Ir o contido principal
Logo GO Secuesvac

Grupo Operativo SECUESVAC: Optimización do secuestro de carbono en solos agrícolas asociados á produción de carne de vacún

  • Tipo Grupo operativo
  • Estado En proceso
  • Execución 2024 -2027
  • Orzamento asignado 548.889,00 €
  • Ámbito Supraautonómico
  • Comunidade Autónoma Asturias, Principado de; Madrid, Comunidad de
  • Fonte principal de financiamento PEPAC 2023-2027
  • Páxina web do proxecto GO SECUESVAC
Abstract

O proxecto GO SECUESVAC aborda a clasificación e caracterización das explotacións de carne de vacún que representan ao sector en España, a creación dun protocolo de mostraxe e a súa aplicación nos solos seleccionados, o cálculo do valor representativo de captación de carbono para cada tipoloxía en España, a identificación de prácticas de xestión adecuadas para maximizar o secuestro do solo, o desenvolvemento dunha ferramenta coa que rexistrar e obter información sobre a pegada e o potencial de captura de carbono dos solos asociados á produción de carne, e poñer esta aplicación dispoñible para o sector.

Descrición

Este proxecto atende fundamentalmente a dúas necesidades fundamentais: a resposta do sector da carne de vacún ás presións sociais e políticas respecto das súas accións para desenvolver a súa propia estratexia, complementaria á requirida polos organismos gobernamentais, para contribuír á mitigación do cambio climático. Necesidade de manter e conservar o medio ambiente e a actividade na que se desenvolve a produción de vacún de carne no rural. Esta actividade tamén proporciona unha ampla gama de servizos ecosistémicos no noso territorio.

Descrición das actividades
  • Bloque 1. Tipificación de sistemas e selección daquelas explotacións que finalmente se incluirán na mostraxe.
  • Bloque 2. Análise dos dous principais protocolos de mostraxe de carbono orgánico do solo en Europa para extraer os puntos fortes de cada metodoloxía para a súa consideración no protocolo harmonizado que se vai desenvolver. Formación dos membros sobre o protocolo de mostraxe realizado. A mostraxe realizouse en todas as explotacións participantes.
  • Bloque 3. Análise en laboratorio de solos, obtención de contido en carbono, SOC (tC/ha), por grupo/sistema típico. Análise estatística dos resultados e obtención de datos medios por tipoloxía.
  • Bloque 4. Identificación das mellores técnicas asociadas á optimización do secuestro de carbono utilizando toda a información obtida ata a data. Elaboración de guías de mellores prácticas para aumentar a captura de carbono.
  • Bloque 5. Deseño e desenvolvemento dunha ferramenta gratuíta para o sector da carne de vacún, que incluirá dous módulos: un módulo específico para a análise do secuestro de carbono ex ante en relación co contido de carbono orgánico do solo (SOC, tC/ha), e outro módulo no que o usuario poderá coñecer as Mellores Técnicas Dispoñibles (MTD) dispoñibles para o sector vacún. O obxectivo desta actividade é poder estimar, tras a súa posta en marcha, a redución de emisións de GEI e o seu impacto en termos de captación de C.
  • Bloque 6. Desenvolvemento da aplicación para obter información do solo. Unha vez validada, a aplicación implantarase en explotacións e empresas do sector, incorporando así novos usuarios. Finalmente, presentaranse os resultados obtidos.
Descrición contextual

O planeta está a ser afectado por un aumento das concentracións de gases de efecto invernadoiro na atmosfera debido ás emisións antrópicas. Existe unha conciencia global da necesidade de actuar para limitar este ritmo de progreso e reducir esta concentración. A nivel internacional, a Conferencia Mundial sobre o Clima de 1979 advertiu desta necesidade, que foi confirmada en 1990 co Panel Intergubernamental de Expertos sobre o Cambio Climático (IPCC) Avaliación do Estado do Clima Global. En 2015, na COP21 de París, as partes chegaron a un acordo vinculante para loitar contra o cambio climático e acelerar e intensificar as accións e investimentos necesarios para un futuro sostible e baixo en carbono.

A Axenda 2030 tamén aborda cuestións ambientais e, entre os seus Obxectivos de Desenvolvemento Sostible, propón adoptar medidas para loitar contra o cambio climático reducindo as emisións de gases de efecto invernadoiro en todos os sectores. A FAO xa está a traballar na avaliación dos solos como fontes e sumidoiros de carbono. En 2023, desenvolveron a primeira avaliación global do carbono do solo en prados. Hai unha política europea que obriga aos países a avanzar na redución de emisións e no secuestro de carbono.

Destaca neste obxectivo o compromiso de aumentar a absorción de 310 millóns de toneladas de CO2 equivalente para 2030. Segundo os inventarios de 2021, o gando vacún xera o 3,57% dos GEI (MITECO; 2023). Os valores de inventario só teñen en conta as emisións asociadas á fermentación entérica e á xestión do esterco. Non obstante, non valoran o secuestro de carbono.

Obxectivos

Determinar a capacidade de captación de carbono de pastos, solos e cultivos asociados á produción de carne de vacún, co fin de optimizar o secuestro de carbono, identificando boas prácticas de xestión e desenvolvendo unha ferramenta de apoio á decisión para cuantificar a súa pegada de carbono e o potencial de secuestro das súas explotacións.

Resultados
  • Resultado 1. Caracterización de explotacións de vacún de carne. Elaborarase unha lista das explotacións seleccionadas e recollerase información sobre elas mediante un cuestionario. A información obtida integrarase nunha base de datos. O sector poderá acceder á información que represente a súa xestión do esterco.
  • Resultado 2. Harmonización do protocolo de mostraxe do solo e toma de mostras realizada polos socios. Xerarase un protocolo actualizado, adaptado ás características das explotacións españolas. Os gandeiros adquirirán novos coñecementos e poderán promover estas prácticas para dar a coñecer os seus beneficios.
  • Resultado 3. Análise do contido de carbono orgánico e obtención dun valor de secuestro representativo por tipoloxía. Os participantes recibirán un informe sobre os resultados obtidos, podendo utilizar esta información para realizar unha análise estatística que permita achegar datos representativos por tipo de operación, proporcionando unha visión xeral do sector.
  • Resultado 4. Identificar as prácticas de xestión máis adecuadas para maximizar o secuestro de carbono en pastos e aplicación de esterco. Elaboraranse guías de boas prácticas que serán útiles para todos os gandeiros e profesionais do sector, que lles permitan maximizar a captura de carbono.
  • Resultado 5. Deseño e desenvolvemento dunha ferramenta de cálculo de pegada de carbono e secuestro mediante un enfoque de Análise do Ciclo de Vida. Os gandeiros poderán acceder a datos cuantitativos sobre a pegada de carbono asociada ao seu tipo de cultivo, e tamén poderán comprender a capacidade de captación de carbono dos seus solos.
  • Resultado 6. Implantación, validación e mellora da ferramenta para obter información sobre solos asociados á gandería de carne. A ferramenta incorporará un módulo de cálculo de SOC ex ante e a incorporación de MTD para mellorar a súa pegada de carbono e os resultados de captura de carbono, tendo así o potencial de reducir as súas emisións de carbono á atmosfera.
  • Resultado 7. Implantación da app no sector. Engadindo novos usuarios. A finalidade de todo o proxecto é dotar ao sector dunha ferramenta de gran utilidade que lle permita medir con precisión as súas emisións e capacidade de captación de carbono, cumprindo así o obxectivo común de reducir as emisións de gases de efecto invernadoiro.
Información de contacto
  • Coordinador/a denominación da entidade: ORGANIZACIÓN INTERPROFESIONAL DA CARNE - PROVACUNO
  • Dirección postal: AVENIDA PIO XII, 6 - 3º, 28016, MADRID
  • Correo electrónico coordinador/entidade: administración@provacuno.es
  • Teléfono: 917129125
Información adicional

Entre as oportunidades que ofrece este proxecto destacan: A participación da Interprofesional e de diversas cooperativas e asociacións do sector supón implicar un importante número de técnicos e produtores. Isto facilita a coinnovación e a difusión dos resultados en todo o sector da produción de vacún de carne. É unha oportunidade para xerar atractivo entre mozos e mulleres.

O proxecto proponse nun momento no que a Comisión Europea baralla o obxectivo do secuestro de carbono en solos agrícolas, no marco do Obxectivo 55. Desenvolveremos unha ferramenta útil para os gandeiros, pero tamén utilizable polos poderes públicos para avaliar a absorción de carbono nos sistemas de pastoreo e engorde de gando vacún. Elaboraremos unha Guía de Boas Prácticas para optimizar o secuestro de carbono do solo nas explotacións de vacún de carne.

Provacuno prevé, como obxectivo posterior ao proxecto, e unha vez avaliada a ferramenta, propor aos Ministerios de Agricultura e Transición Ecolóxica o seu recoñecemento como MTD, para a súa inclusión en ECOGAN. No marco do Obxectivo 55, o Goberno español, a través da OECC, está a impulsar un proxecto de Real Decreto que incluirá as terras agrícolas como sumidoiros de carbono e, polo tanto, os dereitos de captación de carbono asociados a unha explotación terán un valor de mercado e, unha vez certificados, presentaranse á Administración para compensar as emisións. Os resultados deste proxecto poden ser utilizados para este fin tanto polos gandeiros como polos organismos certificadores.

A Comisión Europea lanzou recentemente o seu borrador de Regulamento sobre alegacións ambientais (COM 2023 166 final) para varios produtos, que permitirá mostrar na etiqueta os logros ambientais dunha cadea de valor. Os produtores poderían utilizar os resultados deste proxecto para promover as mellores prácticas ambientais.

Coordinadores
  • ORGANIZACIÓN INTERPROFESIONAL DE LA CARNE DE VACUNO - PROVACUNO
Beneficiarios
  • ORGANIZACIÓN INTERPROFESIONAL DE LA CARNE DE VACUNO - PROVACUNO
Subcontratado
  • UNIÓN DE COOPERATIVAS ASOCIACIÓN GALEGA DE COOPERATIVAS AGROALIMENTARIAS - AGACA
  • ASOCIACIÓN AGRARIA JÓVENES AGRICULTORES - ASAJA
  • ASOCIACIÓN REGIONAL DE PRODUCTORES DE VACUNO DE CARNE DE CASTILLA Y LEÓN - ASOPROVAC CASTILLA Y LEÓN
  • ASOCIACIÓN DE PRODUCTORES DE VACUNO DE CARNE CASTILLA-LA MANCHA - ASOPROVAC CASTILLA-LA MANCHA
  • COOPERATIVAS AGRO-ALIMENTARIAS PRINCIPADO DE ASTURIAS, UNIÓN DE COOPERATIVAS
  • GANADEROS DE MADRID SOCIEDAD COOPERATIVA MADRILEÑA, GANADEMAD
  • ASOCIACIÓN DE CRIADORES DE RAZA BOVINA PARDA DE MONTAÑA - ARAPARDA