientais transformando o bagazo de oliva, xunto con outros residuos orgánicos, en produtos de valor engadido mediante o cultivo de insectos.
- Construír e operar a primeira planta a escala industrial dedicada á cría de insectos a partir de bagaço de oliva, capaz de procesar 10.000 toneladas/ano de residuos orgánicos para o cultivo de larvas de mosca soldado negra.
- Proporcionar unha fonte alternativa de proteínas para as industrias de alimentos para mascotas e acuicultura, así como un fertilizante orgánico.
- Ofrecer un proceso moito menos intensivo en termos ambientais para o tratamento do bagaço de oliva.
Obter certificacións segundo as normas da UE para novos produtos. - Demostrar a eficacia dos excrementos de insectos como fertilizante orgánico e obter a certificación correspondente.
- Demostrar o efecto antimicrobiano e pesticida do fertilizante orgánico a base de insectos debido ao seu contido en quitina.
- Reciclaxe de 8.000 toneladas/ano de bagaço de oliva e 2.000 toneladas/ano doutros residuos orgánicos.
- Cultivar 1.500 toneladas de larvas de mosca soldado negra anualmente, que se procesarán para producir 390 toneladas/ano de fariña de insectos, 45 toneladas/ano de aceite de insectos e 2.716 toneladas/ano de excrementos como fertilizante orgánico.
- Aforro enerxético anual de 3,7 GWh en comparación co proceso de secado do bagaço de oliva, que require moita enerxía.
- O procesamento do bagazo de oliva para cultivar larvas de mosca soldado negra en lugar dos métodos tradicionais de secado ou compostaxe levará a unha redución das emisións de gases de efecto invernadoiro de 1.436 tCO2e/ano.
- Empregar 390 toneladas/ano de fariña de insectos como alternativa á fariña de soia convencional importada do Brasil reducirá as emisións de CO2 en 612 tCO2e/ano.
- Redución do consumo de auga en 1.212 m3/ano en comparación co procesamento convencional mediante muíños de bagaço e compostaxe.
- Creación de ata 15 novos postos de traballo equivalentes a tempo completo para o funcionamento da planta piloto e outras actividades de investigación e desenvolvemento. Unha planta ampliada para tratar 80.000 toneladas/ano de bagaço de oliva e 20.000 toneladas/ano doutros residuos orgánicos para producir 3.900 toneladas/ano de fariña de insectos, 450 toneladas/ano de aceite de insectos e 27.160 toneladas/ano de fertilizante orgánico para 2027.
- Nome da coordinadora/entidade: Anna Margenat
Enderezo postal: CALLE CARRASCO I FORMIGUERA 6, 08017, BARCELONA
- DAPIBUS TECH SL
- LIVIN FARMS AGRIFOOD GMBH
- INEDIT INNOVACIO SL