Skip to main content
GO CLIMALACT

GO CLIMALACT: Desenvolupament de protocols i indicadors de sostenibilitat de la marca “climalact”

  • Tipus Grupo operativo
  • Estat En curs
  • Execució 2024 -2027
  • Àmbit Supraautonómico
  • Comunitat Autònoma Asturias, Principado de; Galicia
  • Font principal de finançament PEPAC 2023-2027
Abstract
El projecte té per objectiu el desenvolupament d'indicadors de sostenibilitat vinculats a pràctiques ramaderes associades a la marca CLIMALACT que garanteixi la sostenibilitat i la neutralitat climàtica de granges lleteres i les seves cadenes de valor. Per això es duu a terme una caracterització de pràctiques de gestió a la cadena alimentària de la llet en base als principals tipus de granges (intensives, semiintensives, semiextensives i extensives) i cadenes de valor a Astúries i Galícia, així com el desenvolupament d'una aplicació informàtica que determini l'índex integrat de cadena alimentària amb indicadors de sostenibilitat i un protocol de neutralitat climàtica adreçat a intermediaris i ramaders. Amb això s'aconseguirà una millora en el coneixement de la neutralitat climàtica que permetrà fer recomanacions d'actuació per a mesures de la PAC a diferents governs.
Descripció

El projecte CLIMALACT pretén identificar i protocol·litzar pràctiques de gestió granja/paisatge/cadena de valor associades a la marca “CLIMALACT” i proporcionar, a través de processos cocreatius (metodologies multiactor), idiotips de sistemes agroalimentaris lleters a Astúries i Galícia basats en el còmput d'indicadors de sostenibilitat i neutralitat climàtica senzills per aconseguir una transparència de la gestió de la granja i cadena de valor i una millora continua de la sostenibilitat. En aquest sentit, cal proporcionar als agricultors eines de gestió que els permetin assolir la sostenibilitat i neutralitat climàtica, garantint un mercat sostenible, que garanteixin la seva futura adopció per part dels ramaders, establint una estratègia de màrqueting vinculada a “CLIMALACT”.

Descripció contextual

Astúries i Galícia tenen de manera conjunta el 49% del cens d'animals i el 68% de les granges de boví de llet de tot Espanya, que suposen el 4,5% de la producció agrària.

El sistema agroalimentari vinculat a la llet s'ha de basar en l'ús de pràctiques sostenibles basats en la quantificació dels serveis ecosistèmics i en la neutralitat climàtica, a fi de proporcionar criteris de selecció dels productes als consumidors a través de marques creades fi.

La producció de llet vinculada a la marca de “CLIMALACT” és essencial per complir aquests requisits, ja que s'associa a l'ús de pràctiques associades a diferents tipus de granges (intensives, semiintensives, semiextensives i extensives) entre els quals destaca l'economia circular, la bioeconomia o l'ús de pastures.

L'ús de pràctiques sostenibles condueix a la neutralitat climàtica tan anhelada basada en el potencial per al segrest de carboni, l'elevada biodiversitat associada a les pastures permanents, base dels serveis ecosistèmics que proporcionen a nivell de granja i paisatge o l'ús de tecnologies que minimitzin la petjada de carboni (ex. Producció de biogàs).

La diferent tipologia de granges existents a Astúries i Galícia que produeixen llet amb terreny associat o sense que es pastureja o no en funció de limitants socioeconòmics, fa que la marca CLIMALACT s'hagi d'abordar de forma diferenciada ajustant-se a la idiosincràsia de cada tipologia de granja.

Objectius

Desenvolupar una marca de sostenibilitat i neutralitat climàtica, CLIMALACT, basada en l'estudi de la gestió actual del sistema de producció de llet asturià i gallec considerant l'anàlisi conjunta de la granja i la cadena de valor, que permeti seleccionar les millors pràctiques associades a diferents tipus de granges (intensives, semi-intensives, semi-extensives i extensives) i cadenes de valor (circuits curts, nacionals i internacionals). Aquestes pràctiques se seleccionaran sobre la base del seu impacte en el teixit productiu i el medi ambient i el rural (social) del sector.

Resultats
  1. Act. 1.
    1. R1: Elaboració de llistat dindicadors de sostenibilitat i clima associats a la granja.
    2. R2: Elaboració dindicadors de sostenibilitat i clima associats a la cadena de valor.
    3. R3: Elaboració dindicador econòmic de sostenibilitat de la cadena agroalimentària.
    4. R4: Desenvolupament dun índex integrat.
    5. R5: Desenvolupament de protocol de mesura de neutralitat climàtica.
    6. R6: Prototip aplicació.
    7. R7: Anàlisi i llistat de recomanacions PAC.
  2. Act. 2.
    1. R1: Grup Focal.
    2. R2: grup focal.
    3. R3: Elaboració dels indicadors ambientals i socials de sostenibilitat de la cadena agroalimentària làctia.
  3. Act. 3.
    1. R1. Recollida de dades de granja mitjançant entrevistes/enquestes/anàlisi dades.
    2. R2: Recollida de dades de la cadena de valor mitjançant entrevistes/enquestes/anàlisi dades.
    3. R3: Prototip final.
  4. Act. 4.
    1. R1: Anàlisi de dades.
    2. R2: Anàlisi de dades.
Informació de contacte
  • Nom coordinador: Fundació Empresa Universidad Gallega (FEUGA)
  • Adreça postal: R/Lope Gómez de Marzoa S/N - Campus Vida, Santiago de Compostel·la, La Corunya
  • Email coordinador: l.carbia@feuga.es
  • Telèfon: 981534180
Coordinadors
  • Fundación Empresa Universidad Gallega (FEUGA)
Col·laboradors
  • ASOCIACIÓN PARA EL DESARROLLO DEL TERRITORIO INTERREGIONAL QUE SE UBICA EN EL ENTORNO DEL RIO EO (ASOCIACION INTEREO)
  • CAMPOASTUR PRODUCTOS Y SERVICIOS SOCIEDAD COOP. ASTUR.
  • UNIÓN DE COOPERATIVAS ASOCIACIÓN GALEGA DE COOPERATIVAS AGRARIAS (AGACA)
  • CORPORACIÓN ALIMENTARIA PEÑASANTA, S.A.
Beneficiaris
  • Fundación Empresa Universidad Gallega (FEUGA)