H2020 OLEUM Proiektua: Oliba olioaren benetakotasuna eta kalitate orokorra bermatzeko irtenbide aurreratuak
- Mota Proiektua
- Egoera Bete
- Exekuzioa 2016 -2021
- Esleitutako Aurrekontua 4.878.860,87 €
- Eremua Europeo
- Finantza-iturri nagusia Horizonte 2020
- Proiektuaren webgunea Proyecto OLEUM
OLEUM proiektuak analisi-irtenbide berritzaileak, eraginkorragoak eta harmonizatuagoak sortuko ditu iruzur ohikoenak eta sortzen ari direnak detektatu eta borrokatzeko, eta oliba-olioen (OO) kalitate orokorra egiaztatzeko. 15 herrialdetako 20 bazkidek osatutako oinarrizko talde batekin, OLEUMek IKERKETA JARDUERAK egingo ditu, HOBETUTAKO ETA BERRIEN ANALITIKARAKO METODOAK garatzean oinarrituta, ikuspegi zuzendu eta omikoen bidez, helburu hauekin: desodorizazio-prozesu arinaren markatzaile berriak detektatzea; OO eta beste landare-olio batzuen arteko nahasketa ilegalak aurkitu; OO-ren kalitatea kontrolatu (adibidez, freskotasuna); Hobetu ebaluazio organoleptikoa panel-proba kuantitatibo batekin, egungo metodo ofizialetan oinarrituta eta erreferentzia-material pertsonalizatuekin lagunduta, panel sentsorialen kalibrazio hobea lortzeko, baita panel-kideen lana errazteko baheketa-tresna azkarrekin ere.
OLEUM soluzio itxaropentsuenak nazioartean adostutako estandarren arabera baliozkotuko dituzte pareko laborategiek. OLEUMek desodorizazio-eszenatoki errealista bat birsortuko du OO leun eta pertsonalizatuak ekoiztuz, bai laborategian bai eskala handiko pilotu-instalazioetan, lagin ezagunei irtenbide analitikoak aplikatzeko. EZAGUTZA ETA TEKNOLOGIA TRANSFERENTZIA jarduera nagusiak aurreikusita daude honako hauek ezartzeko:
- OLEUMen ikerketatik eta nazioarteko beste iturri fidagarri batzuetatik lortutako informazio guztia duen web bidezko, erraz eskuragarria, eskalagarria eta etengabe eguneratutako OLEUM datu-base bat, datuak eta espektroak deskargatzeko eskuragarri egongo dena, eta kontrol-laborategien arteko analisi-ikuspegien harmonizazio arrakastatsuan lagunduko duena.
- OOetan eragile garrantzitsuen OLEUM SAREA proposatutako analisi-irtenbideen eragina maximizatzeko. Azkenik, OLEUM proiektuaren hedapen estrategia sendo batek, emaitzak OO hornidura-kateko eragile guztiekin modu eraginkorrean partekatzera bideratuta, kontsumitzaileen eta merkatuaren konfiantza hobetzeko eta OOen irudia mundu osoan babesteko ahalmena du.
Interesdunei eta EBko FFN Kontaktu Nazionalei bidalitako galdetegien erantzunak kontuan hartuta, OO sektoreko iruzur ohikoen eta sortzen ari direnen eguneraketa aurkeztu zen. Garatutako ikuspegi guztien artean hautatu ziren 4 metodo, 6 SOP hartzen dituztenak, nazioarteko lankidetza-entsegu baten bidez baliozkotze formalaren menpe egon direnak:
- OO-ren eta beste landare-olio batzuen nahasketa ilegalak detektatzeko metodo berria/berrikusia: esterol libreak eta esterifikatuak zehaztea
- EVOO eta OO desodorizatuaren nahasketak (sdOO) detektatzeko metodo berrikusia: gantz-azidoen etil esterren (FAE) zehaztapena
- Proiektuan zehar hautatu beharreko metodoa: konposatu fenolikoen zehaztapena (osasun-baieztapena)
- EVOOen ezaugarri sentsorialen ebaluazioa laguntzeko metodoak/tresnak (panel probak kuantitatiboak): ozpin-zaporea eta ustelkeria erreferentziazko material sentsorial (RM) gisa, SPME-GC-MS zuzendu gabea lurrunkorren oinarritutako bahetze-metodo gisa, SPME-GC-FID eta MS hautatutako lurrunkorrak zehazteko metodo zuzendu gisa.
Baliozkotze-azterketen emaitza nagusiak hauek izan ziren: FAEE kuantitatiboki zehazteko metodo hobetu eta nazioartean balioztatua; panel-probak egiteko laguntza emateko konposatu lurrunkorren gutxieneko kopurua aldi berean kuantitatiboki zehazteko nazioartean balioztatutako lehen metodoa; nazioartean ebaluatutako konposatu lurrunkorretan oinarritutako hatz-marken metodo bat, panel ofizialen probak laguntzeko; ebaluatzaileen hautaketa, prestakuntza eta jarraipenerako proposatuko diren 2 MR sentsorialen erabilgarritasunaren nazioarteko ebaluazioa.
Metodo hauek agintaritza eskudunei eta nazioarteko erakundeei proposatuko zaizkie araudi ofizialetan sartzeko. AO kalitate-kontrolerako: 300 AO lagin komertzial baino gehiago aztertu ziren tresna instrumentalak erabiliz, eta 6 panel akreditatuk egin zuten ebaluazio sentsorial. Lagin bakoitzaren kalitatearen sailkapen sendo bat egiteko erabaki-zuhaitz bat eraiki zen, emaitza sentsorialetan oinarrituta. Bi MR sentsorial artifizial berri formulatu eta probatu ziren. OA-en freskotasunaren/kalitatearen hondatzea kalkulatzeko softwarea sortu zen.
Azidotasun askea neurtzeko sistema eramangarri bat eta konposatu fenoliko lipofilikoen kopuru osoa detektatzeko metodo fluoreszente azkar bat garatu ziren. Landare-olioen (OO) benetakotasun-kontrolerako: OO eta EVOOrekin egindako nahaste ilegalen (OOsd eta landare-olioak) eta legezko nahasteen (landare-olioak) laginak prestatu eta aztertu ziren. Beste landare-olio batzuekin egindako nahasteetan OO ehunekoak detektatzeko erabaki-zuhaitz bat garatu zen. 200 AO komertzial baino gehiago aztertu ziren etiketatzean deklaratutako jatorri geografikoaren araberakoa zen zehazteko. OLEUM Datu Bankua abian jarri zen, erakunde arautzaileei OLEUMen sortutako datu analitikoak eta laginen informazioa dituen plataforma partekatu bat eskaintzeko helburuarekin.
Horrek lankidetza eraginkorragoa eta EBk onartutako kalitate-kontroleko laborategien arteko lehiakortasuna areagotuko ditu. Nazioko eta nazioarteko hainbat laborategik jaso dute prozedura berrietan prestakuntza, eta orain oliba-olioaren analisi-metodoetan interesa duten analista eta laborategien OLEUM sareko kide dira: OLEUM LinkedIn taldeak 140 kide baino gehiago ditu. Komunikazio eta hedapen zabalerako, proiektuaren webgunea aldizka eguneratzen da eta buletinak argitaratu dira. Oliba olioari buruzko informazioa zabaltzeko infografiak garatu ziren, baita proiektuari buruzko bideo bat ere. Hogeita bi artikulu zientifiko argitaratu ziren, baita beste hainbat komunikabideetan ere, eta proiektuaren emaitzak biltzarretan aurkeztu ziren.
Europak munduko oliba olioaren (OO) ekoizpenaren % 70 baino gehiago hartzen du; Tradizionalki inportatzaileak diren EBtik kanpoko herrialdeek ere beren ekoizpena handitzen ari dira. Honek, lehiakortasunaren igoerarekin batera, OOren kalitatea eta benetakotasuna bermatzeko analisi-metodoak eguneratu eta harmonizatzeko beharra azpimarratzen du. OOren prezio altuak, profil sentsorialak eta ospe onak iruzurraren jomuga bihurtzen dute.
OLEUMen helburu nagusia OOren kalitatea eta benetakotasuna bermatzea da hiru ekintza estrategikoren bidez:
- Metodo analitiko berriak eta/edo hobetuak garatzea.
- OLEUM datu-basea, online datu-base integratu bat, sortu.
- Sustatu OLEUM Sarea, OO sektoreko eragileen komunitate globala. OLEUMek lau hobekuntza-arlo nagusi jorratu behar ditu:
- Legegintzako eta araudizko arloa: nazioarteko erregulatzaileei eta politikagileei laguntzeko irtenbideak garatzea.
- Analitika: Berrikusi dauden analisi-metodoak eta garatu berriak OO kalitatea eta benetakotasuna lortzeko.
- Harmonizazioa eta koordinazioa: teknologiaren transferentzia komunitate zabalago batera sustatzea. Erabiltzeko erraza den OLEUM datu-base batek datuak, analisi-metodoak eta kalibrazio-materialak gordeko ditu.
- Kontsumitzaileen eta merkatuaren konfiantza: OOren irudi zuzena sustatzeko hedapen-estrategia sinple eta proaktiboa garatzea. OLEUM, Tullia Gallina Toschi irakasleak (Boloniako Unibertsitatea) koordinatuta, 2016ko irailean hasi zen, 54 hilabeteko iraupena du eta 15 herrialdetako 21 bazkidek parte hartzen dute.
Oliba olio birjinak ezagunak dira nutrizio eta osasun propietate bikainak dituztelako, baina ez dira guztiak berdinak. OLEUMek bere analisi-prozedurak eta tresnak berrikusi eta berrikusi ditu, gure apaletara iritsi aurretik haien kalitatea eta benetakotasuna zehazteko. Europa da munduko oliba olio ekoizle handiena. Hala ere, lehiaren hazkundearen eta araudi eta kontzientziazio maila desberdinen konbinazioak iruzurra areagotzen ari da, 2019ko Europako Batzordearen txosten batek adierazten duen bezala.
Kontrol ofizialak indartzeko eta kontsumitzaileen konfiantza handitzeko, EBk babestutako OLEUM proiektuak prozedurak berrikusi eta eguneratu ditu oliba olioen kalitatea eta benetakotasuna hobeto bermatzeko. Proiektuak desodorizazio leunaren markatzaileak identifikatu zituen, zentzumen-akatsak ezabatzeko edo murrizteko erabiltzen den teknologia bat. Proiektuak beste landare-olio batzuekin egindako nahasketa ilegalen probak garatu zituen eta panel-probak laguntzeko erreferentziazko material sentsorialak ekoiztu zituen. Produktuen freskotasuna kontrolatzeko eta iraupena aurreikusteko metodoak ere garatu zituzten. Horrez gain, OLEUMek OLEUM Databank izeneko kode irekiko lankidetza-plataforma bat garatu zuen erreferentzia- eta kalibrazio-materialak ostatatzeko, analisi-metodoen deskargatzeko liburutegi batekin batera. OLEUM Sarea ere sortu zuen, ezagutza eta emaitzak partekatzeko interes-taldeen komunitate global bat. «OLEUMen metodoak nazioartean hartu beharko lirateke merkataritza-estandarrak harmonizatzeko. Kalitatearen eta benetakotasunari buruzko informazioa ekoizpen-bolumen ziurtatuekin eta haien geokokapenarekin konbinatzeak iruzurrari aurre egiteko blockchain bat osa dezake», azaldu du Tullia Gallina Toschik, proiektuaren anfitrioi-hiriko Boloniako Unibertsitateko proiektuaren koordinatzaileak.
Detekzio eta prebentziorako tresnak Proiektuaren hasierako ikerketak oliba olio birjina estrak usaingabeko olioekin, batez ere berriro ehotako edo lanpante olioekin, legez kanpo nahastearen arazoa nabarmendu zuen, baita haien kolore eta usain naturalaren iruzurrezko aldaketa ere. Jatorri-adierazpen faltsuak ere arazo gisa identifikatu ziren. Oliba olio birjinaren kalitatea ezartzeko eta nahasketa iruzurrezkoak detektatzeko, OLEUMek lurrunkorrak aztertzeko tresnak garatu zituen, panel probak laguntzeko erreferentziazko material sentsorialekin batera. Bi metodo garatu ziren gantz-azidoen etil esterrak detektatzeko, desodorizazio arin iruzurrezkoaren markatzaile ofizialki onartu bakarra baita. Biak dira dauden aukerak baino azkarragoak.
Bat, errendimendu handiko kromatografia likidoaren prestaketa-urrats bat erabiltzen duena, barne-balioztatu zen, eta bestea, fase solidoko erauzketa erabiltzen duena, arrakastaz gainditu zuen parekoen berrikuspena, eta emaitzak laster argitaratuko dira. Produktuen etiketatzea indartzeko, batez ere oliba-olioaren polifenolen osasun-adierazpenei dagokienez, errendimendu ultra-altuko kromatografia likidoaren protokolo bat garatu zen, hidrolisiaren aurretik eta ondoren ebaluazioa ahalbidetzen duena, irudi zehatzagoa eskainiz. OLEUMek oliba olioaren freskotasuna ebaluatzeko metodoak ere garatu zituen, besteak beste, iraungitze-data aurreikusteko softwarea, azidotasuna, peroxido-balioa eta fenol hidrofiloen kontzentrazioa bezalako parametro analitikoetan oinarrituta. Honek biltegiratze-baldintzetan argiztapen-mailak ere kontuan hartzen ditu, eta hori denbora errealeko iraupen-esperimentu batean balioztatu zen.
OLEUM datu-basea, denbora errealeko esperimentu bilagarriak, emaitzen datu-multzoak eta dokumentazioa biltzen dituena, publikoarentzat irekita dago, baina etorkizunean erakunde arautzaile nazional ofizialetara mugatu daiteke. «Gure OLEUM Sarearekin lankidetzan, tresna honek lankidetza eta harmonizazio eraginkorragoa errazten du mundu mailan», dio Gallina Toschik. Kontsumo eta ekoizpen arduratsua Kontsumitzaileen kontzientzia eta konfiantza areagotzeko, OLEUMek jarduera publikoak antolatu zituen Europako Ikertzaileen Gaua bezalako ekitaldietan eta baita sukaldaritza eskoletan ere, infografia eleaniztunak, bideoak eta jokoak bezalako materialak erabiliz. Bi OLEUM produktu hartu ditu dagoeneko merkatuak: konposatu lurrunkorrak aztertzeko stock-soluzioak eta bi erreferentziazko material sentsorial. Azken hauek oliba olio birjinen usain-zaparradura eta ozpin-usain notak imitatzen dituzten konposatu lurrunkorrekin egin ziren. «Helburu merkatu nagusiak kalitate kontrol laborategiak dira. Ez dago antzeko produkturik merkatuan, eta ikuspegi hau beste elikagai produktu batzuetara zabaldu liteke", dio Gallina Toschik.
OLEUMek bere helburuak eragin zehatz bihurtzen ari da landare-olioaren (OO) sektoreko eragile nagusiei zuzenduta:
- OO industria eta kalitate kontrol laborategiak: OLEUMen emaitza nagusietako bat iruzurra detektatzeko eta OO kalitatea egiaztatzeko metodo berri eta berrikusien bi olatu sortzea da. OLEUM metodo eta erreferentzia-material guztiz balioztatuetan oinarritzen da, erakunde arautzaileei eta estandarizazio-erakundeei (KOI, EB, ISO, CODEX) entregatzen dizkiena. OLEUM datu-baseak metodoen eta datuen hedapena biderkatuko du, kalitate-kontroleko laborategi ofizialentzat eta OO industriarentzat onura argiak ekarriko dituena. OLEUM datu-basearen existentziak eta eguneratzeak dagoeneko erakarri du estandarizazio-erakunde eta interesdun garrantzitsuen arreta (adibidez, ISO, AOCS, AOAC) eta EBko elikagaien ospea hobetuko du. Datuen transferigarritasuna nazioarteko OO komunitatearen barruan laborategien analisi-espezializazioa eta -gaitasuna hobetzeko beharrarekin ere lotuta dago. Horrek metodoen aplikazio okerraren ondoriozko auziak murriztu beharko lituzke.
- Nazioarteko erregulatzaileak eta politikariak: OLEUMen eragina iruzurraren aurkako babes-sistema harmonizatu bat ezartzea laguntzean datza. OLEUMek OOko hainbat politikarirekin lankidetzan aritzen da gomendio eta jarraibide bihur daitezkeen irtenbideak aurkitzeko. OLEUMen eragina, halaber, balioztatutako prozeduren adopzioa bizkortzeko potentzialean datza, erakunde arautzaileei aurkeztu aurretik egindako lankidetza-entsegu bati esker. Prozesu honetan zehar, behar eta erronka berriak identifikatzen dira kalitate eta benetakotasun kontrolak etengabe eguneratzeko.
- Kontsumitzaileak eta OO merkatua: OLEUMek OOren ezaugarri berezien ulermena eta kontzientzia publikoa sustatzen du, baita praktika ilegalak eraginkortasunez detektatzeko berme hobeak ere, horrela kontsumitzaileen konfiantza berreskuratuz eta OOri buruzko ezagutza zehatza eta zuzena zabalduz. OLEUMen ezaugarri berrietako bat erantzukizun zentzua, OOen ospea babesteko konpromisoa, iraunkortasun gaiak eta kultura da. Eskandaluak saihestuz eta informazio fidagarria eta puntuala emanez lor daiteke hori. Horretarako, OLEUMek hainbat kanal eta tresna erabiltzen ari da, besteak beste, joko bisualak, galdera sinpleei erantzun errazak eta garatutako metodoetarako prestakuntza saioak.
- ALMA MATER STUDIORUM - UNIVERSITA DI BOLOGNA (UNIBO)