Ir o contido principal
logo digit4pork

Grupo Operativo DIGIT4PORK: Xemelgo dixital para coordinar o engorde de porcos

  • Tipo Grupo operativo
  • Estado En proceso
  • Execución 2024 -2027
  • Orzamento asignado 609.206,00 €
  • Ámbito Supraautonómico
  • Comunidade Autónoma Aragón; Navarra, Comunidad Foral de
  • Fonte principal de financiamento PEPAC 2023-2027
  • Páxina web do proxecto GO DIGIT4PORK
Abstract

O principal obxectivo do proxecto GODIGIT4PORK é a optimización e coordinación da cadea de subministración no sector porcino mediante a implantación dun xemelgo dixital, especialmente enfocado á produción de porcos de engorde que abastecen un matadoiro e a súa sala de despezamento asociada, de tal xeito para que as empresas gandeiras poidan coñecer con moita máis precisión a composición do seu produto final e como cambia en función do peso do sacrificio, podendo mellorar a eficiencia alimentaria deseñando dietas máis axustadas.

Implementar un xemelgo dixital para a cadea de subministración de carne de porco é un enfoque innovador para transformar e optimizar dixitalmente a industria porcina, que ofrece beneficios económicos e sociais ao mellorar a eficiencia operativa, a calidade do produto e a sustentabilidade ambiental. A réplica dixital do sistema desenvolverase a partir da comprobación do máximo potencial de crecemento das distintas liñas e validarase no campo en granxas experimentais das diferentes empresas GO.

Descrición

A implementación dun xemelgo dixital para a cadea de subministración de carne de porco é un enfoque innovador para transformar e optimizar dixitalmente a industria porcina, proporcionando beneficios económicos e sociais ao mellorar a eficiencia operativa, a calidade do produto e a sustentabilidade ambiental.

Este xemelgo dixital é unha réplica virtual case en tempo real, é dicir, actualízase coa mesma frecuencia que os datos da fase final da cadea de subministración do porco, abarcando o engorde e o corte de canal, co obxectivo de mellorar a eficiencia da produción, a trazabilidade e a toma de decisións.

A rápida dispoñibilidade de datos e análises avanzadas grazas ao xemelgo dixital permiten tomar decisións informadas en situacións críticas ou optimizar a cadea de subministración en xeral. Identificación precoz de problemas potenciais, como os colos de botella de produción ou loxística, que se poden abordar antes de que se convertan en crises.

Descrición das actividades

O obxectivo desta actividade céntrase na análise da recollida de datos para apoiar a toma de decisións durante as fases de produción que abrangue o proxecto: engorde e despezamento. A metodoloxía baséase na descrición "TAL CUAL" do que se está a facer actualmente para definir "SER" como debería ou podería ser a recollida de datos dixitais e as variables implicadas. Isto inclúe os cálculos intermedios e finais que conducen á obtención dos KPI ou dos principais indicadores de produción clave en cada etapa e do proceso global técnico (é dicir, rendemento de carne) e económico (é dicir, eficiencia económica). O principal obxectivo desta actividade é o engorde controlado dos porcos e a súa despezamento co fin de caracterizar o rendemento económico dunha canal e o seu valor económico desde unha perspectiva integral, dando continuidade ao proceso produtivo (garfo a granxa) e discriminando o custo de produción dende a explotación ata a fase de corte. O obxectivo principal desta actividade é conseguir unha representación dixital (é dicir, virtual) do sistema de produción en tempo case real. O obxectivo principal desta actividade é validar no campo a utilidade e beneficio do xemelgo dixital proposto.

Descrición contextual

O principal obxectivo do proxecto GODIGIT4PORK é a optimización e coordinación da cadea de subministración no sector porcino mediante a implantación dun xemelgo dixital, especialmente enfocado á produción de porcos de engorde que abastecen un matadoiro e a súa sala de despezamento asociada, de tal xeito para que as empresas gandeiras poidan coñecer con moita máis precisión a composición do seu produto final e como cambia en función do peso do sacrificio, podendo mellorar a eficiencia alimentaria deseñando dietas máis axustadas.

Implementar un xemelgo dixital para a cadea de subministración de carne de porco é un enfoque innovador para transformar e optimizar dixitalmente a industria porcina, que ofrece beneficios económicos e sociais ao mellorar a eficiencia operativa, a calidade do produto e a sustentabilidade ambiental.

Este xemelgo dixital é unha réplica virtual en tempo próximo ao real, é dicir, actualízase coa mesma frecuencia coa que se actualizan os datos da parte final da cadea de subministración do porco, abarcando o engorde e corte dos porcos. coa finalidade de mellorar a eficiencia da produción, a trazabilidade e a toma de decisións.

A. Pirineo, A. Obanos, Ganadera de Caspe e Cárnicas Iruña, e a UdL, deseñarán un protocolo para estudar as características das diferentes liñas xenéticas que aportará cada empresa ao proxecto e a partir das que se creará un xemelgo dixital de as fases de engorde e corte en sala dirixidas a optimizar a coordinación do sacrificio co envío de porcos cebados segundo o comportamento diferencial por xenética e peso.

Obxectivos

O proxecto GODIGIT4PORK ten como obxectivo principal optimizar e coordinar a cadea de subministración do sector porcino mediante a implantación dun xemelgo dixital, especialmente enfocado á produción de porcos de engorde que abastecen un matadoiro e a súa sala de despezamento asociada. Isto permitirá ás empresas gandeiras comprender con moita máis precisión a composición do seu produto final e como cambia en función do peso do sacrificio, o que lles permitirá mellorar a eficiencia alimentaria deseñando dietas máis adaptadas.

A implementación dun xemelgo dixital para a cadea de subministración de carne de porco é un enfoque innovador para transformar e optimizar dixitalmente a industria porcina, proporcionando beneficios económicos e sociais ao mellorar a eficiencia operativa, a calidade do produto e a sustentabilidade ambiental. Este xemelgo dixital é unha réplica virtual case en tempo real, é dicir, actualízase coa mesma frecuencia que os datos da fase final da cadea de subministración do porco, abarcando o engorde e o corte de canal, co obxectivo de mellorar a eficiencia da produción, a trazabilidade e a toma de decisións.

A. Pirineo, A. Obanos, Ganadera de Caspe e Cárnicas Iruña, e a UdL, deseñarán un protocolo de estudo das características das diferentes liñas xenéticas que aportará cada empresa ao proxecto e a partir do que se creará un xemelgo dixital das fases de engorde e despezamento na sala, destinado a optimizar a coordinación do matadoiro e o comportamento diferencial dos porcos de matadoiro segundo o comportamento xenético do sacrificio e do pesamento.

Información de contacto
  • Coordinador/Denominación da entidade: NAVARRE AGRO-FOOD CLUSTER ASOCIATION (NAGRIFOOD)
  • Enderezo postal: PARQUE TOMAS CABALLERO, 2, 6ª PLANTA, 31006 PAMPLONA
  • Correo electrónico coordinador/entidade: saguirre@nagrifoodcluster.com
  • Teléfono: 948113700
Información adicional

As principais características da proposta son:

  • Coordinación da cadea de subministración: o xemelgo dixital abarca as fases finais da cadea de subministración de carne de porco onde se xera a maior parte do valor comercial do produto, desde o engorde do porco ata a carnicería de canal. Isto facilita a coordinación completa e detallada de cada proceso implicado.
  • Conectividade e interoperabilidade: Deseña un Espazo de Datos que permita a integración de novos sensores a medida que se van adquirindo para supervisar cada punto relevante da cadea e recoller datos en tempo real. Isto pode incluír información sobre a saúde dos porcos, as condicións de transporte, o inventario de pensos e a capacidade de procesamento do matadoiro e da planta de corte.
  • Planificación e optimización: mediante algoritmos de intelixencia artificial, planifícanse rutas de transporte, optimízase a alimentación de porcos, axústase a capacidade de procesamento en función da demanda e prevénse posibles pescozos de botella na cadea de subministración.
  • Trazabilidade: cada porco identifícase de forma única no matadoiro e rexístrase con precisión o seu progreso no proceso de carnicería. Isto mellora a trazabilidade, facilitando a rápida identificación dos problemas e a retirada de produtos se é necesario.
  • Toma de decisións informada: o espazo de datos e as análises avanzadas integradas no xemelgo dixital proporcionan aos xestores da cadea de subministración información clave para a toma de decisións estratéxicas, como o axuste dos niveis de produción, a optimización da loxística ou a previsión de posibles problemas na explotación ou na sala de corte.
Coordinadores
  • ASOCIACIÓN CLÚSTER AGROALIMENTARIO DE NAVARRA (NAGRIFOOD)
Beneficiarios
  • ASOCIACIÓN CLÚSTER AGROALIMENTARIO DE NAVARRA (NAGRIFOOD)
Subcontratado
  • AGROPECUARIA OBANOS , S.A.
  • AGROPECUARIA DEL PIRINEO, S.A.
  • Sociedad Cooperativa Ganadera de Caspe S.R.L.
  • CARNICAS IRUÑA, S.A.