Ir o contido principal
GO WELFARECUN

GO WELFARECUN: Novos procesos de cebo, transporte e sacrificio na gandería de coellos para mellorar o benestar animal

  • Tipo Grupo operativo
  • Estado En proceso
  • Execución 2023 -2026
  • Ámbito Supraautonómico
  • Comunidade Autónoma Castilla y León; Galicia; Madrid, Comunidad de
  • Fonte principal de financiamento PEPAC 2023-2027
Abstract
O obxectivo deste proxecto é proporcionar aos operadores do sector cunícola unha sólida evidencia científica probada en condicións comerciais que lles permita desenvolver melloras no benestar animal ao longo de toda a cadea de produción. Atopar a densidade de aloxamento óptima que preserve o benestar dos coellos de granxa á vez que sexa adecuada para manter a viabilidade económica da actividade; determinar cal é o mellor tipo de chan para garantir a hixiene, a saúde e o benestar animal durante toda a fase de engorde do coello; avaliación, deseño e desenvolvemento de diferentes métodos de enriquecemento ambiental para as casas de carnada de coellos para mellorar o benestar dos animais e manter a hixiene dos coellos; comparar o nivel de benestar dos coellos de engorde en dous tipos de aloxamento (convencional ou enriquecido) para coñecer as vantaxes e inconvenientes de cada un; atopar as condicións ambientais e espaciais óptimas para o transporte de coellos en condicións comerciais (sustentable social, ambiental e económicamente); desenvolvemento e implantación dun sistema de atordo de mesturas de gases que permita mellorar o benestar dos coellos no matadoiro e a xestión.
Descrición

Atopar a densidade de aloxamento óptima que preserve o benestar dos coellos de granxa á vez que sexa adecuada para manter a viabilidade económica da actividade; determinar cal é o mellor tipo de chan para garantir a hixiene, a saúde e o benestar animal durante toda a fase de engorde do coello; avaliación, deseño e desenvolvemento de diferentes métodos de enriquecemento ambiental para as casas de carnada de coellos para mellorar o benestar dos animais e manter a hixiene dos coellos; comparar o nivel de benestar dos coellos de engorde en dous tipos de aloxamento (convencional ou enriquecido) para coñecer as vantaxes e inconvenientes de cada un; atopar as condicións ambientais e espaciais óptimas para o transporte de coellos en condicións comerciais (sustentable social, ambiental e económicamente); desenvolvemento e implantación dun sistema de atordo de mesturas de gases que permita mellorar o benestar dos coellos no matadoiro e a xestión.

Descrición das actividades
  1. Análise de necesidades e requisitos para mellorar a produción de coellos en toda a cadea de subministración. O proxecto planificarase estudando as necesidades e requisitos do sector e coordinaranse as actividades realizadas.
  2. Mellorar o benestar animal mediante o deseño de novas casas de cebo colectivo viables e innovadoras. Conseguirase mediante estudos de tipos de solo, densidades e enriquecemento ambiental.
  3. Mellora do benestar durante o transporte das granxas ao matadoiro. Estudarase o benestar animal nas condicións de transporte tendo en conta a densidade, a postura e o comportamento dos coellos novos.
  4. Mellora do benestar animal peri-mortem mediante a implantación dun novo sistema de atordo de mesturas de gases no matadoiro. A posta a punto e avaliación do sistema de atordo mediante mestura de gases realizarase sobre o benestar e a calidade da carne.
Descrición contextual

Aínda que a día de hoxe non existe unha normativa europea sobre o benestar na cría de coellos, a resolución non lexislativa do Parlamento Europeo de 2017 sobre normas mínimas para a protección dos coellos de cría (2016/2077(INI)) invita á Comisión e aos Estados membros a que presentar en pouco tempo propostas lexislativas para a definición de normas mínimas para a protección dos coellos nas explotacións. Neste sentido, o sector cunícola español considera que é importante xerar coñecemento que permita apoiar esta proposta lexislativa en resultados científicos. Por outra banda, no caso dos transportes, o Regulamento (CE) núm. 1/2005 do consello, do 22 de decembro de 2004 e as súas modificacións, elaborouse en base á problemática dos países do norte de Europa, existindo escasa información sobre os problemas de transporte nos países mediterráneos, polo que abordar futuras normativas nos caso dos coellos requiren a obtención de datos da investigación. No sacrificio de animais existen diferentes normativas relativas á protección e benestar dos animais, pero non se contempla o atordamento por mestura de gases en coellos, polo que para habilitar a súa autorización é necesario partir de estudos que teñan en conta os requisitos esixidos. da EFSA para incluír este sistema entre os autorizados no Regulamento Europeo 1099/2009.

Obxectivos

O obxectivo é aumentar a sustentabilidade da cadea de valor do sector cunícola mediante a implantación de novos procesos de cebado, transporte e sacrificio para mellorar o benestar animal. O proxecto é unha oportunidade para realizar cambios estruturais e protocolos de xestión ao longo da cadea produtiva a partir de estudos con base científico-técnica que demostren e garantan a viabilidade técnica, económica e social dos investimentos que debe acometer o sector.

Información de contacto
  • Nome do coordinador: INTERCUN
  • Dirección postal: AGUSTIN DE BETHANCOURT, 17-6ª PLANTA, 28003, MADRID
  • Correo electrónico do coordinador: Gestión@intercun.org
  • Teléfono: 641774788
Información adicional

A finalidade do proxecto de aumentar a sustentabilidade da cadea de valor do coello está en consonancia cos obxectivos da AEI-Agri: 1) Impulsar un sector gandeiro economicamente viable, produtivo e competitivo; 2) Acurtar a distancia entre a oferta de investigación científica e as necesidades dos sectores gandeiros creando vínculos entre coñecementos e tecnoloxías punteiras e gandeiros e empresas transformadoras; 3) Crear valor engadido mediante unha relación máis estreita entre a investigación e as prácticas gandeiras e promovendo un maior aproveitamento do coñecemento dispoñible e 4) Promover unha aplicación práctica máis rápida e implementada de solucións innovadoras para o sector da cunicultura. Tamén se enmarca en 3 áreas focales Feader. Área focal 1B (Prioridade 1) mediante o fortalecemento dos vínculos entre a agricultura, a produción de alimentos e a silvicultura, por unha banda, e a investigación e a innovación, por outra. A colaboración conxunta de empresas líderes e centros de investigación con ampla experiencia no sector permitiranos obter solucións innovadoras que poidan implantarse en todo o sector cunícola nacional. Na área focal 2A (Prioridade 2) co obxectivo de mellorar os resultados económicos de todos os elos da cadea de produción e facilitar a reestruturación e modernización das explotacións. A busca de novos deseños para aloxamentos colectivos de cebo, novos colectores de transporte e novas tecnoloxías abraiantes co obxectivo de mellorar o benestar animal, permitirán aos gandeiros e centros de sacrificio realizar cambios que dean lugar a un produto máis acorde ás demandas dos consumidores e dos consumidores. administracións. Na área focal 3A (Prioridade 3) mellorando a competitividade dos produtores primarios integrándoos mellor na cadea agroalimentaria e colaborando co sector de transformación e transporte para crear máis valor en toda a cadea. A obtención dunha nova vivenda de cebo colectivo con maior benestar animal melloraría a situación dos produtores da cadea agroalimentaria e melloras no benestar no transporte e novos sistemas de aturdimento aumentarán a calidade da carne reducindo o peri-estrés, mellorando a competitividade dos produtores primarios da cadea agroalimentaria.

Coordinadores
  • Organización Interprofesional para impulsar el Sector Cunícola (INTERCUN)
Colaboradores
  • GRUPO HERMI
  • CONEJOS GALLEGOS COGAL S COOP
  • GOMEZ Y CRESPO S. A.
  • IMASDE AGROALIMENTARIA S.L.
Beneficiarios
  • Organización Interprofesional para impulsar el Sector Cunícola (INTERCUN)