
Grup Operatiu WELFARECUN: Nous processos d'esquer, transport i sacrifici en cunicultura per a la millora del benestar animal
- Tipus Grup operatiu
- Estat En curs
- Execució 2023 -2026
- Pressupost assignat 598.909,00 €
- Àmbit Supraautonómico
- Comunitat Autònoma Castilla y León; Galicia; Madrid, Comunidad de
- Font principal de finançament PEPAC 2023-2027
- Web del projecte GO WELFARECUN
Trobar la densitat òptima d'allotjaments que permeti preservar el benestar dels conills de granja alhora que sigui adequada per al manteniment de la viabilitat econòmica de l'activitat; determinar quin és el millor tipus de sòl per garantir la higiene, la sanitat i el benestar animal al llarg de l'etapa d'engreixament dels conills; avaluació, disseny i desenvolupament de diferents mètodes d'enriquiment ambiental per als allotjaments d'esquer de conills per a la millora del benestar animal i el manteniment de la higiene dels conills; comparar el nivell de benestar dels conills d'engreix en dos tipus d'allotjaments (convencional o enriquit) per conèixer els beneficis i els inconvenients de cadascun; trobar les condicions ambientals i espacials òptimes per al transport de conills en condicions comercials (sostenibles socialment, ambientalment i econòmicament); desenvolupament i implantació d'un sistema d'atordiment per mescla de gasos que permeti la millora del benestar dels conills a l'escorxador i el maneig.
- 1. Anàlisi de necessitats i requeriments per millorar la producció cunícola al llarg de tota la cadena de subministrament. Es planificarà el projecte estudiant les necessitats i els requeriments del sector i es coordinaran les activitats realitzades.
- 2. Millora del benestar animal mitjançant el disseny de nous allotjaments d'esquer col·lectius viables i innovadors. S'aconseguirà mitjançant estudis de tipus de sòl, densitats i enriquiment mediambiental.
- 3. Millora del benestar durant el transport des de les granges a escorxador. S'estudiarà el benestar animals en condicions de transport atenent la densitat, la postura i el comportament dels llorigons.
- 4. Millora del benestar animal peri-mortem mitjançant la implantació d'un nou sistema d'atordiment per barreja de gasos a l'escorxador. Es realitzarà la posada a punt i l'avaluació del sistema d'atordiment mitjançant barreja de gasos sobre el benestar i la qualitat de la carn.
Encara que fins ara no existeix cap normativa europea en relació al benestar en cunicultura, en la resolució no legislativa del Parlament Europeu el 2017 sobre les normes mínimes per a la protecció dels conills de cria (2016/2077(INI)) es convida a la Comissió i als estats membres, a presentar en un temps breu, propostes legislatives per a la definició d'unes normes.
En aquest sentit el sector cunícola espanyol creu que és important la generació de coneixement que permeti que aquesta proposta legislativa es recolzi en resultats científics.
D'altra banda, en el cas del transport, el Reglament (CE) núm. 1/2005 del consell, de 22 de desembre de 2004 i les seves modificacions, ha estat redactat a partir dels problemes dels països del nord d'Europa, i hi ha poca informació sobre els problemes del transport als països mediterranis, per la qual cosa per afrontar una normativa futura en el cas dels conills es requereix l'obtenció de dades a partir d'investigacions.
En el sacrifici d'animals hi ha diferents normatives relatives a la protecció i el benestar dels animals, però no es preveu l'atordiment per mescla de gasos en conills, per la qual cosa per possibilitar-ne l'autorització cal partir d'estudis que tinguin en compte les exigències de l'EFSA per incloure aquest sistema dins dels autoritzats al Reglament Europeu 1099/20.
L'objectiu és incrementar la sostenibilitat de la cadena de valor del sector cunícola mitjançant la implantació de nous processos d'esquer, transport i sacrifici per millorar el benestar animal. El projecte és una oportunitat per realitzar canvis estructurals i de protocols de maneig a tota la cadena productiva basats en estudis amb una base cientificotècnica que demostri i garanteixi la viabilitat tècnica, econòmica i social de les inversions que hagin de ser escomeses pel sector.
- Nom coordinador/entitat: INTERCUN (INTERCUN ORGANITZACIÓ INTERPROFESSIONAL PER IMPULSAR EL SECTOR CUNICOLA)
- Adreça postal: AGUSTIN DE BETHANCOURT, 17-6a PLANTA, 28003, MADRID
- Email coordinador/entitat: gerencia@intercun.org
- Telèfon: 641774788
La finalitat del projecte d'incrementar la sostenibilitat de la cadena de valor cunícola es troba en línia amb els objectius de l'AEI-Agri:
- 1) Promoure un sector ramader econòmicament viable, productiu i competitiu.
- 2) Escurçar distància entre l'oferta científica investigadora i les necessitats dels sectors ramaders creant vincles entre els coneixements i les tecnologies capdavanteres i els ramaders i empreses transformadores.
- 3) Crear valor afegit a través d'una relació més estreta entre investigació i pràctiques ramaderes i fomentant un ús més gran del coneixement disponible.
- 4) Promoure una aplicació pràctica més ràpida i implantada de solucions innovadores per al sector de la cunicultura.
A més, s'emmarca en 3 àrees focals FEADER:
- Àrea focal 1B (Prioritat 1) en reforçar els llaços entre l'agricultura, la producció d'aliments i la silvicultura, d'una banda, i la investigació i la innovació de l'altra. La col·laboració conjunta d'empreses líders i centres de recerca amb àmplia experiència al sector permetran obtenir solucions innovadores que podran ser implantades a tot el sector cunícola nacional.
- A l'àrea focal 2A (Prioritat 2) en pretendre millorar els resultats econòmics de totes les baules de la cadena productora i facilitar la reestructuració i modernització de les granges. La recerca de nous dissenys d'allotjament col·lectiu d'esquer, de nous contenidors de transport i de noves tecnologies d'atordiment amb l'objectiu de millorar el benestar animal permetrà a cunicultors i centres de sacrifici fer canvis que donin lloc a un producte més d'acord amb les demandes de consumidors i administracions.
- A l'àrea focal 3A (Prioritat 3) en millorar la competitivitat dels productors primaris integrant-los millor a la cadena agroalimentària i col·laborant amb el sector de la transformació i el transport per crear més valor al llarg de tota la cadena. L'obtenció d'un nou allotjament col·lectiu d'esquer amb més benestar animal milloraria la situació dels productors a la cadena agroalimentària i les millores del benestar en el transport i els nous sistemes d'atordiment incrementaran la qualitat de la carn per la reducció de l'estrès peri-mortem, millorant la competitivitat dels productors primaris a la cadena agroalimentària.
- INTERCUN
- INTERCUN
- GRUPO HERMI
- CONEJOS GALLEGOS COGAL S COOP
- GOMEZ Y CRESPO S. A.
- IMASDE AGROALIMENTARIA S.L.