Grupo Operativo: Alternativas para o control de malas herbas de risco alimentario
- Tipo Grupo operativo
- Execución 2020 -2022
- Orzamento asignado 1.513.726,00 €
- Ámbito Supraautonómico
- Comunidade Autónoma Andalucía; Castilla y León; Castilla - La Mancha; Murcia, Región de; Navarra, Comunidad Foral de; País Vasco; Rioja, La
- Fonte principal de financiamento PEPAC 2014-2020
Na actualidade, o control de campo das malas herbas que supoñen un risco para a seguridade alimentaria (Datura stramonium L., Solanum nigrum L., Xanthium spp.) estase abordando principalmente mediante o uso de herbicidas, que se complementan illados con outras estratexias. Non obstante, este enfoque non é suficiente, xa que a contaminación destas plantas (ou partes delas) continúa producindo nos produtos vexetais procesados, co que se deriva o risco para o consumidor e a empresa produtora.
Dende o punto de vista normativo, cómpre salientar o impulso europeo polo uso sostible dos produtos fitosanitarios, reducindo os seus riscos e efectos sobre a saúde humana e o medio ambiente, así como o fomento da Xestión Integrada de Pragas e de métodos e técnicas alternativas, como os métodos de control non químico, regulados pola Directiva 2009/128/CE. A nivel español, esta implantouse a través dun Plan Nacional de Acción inicial 2013-2017, que actualmente se está a aplicar no Plan de Acción Nacional 2018-2022, que establece obxectivos cuantitativos, metas, medidas, indicadores e prazos.
En canto á normativa específica relativa ás malas herbas que supoñen un risco para os alimentos, cómpre sinalar que no ano 2015 a Comisión Europea publicou a Recomendación UE 2015/976, do 19 de xuño de 2015, sobre a vixilancia da presenza de alcaloides tropanos nos alimentos, solicitando aos Estados membros a vixilancia da presenza destes compostos en determinados alimentos.
Este Grupo de Traballo ten como obxectivo desenvolver e promover prácticas de cultivo integrado, alternativas ao uso actual de pesticidas, que permitan controlar a proliferación de malas herbas que supoñen un risco para a seguridade alimentaria. As actividades realizadas son as seguintes: -Avaliación do nivel de incidencia e detección de puntos críticos. -Identificación das mellores alternativas. -Deseño e redacción do Proxecto de Innovación. -Difusión.
- Coordinador/nome entidade: Benito Jiménez Cambra (948830563)
- Correo electrónico coordinador/entidade: mariz@congeladosnavarra.com
- CONGELADOS DE NAVARRA, S.A.U.
- GELAGRI IBÉRICA, S.L.
- IBERFRESCO FRESH PRODUCT COMPANY, S.L.
- ASOCIACIÓN ESPAÑOLA DE FABRICANTES DE VEGETALES CONGELADOS (ASEVEC)
- INSTITUTO NAVARRO DE TECNOLOGÍAS E INFRAESTRUCTURAS AGROALIMENTARIAS, S.L. (INTIA)
- CENTRO NACIONAL DE TECNOLOGÍA Y SEGURIDAD ALIMENTARIA (CNTA-Laboratorio del Ebro
- SERVICIOS INTEGRALES LASKER, S.L.
- SMARTRURAL, S.L.L.