Ir o contido principal

Grupo Operativo da Rede Galega de Granxas Modelo (Rede Modelo)

  • Tipo Grupo operativo
  • Estado En proceso
  • Execución 2024 -2026
  • Orzamento asignado 139,900 €
  • Ámbito Autonómico
  • Comunidade Autónoma Galicia
  • Fonte principal de financiamento PAC 2023-2027
  • Páxina web do proxecto Red Gallega de Granjas Modelo (Rede Modelo)
Abstract

O Grupo de traballo comezará a traballar na carne de vacún, un sector clave para a economía rural gallega, vinculado tamén a indicadores de calidade distintivos, pero que na actualidade é un sector desestruturado e pouco profesionalizado en comparación con outros sectores do campo galego.

Descrición

O Grupo Operativo da Rede de Modelos ten como obxectivo analizar os modelos produtivos de Galicia en cada un dos sectores máis relevantes do noso ámbito.

Tras esta análise, establecerase unha rede piloto de explotacións para permitir a recollida continua de datos técnicos e económicos para o seguimento dos custos de produción, que son fundamentais para garantir a viabilidade económica das explotacións. O sector escollido para o establecemento desta rede piloto é o sector da carne de vacún.

Cada Granxa Modelo representaría o sistema de produción máis común en Galicia (en termos de tamaño, xestión e rendemento), con características semellantes en termos de ingresos e custos; é dicir, o obxectivo é ter unha mostra representativa do sector estudado.

O GO traballará xunto cos gandeiros para mellorar a xestión técnica e económica das explotacións, promovendo dinámicas destinadas á mellora da profesionalidade, o que se traducirá nun aumento da rendibilidade e garantindo a viabilidade das explotacións.

Descrición das actividades
  • Definir un modelo de produción típico para cada un dos sectores gandeiros máis importantes do campo galego.
  • Establecer redes sectoriais.
  • Calcular e analizar os custos de produción do sector cárnico.
Obxectivos
  • Caracterizar e analizar os modelos produtivos de Galicia nos sectores máis relevantes do rural galego.
  • Mellorar a formación dos xestores de explotacións agrícolas e dos asesores agrícolas para contribuír á mellora da eficiencia dos procesos produtivos e da rendibilidade económica, garantindo ao mesmo tempo unha menor dependencia de insumos externos e conseguindo así un proceso produtivo cunha menor pegada ambiental.
  • Aumentar a transparencia nas relacións comerciais entre os elos da cadea alimentaria, fortalecendo a capacidade de negociación dos produtores mediante o uso dos custos de produción como indicador para a negociación de contratos.
  • Proporcionar información actualizada e verificada ao Observatorio Galego da Cadea Alimentaria e ao Servizo de Control da Cadea Agroalimentaria e das Prácticas Comerciais Desleais da Consellería do Medio Rural para que poidan desempeñar mellor as súas funcións de supervisión e axudar no cumprimento da Lei da Cadea Alimentaria.
  • Contribuír á dixitalización do sector produtivo de carne de vacún de Galicia e promover o uso da aplicación de cálculo de custos Conta Carne entre os gandeiros.
Resultados
  • Definir modelos de produción típicos en Galicia para cada un dos sectores gandeiros máis relevantes.
  • Poñer en marcha unha rede de explotacións modelo que cumpran os estándares definidos como típicos do sistema de produción de carne de vacún de Galicia.
  • Realizar tres estudos de custos de produción (un por ano) para o gando vacún de carne co fin de proporcionar información fiable que aumente o nivel de transparencia nas relacións comerciais e garanta o cumprimento da Lei da Cadea Alimentaria.
  • Proporcionar información útil para os gandeiros que permita unha mellor xestión técnica e económica destes cultivos, garantindo a súa viabilidade e sustentabilidade.
  • Mellorar a aplicación Conta Carne para dotala de funcionalidades que permitan mellorar as comparacións, facilitar a xeración de métricas e informes.
  • Contribuír ao cumprimento dalgunha das medidas previstas na Estratexia de Dinamización do Sector Cárnico Galego.

Unha vez rematado o proxecto, a rede de explotacións piloto porase a disposición da Administración para que, se fose necesario, poidan continuar a rede ou ampliala a outros sectores gandeiros como o gando vacún leiteiro, ovino e caprino e porcino.

Información de contacto
  • Nome da coordinadora/entidade: Fundación Juana de Vega
  • Enderezo postal: rúa Salvador Allende, 92. 15176 San Pedro de Nós (Oleiros, A Coruña)
  • Correo electrónico do coordinador/entidade: info@juanadevega.org
  • Teléfono: 981654637
Coordinadores
  • Fundación Juana de Vega
Colaboradores
  • Centro de Investigaciones Agrarias de Mabegondo (CIAM)
  • Agencia Galega de Calidade Alimentaria
Beneficiarios
  • Consello Regulador das Carnes de Vacún de Galicia
  • Cooperativa A Carqueixa