Proxecto H2020 OK-Net EcoFeed: Rede de coñecemento orgánico sobre alimentación monogástrica para animais
- Tipo Proxecto
- Estado Cheo
- Execución 2018 -2021
- Orzamento asignado 1.990.368,75 €
- Ámbito Europeo
- Fonte principal de financiamento H2020
- Páxina web do proxecto Proyecto OK-Net EcoFeed
A agricultura ecolóxica está a experimentar un auxe en varios países europeos. Non obstante, existe unha dependencia dos pensos importados, especialmente das proteínas, para a produción de porcos e aves. A subministración de pensos proteicos ecolóxicos de calidade para a agricultura ecolóxica supón un reto importante. Para solucionar este problema, o proxecto OK-Net EcoFeed, financiado pola UE, ten como obxectivo conseguir o uso 100 % de pensos orgánicos e de orixe local para animais monogástricos.
O proxecto logrará o seu obxectivo consolidando o coñecemento científico e práctico existente e establecendo unha rede europea de clusters de innovación que promovan o intercambio de coñecemento e a co-creación entre gandeiros, empresas, investigadores e asesores. Ademais, desenvolverá ferramentas a medida para satisfacer as necesidades das partes interesadas e incorporará coñecementos sobre pensos orgánicos para porcos e aves na plataforma de coñecemento da granxa orgánica (https://organic-farmknowledge.org/).
Estableceuse unha rede de 12 Clústeres de Innovación (IG) en 8 países. Os grupos, que inclúen agricultores e outros socios da industria, mantiveron cinco reunións oficiais con investigadores invitados, onde se discutiron posibles solucións e resultados relevantes das actividades de proba. Nunha base de datos recompilouse a literatura sobre a alimentación de monogástricos con pensos 100% orgánicos de produción rexional, mentres que os 12 Grupos de Innovación identificaron lagoas de coñecemento. Estas lagoas de coñecemento comparáronse coa literatura dispoñible na base de datos e coa experiencia adicional derivada da investigación. Este exercicio deu como resultado unha síntese de coñecementos sobre a alimentación de monogástricos orgánicos, un artigo de revisión científica publicado na revista Sustainability en febreiro de 2021 e un informe sobre as necesidades de investigación e as barreiras á innovación, así como recomendacións para unha axenda de investigación e innovación mellor orientada.
Este informe e o artigo de revisión científica poden servir de base para futuras investigacións dirixidas a unha nutrición máis sostible e para difundir os resultados e as mellores prácticas entre a comunidade científica. Realizáronse un total de 18 ensaios GI en oito dos países participantes. Cada unha das actividades da proba traduciuse a materiais de difusión amigables, como resumos prácticos (PA) segundo o formato común EIP-AGRI e vídeos curtos na lingua local con subtítulos en inglés. Das 18 ferramentas GI probadas, o 50% foron adoptadas polos profesionais participantes, incluíndo cambios nas prácticas na explotación e a adopción de novas tecnoloxías. Para cada ferramenta probada, producíronse PAs e vídeos para a implementación de ferramentas, materiais para o usuario final e solucións desenvolvidas. Difundido entre os agricultores ecolóxicos. Os socios de OK-Net EcoFeed crearon 31 fichas e 5 vídeos baseados no coñecemento existente e traducíronse 16 ferramentas a un ou máis idiomas.
Desenvolvéronse dúas ferramentas de planificación das racións, unha para porcos e outra para aves, para axudar aos gandeiros a calcular a súa propia alimentación na explotación e mellorar os pensos locais en pensos monogástricos orgánicos. OFK, en liña desde 2018, é unha nova versión da plataforma OK-Net creada por OK-Net Arable. A plataforma permite agora a carga de material de usuario final doutras redes temáticas e proxectos de múltiples partes interesadas, que abrangue toda a información práctica relevante para a agricultura ecolóxica. O conxunto de ferramentas OFK ampliouse con 139 ferramentas e descricións de EcoFeed de OK-Net. Estes inclúen 117 PA e 22 vídeos sobre porcos, pollos de engorde, ponedoras, alimentación e planificación de racións, utilizados para a difusión do coñecemento en liña. Os resumos das prácticas foron enviados ao sitio web de EIP-AGRI utilizando o formato de resumos de prácticas comúns de EIP.
Un obxectivo fundamental da agricultura ecolóxica é alimentar aos animais con pensos producidos na propia explotación ou nas rexións limítrofes. Non obstante, isto segue a ser un reto para moitos gandeiros europeos. De feito, a produción de pensos e a gandería, en particular a cría de porcos e aves de curral, adoitan concentrarse en diferentes rexións, o que require que os pensos importados sexan transportados a longas distancias para chegar ás explotacións. Este problema é aínda máis complexo no caso dos pensos proteicos, xa que a dispoñibilidade de proteína orgánica pode ser baixa ou, nalgúns casos, inexistente. A importación de pensos supón desvantaxes económicas para os gandeiros e pode comprometer a sustentabilidade e os valores de benestar animal, ademais de reducir a confianza dos consumidores. O proxecto OK-Net Ecofeed apoiou a independencia dos alimentos na granxa e comprometeuse a axudar aos produtores a conseguir racións 100% ecolóxicas para animais monogástricos.
O traballo desenvolvido tivo como obxectivo abordar os obxectivos dos alimentos ecolóxicos para os próximos anos, entre eles a redución dos custos de produción, a mellora da sustentabilidade e o benestar animal, e o cumprimento das expectativas dos consumidores en canto á trazabilidade da produción. Neste contexto, o obxectivo xeral de OK-Net EcoFeed é axudar aos agricultores, criadores e á industria de procesamento de pensos orgánicos a acadar o obxectivo de utilizar o 100% de pensos orgánicos e rexionais para monogástricos, especialmente porcos, pollos de engorde e galiñas poñedoras. Os 4 obxectivos específicos son:
- O proxecto sintetizou o coñecemento científico e práctico dispoñible sobre a produción de alimentos orgánicos e rexionais para animais monogástricos.
- Creou unha rede europea de clusters de innovación e facilitou o intercambio e a co-creación de coñecemento entre agricultores, axentes comerciais, investigadores e asesores.
- Compilou materiais para usuarios finais e desenvolveu novas ferramentas adaptadas ás necesidades dos agricultores e dos axentes comerciais. Todos os materiais e ferramentas resumíronse no formato común EIP para os resumos da práctica.
Finalmente, o proxecto ampliou a plataforma de coñecemento da granxa orgánica (https://organic-farmknowledge.org/) para incluír o tema da alimentación animal monogástrica. O proxecto baseouse nas experiencias de OK-Net Arable, unha rede temática que aborda cultivos cultivables orgánicos. OK-Net EcoFeed foi unha continuación lóxica de OK-Net Arable, que conecta o cultivo de pensos, o procesamento e a produción animal. O consorcio OK-Net EcoFeed foi coordinado por IFOAM Organics Europe e estaba integrado por 11 socios e 8 terceiros vinculados de 11 países.
A industria cárnica e láctea da UE depende en gran medida dos produtos de soia importados para a alimentación animal. Unha base de datos de información única axuda aos agricultores ecolóxicos a avanzar cara a alimentos 100% orgánicos. Cada ano, a UE importa preto de 14 millóns de toneladas de soia para alimentar galiñas, gando vacún e porcos. Isto supón un reto particular para os produtores orgánicos, que desexan evitar os problemas ambientais e de sustentabilidade asociados á produción de soia estranxeira, como a deforestación tropical. O proxecto OK-Net EcoFeed (Organic Knowledge Network on Monogastric Animal Feed) financiado pola UE investigou fontes alternativas de pensos ricos en proteínas que axudarán a Europa a reducir a súa dependencia das proteínas importadas. Seminal Ideas "Estamos espallando a innovación por toda Europa", di Ambra De Simone, coordinadora do proxecto. "Centrámonos en construír unha rede de partes interesadas, recompilar o coñecemento existente e destacar solucións que poidan ser útiles en todas as rexións".
O proxecto, coordinado pola Federación Internacional de Movementos de Agricultura Ecolóxica - Grupo Rexional da Unión Europea (IFOAM Organics Europe), reuniu a un consorcio de 18 socios en 12 países. Estes inclúen procesadores de pensos, agricultores, institutos de investigación, universidades e axencias de consultoría. Durante o anterior proxecto OK-Net Arable, financiado pola UE, producíronse centos de páxinas de material e puxéronse a disposición dos agricultores na plataforma Organic Farm Knowledge (OFK), identificando posibles solucións para aumentar os seus rendementos. "Abrir a porta á alimentación animal foi o seguinte paso obvio", engade De Simone.
A plataforma OFK ofrece acceso intuitivo a unha ampla gama de ferramentas e recursos prácticos, incluíndo audios, libros, informes, folletos, directrices e vídeos, e promove o intercambio de coñecemento entre agricultores, asesores agrícolas e científicos. Durante OK-Net EcoFeed, a plataforma foi ampliada para incluír material sobre alimentos sostibles. "Un dos principais obxectivos era descubrir o que funcionaba nunha rexión e adaptalo dalgún xeito para facelo funcionar noutra", explica De Simone. "O primeiro paso foi compilar todos os sistemas existentes. Despois os investigadores investigaron cales se podían aplicar a diferentes áreas". Suxestións de presentación O proxecto realizou 18 ensaios de campo con pensos alternativos, con máis de 9.000 polos e 1.000 porcos. "Un problema importante no sector ecolóxico é a dispoñibilidade de proteínas", engade De Simone. "A maioría dos pensos son a base de soia, que non é sostible para o sector ecolóxico; Buscamos fontes alternativas de proteínas. Esta incluía Camelina sativa, un cultivo de sementes oleaginosas relacionada co liño, investigado por investigadores da Asociación Italiana para a Agricultura Ecolóxica (AIAB) (sitio web en italiano).
En España, Ecovalia (sitio web en español) utilizou lévedo de cervexa rico en proteínas como complemento alimenticio para porcos. O consorcio tamén desenvolveu unha ferramenta de planificación de racións, unha aplicación baseada en Excel que permite aos gandeiros calcular as súas propias necesidades de alimentación en función da raza dos seus animais, a fase de crecemento e o tipo de penso que utilizan. "Este é o único software libre que responde adecuadamente ás necesidades dos produtores de animais ecolóxicos", afirma De Simone. "Os cálculos son independentes da industria alimentaria e están adaptados ás condicións específicas da agricultura ecolóxica".
O grupo busca financiamento adicional para o desenvolvemento e mantemento da plataforma OFK, que contén información sobre máis de 2.000 solucións agrícolas. "Comezou con cultivos herbáceos e alimentación animal, pero únense moitos outros proxectos", conclúe De Simone. "Aspiramos a ser a plataforma líder da UE para o intercambio de coñecemento sobre produtos orgánicos".
Os resultados do proxecto foron resumidos para profesionais e partes interesadas da industria de pensos, asesores, promotores da innovación e científicos. Identificáronse as necesidades de investigación e as barreiras para a innovación e propuxéronse recomendacións para unha axenda de investigación e innovación máis centrada e compartida. Os membros de GI realizaron 18 probas prácticas e elaboraron materiais, incluíndo PAs segundo o formato común EIP-AGRI e polo menos un vídeo curto na lingua local con subtítulos en inglés. Ademais, aumentou a interacción entre o coñecemento dos gandeiros e os resultados da investigación científica, así como o intercambio de experiencias entre eles, que permitiu compartir información entre colectivos de distintos países.
Compiláronse e adaptáronse diversas solucións, tanto a partir dos coñecementos existentes como das desenvolvidas durante o proxecto, ás necesidades dos gandeiros, dos procesadores de pensos e dos gandeiros. Estas solucións están dispoñibles como materiais fáciles de ler para o usuario final e traducidas a todos os idiomas relevantes identificados. As ferramentas de planificación de racións desenvolvidas para porcos e aves de curral permitirán aos gandeiros calcular as súas propias racións de alimentación para porcos, galiñas de engorde e galiñas poñedoras, independentemente da industria de pensos.
A plataforma "Coñecemento da agricultura ecolóxica" facilitará os intercambios entre agricultores, asesores agrícolas e científicos, e proporcionará aos agricultores solucións ecolóxicas prácticas. Desenvolveuse un plan para a continuidade da plataforma, incluíndo suxestións sobre como pode contribuír a outros proxectos e como pode ser utilizada polas organizacións nacionais de agricultores.
- INTERNATIONAL FEDERATION OF ORGANIC AGRICULTURE MOVEMENTS EUROPEAN UNION REGIONAL GROUP (IFOAM Organics Europe)