 
Grupo Operativo SECUESVAC: Optimización do secuestro de carbono en solos agrícolas asociados á produción de carne de vacún
- Tipo Grupo operativo
- Estado En proceso
- Execución 2024 -2027
- Orzamento asignado 548.889,00 €
- Ámbito Supraautonómico
- Comunidade Autónoma Asturias, Principado de; Madrid, Comunidad de
- Fonte principal de financiamento PAC 2023-2027
- Páxina web do proxecto GO SECUESVAC
Entre os beneficios de aplicar esterco ao solo está a súa capacidade para reter carbono, contribuíndo así ao secuestro de carbono e á redución de gases de efecto invernadoiro.
A misión do proxecto é estudar o secuestro de carbono nas explotacións gandeiras españolas de gando vacún de carne e desenvolver unha ferramenta de apoio para gandeiros e profesionais do sector que lles axude a comprender a capacidade de secuestro de carbono dos seus solos e aprender técnicas de mellora.
Este proxecto aborda principalmente dúas necesidades clave: a resposta do sector cárnico á presión social e política para desenvolver a súa propia estratexia, complementaria á que esixen os organismos gobernamentais, para contribuír á mitigación do cambio climático. A necesidade de manter e conservar o medio ambiente e a actividade na que se leva a cabo a produción de carne de vacún nas zonas rurais. Esta actividade tamén proporciona unha ampla gama de servizos ecosistémicos na nosa rexión.
- Bloque 1. Tipificación de sistemas e selección daquelas explotacións que finalmente se incluirán na mostraxe.
- Bloque 2. Análise dos dous principais protocolos de mostraxe de carbono orgánico do solo en Europa para extraer os puntos fortes de cada metodoloxía para a súa consideración no protocolo harmonizado que se desenvolverá. Formación dos membros no protocolo de mostraxe. Mostraxe realizada en todas as explotacións agrícolas participantes.
- Bloque 3. Análise de laboratorio de solos, obtención do contido de carbono (COS) (tC/ha) por grupo/sistema. Análise estatística dos resultados e obtención de datos medios por tipo.
- Bloque 4. Identificación das mellores técnicas asociadas á optimización do secuestro de carbono utilizando toda a información obtida ata a data. Desenvolvemento de guías de boas prácticas para aumentar o secuestro de carbono.
- Bloque 5. Deseño e desenvolvemento dunha ferramenta gratuíta para o sector cárnico, que comprende dous módulos: un módulo específico para a análise do secuestro de carbono ex ante en relación co carbono orgánico do solo (COS, tC/ha), e outro módulo no que os usuarios poden coñecer as mellores técnicas dispoñibles (MTD) dispoñibles para o sector cárnico. O obxectivo desta actividade é estimar, tras a súa implementación, a redución das emisións de GEI e o seu impacto en termos de secuestro de carbono.
- Bloque 6. Desenvolvemento da aplicación para obter información do solo. Unha vez validada, a aplicación implementarase en explotacións agrícolas e empresas do sector, captando así novos usuarios. Finalmente, presentaranse os resultados.
O planeta está a ser afectado por un aumento das concentracións de gases de efecto invernadoiro na atmosfera debido ás emisións antropoxénicas. Existe unha concienciación global da necesidade de actuar para limitar esta taxa de progreso e reducir estas concentracións. A nivel internacional, a Conferencia Mundial sobre o Clima de 1979 advertiu desta necesidade, que se concretou en 1990 coa Avaliación do Estado do Clima Global polo Panel Intergobernamental sobre o Cambio Climático (IPCC). En 2015, na COP21 de París, as Partes chegaron a un acordo vinculante para combater o cambio climático e acelerar e intensificar as accións e os investimentos necesarios para un futuro sostible e baixo en carbono.
A Axenda 2030 tamén aborda cuestións ambientais e propón entre os seus Obxectivos de Desenvolvemento Sostible a adopción de medidas para combater o cambio climático mediante a redución das emisións de gases de efecto invernadoiro en todos os sectores implicados. A FAO xa está a traballar na avaliación dos solos como fontes e sumidoiros de carbono. En 2023, desenvolveron a primeira Avaliación Global de Carbono do Solo para Pastos. Existe unha política europea que esixe aos países que avancen na redución das emisións e no secuestro de carbono.
Neste obxectivo destaca o compromiso de aumentar a absorción de 310 millóns de toneladas equivalentes de CO2 para 2030. Segundo os inventarios de 2021, o gando vacún de carne xera o 3,57 % das emisións de GEI (MITECO; 2023). Os valores do inventario só consideran as emisións asociadas á fermentación entérica e á xestión do esterco. Non obstante, non avalían o secuestro de carbono.
Determinar a capacidade de secuestro de carbono de pastos, solos e cultivos asociados á produción de carne de vacún, co fin de optimizar o secuestro de carbono, identificando as mellores prácticas de xestión e desenvolvendo unha ferramenta de apoio á decisión para cuantificar a súa pegada de carbono e o potencial de secuestro das súas explotacións.
- Resultado 1. Caracterización das explotacións de gando vacún. Elaborarase unha lista das explotacións seleccionadas e recompilarase información delas mediante un cuestionario. A información obtida compilarase nunha base de datos. O sector terá acceso á información que representa a súa xestión do esterco.
- Resultado 2. Harmonización do protocolo de mostraxe do solo e implementación da mostraxe por parte dos socios. Xerarase un protocolo actualizado, adaptado ás características das explotacións agrícolas españolas. Os agricultores adquirirán novos coñecementos e poderán promover estas prácticas para dar a coñecer os seus beneficios.
- Resultado 3. Análise do contido de carbono orgánico e determinación dun valor de secuestro representativo por tipo. As persoas participantes recibirán un informe cos resultados obtidos e esta información empregarase para realizar unha análise estatística para obter datos representativos por tipo de operación, proporcionando unha estimación xenérica para o sector.
- Resultado 4. Identificar as prácticas de xestión máis axeitadas para maximizar o secuestro de carbono en pastos e aplicación de esterco. Desenvolveranse guías de boas prácticas para todos os gandeiros e profesionais do sector, que lles permitan maximizar o secuestro de carbono.
- Resultado 5. Deseño e desenvolvemento dunha ferramenta de cálculo da pegada de carbono e do secuestro empregando unha abordaxe de Avaliación do Ciclo de Vida. Os gandeiros terán acceso a datos cuantitativos sobre a pegada de carbono asociada ao seu tipo de cultivo e tamén poderán comprender a capacidade de secuestro dos seus solos.
- Resultado 6. Implementación, validación e mellora da ferramenta para a obtención de información sobre os solos asociados á gandería de carne. A ferramenta incorporará un módulo de cálculo ex ante do COS e a incorporación de MTD para mellorar os seus resultados de pegada de carbono e secuestro de carbono, reducindo potencialmente as súas emisións de carbono á atmosfera.
- Resultado 7. Implementación da aplicación no sector. Engadíronse novos usuarios. O obxectivo de todo o proxecto é proporcionar ao sector unha ferramenta moi útil que lle permita medir con precisión as súas emisións e a súa capacidade de secuestro de carbono, cumprindo así o obxectivo común de reducir as emisións de gases de efecto invernadoiro.
- Nome do coordinador/entidade: ORGANIZACIÓN INTERPROFESIONAL DA CARN DE VACA - PROVACUNO
- Enderezo postal: AVENIDA PÍO XII, 6 - 3º, 28016, MADRID
- Correo electrónico do coordinador/entidade: administración@provacuno.es
- Teléfono: 917129125
Entre as oportunidades que ofrece este proxecto están: A participación da Asociación Interprofesional e de varias cooperativas e asociacións do sector supón a implicación dun número significativo de técnicos e produtores, o que facilita a coinnovación e a difusión de resultados en todo o sector de produción de carne de vacún. É unha oportunidade para atraer a xente nova e a mulleres.
O proxecto proponse nun momento no que a Comisión Europea está a considerar o obxectivo do secuestro de carbono en solos agrícolas, no marco do Obxectivo 55. Desenvolveremos unha ferramenta útil para os gandeiros, pero tamén utilizable polas autoridades públicas para avaliar a absorción de carbono nos sistemas de pastoreo e engorde de gando vacún de carne. Desenvolveremos unha Guía de Boas Prácticas para optimizar o secuestro de carbono no solo nas explotacións de gando vacún de carne.
Como obxectivo posterior ao proxecto, unha vez avaliada a ferramenta, Provacuno pretende propoñer o seu recoñecemento como MTD aos Ministerios de Agricultura e Transición Ecolóxica para a súa inclusión no ECOGAN. No marco do Obxectivo 55, o Goberno de España, a través da OECC, está a promover un proxecto de Real Decreto que incluirá os terreos agrícolas como sumidoiros de carbono. Polo tanto, os dereitos de secuestro de carbono asociados a unha explotación terán un valor de mercado e, unha vez certificados, poderán ser presentados ao goberno para compensar as emisións. Os resultados deste proxecto poderán ser utilizados para este fin tanto por gandeiros como por certificadores.
A Comisión Europea publicou recentemente o seu proxecto de Regulamento sobre declaracións ambientais (COM 2023 166 final) para varios produtos, que permitirá que os logros ambientais dunha cadea de valor se mostren na etiqueta. Os produtores poderían usar os resultados deste proxecto para destacar as mellores prácticas ambientais.
- ORGANIZACIÓN INTERPROFESIONAL DE LA CARNE DE VACUNO - PROVACUNO
- ORGANIZACIÓN INTERPROFESIONAL DE LA CARNE DE VACUNO - PROVACUNO
- UNIÓN DE COOPERATIVAS ASOCIACIÓN GALEGA DE COOPERATIVAS AGROALIMENTARIAS - AGACA
- ASOCIACIÓN AGRARIA JÓVENES AGRICULTORES - ASAJA
- ASOCIACIÓN REGIONAL DE PRODUCTORES DE VACUNO DE CARNE DE CASTILLA Y LEÓN - ASOPROVAC CASTILLA Y LEÓN
- ASOCIACIÓN DE PRODUCTORES DE VACUNO DE CARNE CASTILLA-LA MANCHA - ASOPROVAC CASTILLA-LA MANCHA
- COOPERATIVAS AGRO-ALIMENTARIAS PRINCIPADO DE ASTURIAS, UNIÓN DE COOPERATIVAS
- GANADEROS DE MADRID SOCIEDAD COOPERATIVA MADRILEÑA, GANADEMAD
- ASOCIACIÓN DE CRIADORES DE RAZA BOVINA PARDA DE MONTAÑA - ARAPARDA
 
 
 
 
        
   
                         
             
                        