Ir o contido principal
GO CLIMALACT

GO CLIMALACT: Desenvolvemento de protocolos e indicadores de sustentabilidade para a marca “climalact”.

  • Tipo Grupo operativo
  • Estado En proceso
  • Execución 2024 -2027
  • Ámbito Supraautonómico
  • Comunidade Autónoma Asturias, Principado de; Galicia
  • Fonte principal de financiamento PEPAC 2023-2027
Abstract
O proxecto pretende desenvolver indicadores de sustentabilidade vinculados ás prácticas gandeiras asociadas á marca CLIMALACT que garantan a sustentabilidade e a neutralidade climática das explotacións leiteiras e as súas cadeas de valor. Para iso, realízase unha caracterización das prácticas de xestión na cadea alimentaria do leite en función dos principais tipos de explotacións (intensivas, semiintensivas, semiextensivas e extensivas) e cadeas de valor en Asturias e Galicia, así como o desenvolvemento. dunha aplicación informática que determine o índice da cadea alimentaria integrada con indicadores de sustentabilidade e un protocolo de neutralidade climática dirixido a intermediarios e gandeiros. Conseguirase así unha mellora no coñecemento da neutralidade climática que permitirá facer recomendacións de actuación para as medidas da PAC aos diferentes gobernos.
Descrición

O proxecto CLIMALACT ten como obxectivo identificar e protocolizar prácticas de xestión de explotacións/paisaxes/cadeas de valor asociadas á marca “CLIMALACT” e proporcionar, mediante procesos co-creativos (metodoloxías multiactores), idiotipos dos sistemas agroalimentarios lácteos en Asturias e Galicia. sobre a computación de indicadores sinxelos de sostibilidade e neutralidade climática para acadar a transparencia na xestión das explotacións e da cadea de valor e a mellora continua da sustentabilidade. Neste sentido, cómpre dotar aos gandeiros de ferramentas de xestión que lles permitan acadar a sustentabilidade e a neutralidade climática, garantindo un mercado sostible, que garanta a súa futura adopción por parte dos gandeiros, establecendo unha estratexia de comercialización vinculada ao “CLIMALACT”.

Descrición contextual

Asturias e Galicia posúen conxuntamente o 49% do censo animal e o 68% das explotacións de vacún de leite de toda España, que supoñen o 4,5% da produción agraria.

O sistema agroalimentario vinculado ao leite debe basearse no uso de prácticas sustentables baseadas na cuantificación dos servizos ecosistémicos e na neutralidade climática, co obxectivo de proporcionar criterios de selección de produtos aos consumidores a través de marcas creadas para tal fin.

A produción de leite vinculada á marca “CLIMALACT” é fundamental para cumprir estes requisitos, xa que está asociada ao uso de prácticas asociadas a diferentes tipos de explotacións (intensiva, semiintensiva, semiextensiva e extensiva) entre as que destaca. a economía circular, a bioeconomía ou o aproveitamento dos pastos.

O uso de prácticas sustentables leva á ansiada neutralidade climática baseada no potencial de captura de carbono, na alta biodiversidade asociada aos pastos permanentes, na base dos servizos ecosistémicos que prestan a nivel de explotación e paisaxe, ou no uso de tecnoloxías que minimizar a pegada de carbono (por exemplo, a produción de biogás).

A diferente tipoloxía de explotacións existentes en Asturias e en Galicia que producen leite con ou sen terra asociada que se pastoree ou non en función das limitacións socioeconómicas, fai que a marca CLIMALACT deba abordarse de forma diferente, axustándose á idiosincrasia de cada tipoloxía de explotación.

Obxectivos

Desenvolver unha marca de sustentabilidade e neutralidade climática, CLIMALACT, baseada no estudo da xestión actual do sistema de produción de leite asturiano e galego, considerando a análise conxunta da explotación e da cadea de valor, que permita seleccionar as mellores prácticas asociadas aos diferentes tipos de leite. explotacións (intensivas, semiintensivas, semiextensivas e extensivas) e cadeas de valor (circuítos curtos, nacionais e internacionais). Estas prácticas serán seleccionadas en función do seu impacto no tecido produtivo e no medio ambiente e no sector rural (social).

Resultados
  1. Acto 1.
    1. R1: Elaboración dunha lista de indicadores de sustentabilidade e clima asociados á explotación.
    2. R2: Elaboración de indicadores de sustentabilidade e clima asociados á cadea de valor.
    3. R3: Desenvolvemento dun indicador económico de sustentabilidade da cadea agroalimentaria.
    4. R4: Desenvolvemento dun índice integrado.
    5. R5: Desenvolvemento dun protocolo de medición da neutralidade climática.
    6. R6: Prototipo de aplicación.
    7. R7: Análise e lista de recomendacións PAC.
  2. Acto 2.
    1. R1: Grupo focal.
    2. R2: Grupo focal.
    3. R3: Elaboración de indicadores ambientais e sociais de sustentabilidade da cadea agroalimentaria láctea.
  3. Acto 3.
    1. R1. Recollida de datos das explotacións mediante entrevistas/enquisas/análise de datos.
    2. R2: Recollida de datos da cadea de valor mediante entrevistas/enquisas/análise de datos.
    3. R3: Prototipo final.
  4. Acto 4.
    1. R1: Análise de datos.
    2. R2: Análise de datos.
Información de contacto
  • Denominación do coordinador: Fundación Empresarial Universitaria Galega (FEUGA)
  • Enderezo postal: R/Lope Gómez de Marzoa S/N - Campus Vida, Santiago de Compostela, A Coruña
  • Correo electrónico do coordinador: l.carbia@feuga.es
  • Teléfono: 981534180
Coordinadores
  • Fundación Empresa Universidad Gallega (FEUGA)
Colaboradores
  • ASOCIACIÓN PARA EL DESARROLLO DEL TERRITORIO INTERREGIONAL QUE SE UBICA EN EL ENTORNO DEL RIO EO (ASOCIACION INTEREO)
  • CAMPOASTUR PRODUCTOS Y SERVICIOS SOCIEDAD COOP. ASTUR.
  • UNIÓN DE COOPERATIVAS ASOCIACIÓN GALEGA DE COOPERATIVAS AGRARIAS (AGACA)
  • CORPORACIÓN ALIMENTARIA PEÑASANTA, S.A.
Beneficiarios
  • Fundación Empresa Universidad Gallega (FEUGA)