Ir o contido principal
GO SECUESVAC

GO SECUESVAC: Optimización do secuestro de carbono en solos agrícolas asociados á produción de carne de vacún

  • Tipo Grupo operativo
  • Estado En proceso
  • Execución 2024 -2027
  • Ámbito Supraautonómico
  • Comunidade Autónoma Asturias, Principado de; Madrid, Comunidad de
  • Fonte principal de financiamento PEPAC 2023-2027
  • Páxina web do proxecto GO SECUESVAC
Abstract

O proxecto GO SECUESVAC aborda a clasificación e caracterización das explotacións de carne de vacún que representan ao sector en España, a creación dun protocolo de mostraxe e a súa aplicación nos solos seleccionados, o cálculo do valor representativo de captación de carbono para cada tipoloxía en España, a identificación de prácticas de xestión adecuadas para maximizar o secuestro do solo, o desenvolvemento dunha ferramenta coa que rexistrar e obter información sobre a pegada e o potencial de captura de carbono dos solos asociados á produción de carne, e poñer esta aplicación dispoñible para o sector.

Descrición

Este proxecto responde principalmente a dúas necesidades fundamentais:

  • A resposta do sector cárnico á presión social e política en relación á súa actuación para desenvolver unha estratexia propia, complementaria á que esixen as administracións, para contribuír á mitigación do cambio climático.
  • Necesidade de manter e conservar o medio ambiente e a actividade na que se desenvolve a produción de carne de vacún no rural. Esta actividade tamén proporciona unha ampla gama de servizos ecosistémicos no noso territorio.
Descrición das actividades
  • Bloque 1. Tipificación de sistemas e selección daquelas explotacións que finalmente se incluirán na mostraxe.
  • Bloque 2. Análise dos dous principais protocolos de mostraxe de Carbono Orgánico do Solo en Europa para extraer os puntos fortes de cada metodoloxía para ser considerados no protocolo harmonizado que se vai desenvolver. Formación dos membros sobre o protocolo de mostraxe realizado. Toma de mostras en todas as explotacións participantes.
  • Bloque 3. Análise de laboratorio de solos, obtención de contido en carbono, SOC (tC/ha), por grupo/sistema tipificado. Análise estatística dos resultados e obtención de datos medios por tipoloxía.
  • Bloque 4. Identificación das mellores técnicas asociadas á optimización do secuestro de carbono utilizando toda a información obtida ata o momento. Elaboración de guías sobre as mellores técnicas para aumentar a retención de carbono.
  • Bloque 5. Deseño e desenvolvemento dunha ferramenta gratuíta para o sector da carne de vacún, na que haberá dous módulos: módulo específico para a análise do secuestro de carbono ex ante en relación co contido de carbono orgánico do solo (SOC, tC/ha). ), e outro módulo no que o usuario pode coñecer que Mellores Técnicas Dispoñibles (MTD) están dispoñibles para o sector da carne de vacún. O obxectivo desta actividade é poder estimar, tras a súa implantación, a diminución das emisións de GEI e o seu impacto en termos de captación de C.
  • Bloque 6. Desenvolvemento da aplicación coa que obter información do solo. Unha vez validada, a App implantarase en explotacións e empresas do sector, incorporando así novos usuarios. Finalmente, presentaranse os resultados obtidos.
Descrición contextual

O planeta está a ser afectado por un aumento das concentracións de gases de efecto invernadoiro na atmosfera, debido ás emisións antrópicas. Existe unha conciencia global da necesidade de actuar para limitar este ritmo de progreso e reducir esa concentración. A nivel internacional, a Conferencia Mundial sobre o Clima de 1979 advertiu desta necesidade, materializándose en 1990 co Informe de Avaliación sobre o estado do clima global do Grupo Intergubernamental de Expertos en Cambio Climático (IPCC).

En 2015, na COP21 de París, as Partes chegaron a un acordo vinculante para loitar contra o cambio climático e acelerar e intensificar as accións e investimentos necesarios para un futuro sustentable e baixo en carbono. A Axenda 2030 tamén aborda os problemas ambientais, e propón entre os seus Obxectivos de Desenvolvemento Sostible adoptar medidas para loitar contra o cambio climático, reducindo as emisións de gases de efecto invernadoiro en todos os sectores implicados.

A FAO xa está a traballar na avaliación dos solos como fontes e sumidoiros de carbono. En 2023 desenvolverán a primeira Avaliación Global do Carbono do Solo en Prados. Hai unha política europea que obriga aos países a avanzar na redución de emisións e no secuestro de carbono. Neste obxectivo destaca o compromiso de aumentar a absorción de 310 millóns de toneladas de CO2 equivalente, ata 2030. O vacún de carne xera, segundo os inventarios de 2021, o 3,57% dos GEI (MITECO;2023).

Os valores de inventario só teñen en conta as emisións asociadas á fermentación entérica e á xestión do esterco. Non obstante, non valoran o secuestro de carbono.

Obxectivos

Determinar a capacidade de captación de carbono de pastos, solos e cultivos asociados á produción de carne de vacún, co fin de optimizar o secuestro de carbono, identificando boas prácticas de xestión e desenvolvendo unha ferramenta de apoio á decisión para cuantificar a súa pegada de carbono e o potencial de secuestro das súas explotacións.

Resultados
  1. Caracterización de explotacións de carne de vacún. Elaborarase unha relación das explotacións seleccionadas, das que se recollerá información a través dun cuestionario. A información obtida integrarase nunha base de datos. O sector poderá dispoñer da información que o represente sobre a súa xestión do esterco.
  2. Harmonización do protocolo de mostraxe do solo e toma de mostras por parte dos socios. Xerarase un protocolo actualizado e adaptado á caracterización das explotacións españolas. Os gandeiros adquirirán novos coñecementos e poderán promover este tipo de prácticas para dar a coñecer os seus beneficios.
  3. Análise do contido de carbono orgánico e obtención dun valor de secuestro representativo por tipoloxía. Os participantes disporán dun informe dos resultados obtidos, e con esta información poderase realizar unha análise estatística para ter datos representativos por tipo de explotación, de carácter xenérico para o sector.
  4. Identificar as prácticas de xestión máis adecuadas para maximizar o secuestro de carbono en pastos e aplicación de esterco. Elaboraranse guías de boas prácticas útiles para todos os gandeiros e profesionais do sector, coas que poderán maximizar o secuestro de carbono. Resultado
  5. Deseño e desenvolvemento dunha ferramenta de cálculo de pegada de carbono e secuestro baixo un enfoque de Análise do Ciclo de Vida. Os gandeiros poderán dispor de datos cuantitativos sobre a pegada de carbono asociada á súa tipoloxía, e tamén poderán coñecer a capacidade de secuestro dos seus solos.
  6. Implantación, validación e mellora da ferramenta para obter información sobre os solos asociados á gandería de carne. Incorporarase á ferramenta un módulo de cálculo ex ante de COS e incorporación de MTD, co fin de mellorar a súa pegada de carbono e os resultados de secuestro de carbono, tendo así a posibilidade de reducir o nivel das súas emisións de carbono á atmosfera.
  7. Implantación da aplicación no sector. Incorporación de novos usuarios. A finalidade de todo o proxecto é poder proporcionar unha ferramenta moi útil para o sector coa que medir da forma máis exacta as súas emisións xeradas e a capacidade de captación de carbono, cumprindo co obxectivo común de reducir as emisións de gases de efecto invernadoiro.
Información de contacto
  • Denominación do coordinador: ORGANIZACIÓN INTERPROFESIONAL DA CARNE - PROVACUNO
  • Dirección postal: AVENIDA PIO XII, 6 - 3º, 28016, MADRID
  • Correo electrónico do coordinador: administracion@provacuno.es
  • Teléfono: 917129125
Información adicional

Entre as oportunidades que incorpora este proxecto atopamos:

  • A participación de Interprofesional e diversas cooperativas e asociacións do sector supón implicar a un importante número de técnicos e produtores. que facilita a coinnovación e a difusión dos resultados en todo o sector da produción de carne de vacún. É unha oportunidade para xerar atractivo en mozos e mulleres.
  • O proxecto proponse cando a Comisión Europea está a considerar o obxectivo do secuestro de carbono en solos agrícolas, no marco do Obxectivo 55. Imos desenvolver unha ferramenta útil para os gandeiros, pero, ao mesmo tempo, utilizable polas administracións para avaliar absorción de carbono en sistemas de pastoreo e engorde de vacún de carne.
  • Imos elaborar unha Guía de Boas Prácticas para optimizar o secuestro de carbono no solo das granxas de vacún. Provacuno propón, como obxectivo posterior ao proxecto, e unha vez avaliada a ferramenta, propor aos Ministerios de Agricultura e Transición Ecolóxica o seu recoñecemento como MTD, para a súa inclusión no ECOGAN.
  • No marco do Obxectivo 55, o Goberno español, a través da OECC, está a impulsar un proxecto de Real Decreto que incluirá os solos agrícolas como sumidoiros de carbono e, polo tanto, os dereitos de captación de carbono asociados a unha explotación terán un valor de mercado para, unha vez certificados. , ser presentado á administración para compensar as emisións. Os resultados deste proxecto poden ser utilizados para este fin, tanto polos gandeiros como polos certificadores.
  • A COM presentou recentemente o seu proxecto de Regulamento sobre alegacións ambientais (COM, 2023 166 final) para diferentes produtos, que permitirá poñer na etiqueta os logros ambientais dunha cadea de valor. Os produtores poderían utilizar os resultados deste proxecto para valorar as mellores prácticas ambientais.
Coordinadores
  • ORGANIZACIÓN INTERPROFESIONAL DE LA CARNE DE VACUNO - PROVACUNO
Colaboradores
  • UNIÓN DE COOPERATIVAS ASOCIACIÓN GALEGA DE COOPERATIVAS AGROALIMENTARIAS - AGACA
  • ASOCIACIÓN AGRARIA JÓVENES AGRICULTORES - ASAJA
  • ASOCIACIÓN REGIONAL DE PRODUCTORES DE VACUNO DE CARNE DE CASTILLA Y LEÓN - ASOPROVAC CASTILLA Y LEÓN
  • ASOCIACIÓN DE PRODUCTORES DE VACUNO DE CARNE CASTILLA-LA MANCHA - ASOPROVAC CASTILLA-LA MANCHA
  • COOPERATIVAS AGRO-ALIMENTARIAS PRINCIPADO DE ASTURIAS, UNIÓN DE COOPERATIVAS
  • GANADEROS DE MADRID SOCIEDAD COOPERATIVA MADRILEÑA, GANADEMAD
  • ASOCIACIÓN DE CRIADORES DE RAZA BOVINA PARDA DE MONTAÑA - ARAPARDA
Beneficiarios
  • Organización Interprofesional de la Carne de Vacuno - PROVACUNO