Skip to main content

Grup Operatiu: Alternatives de control de males herbes de risc alimentari

  • Tipus Grup operatiu
  • Execució 2020 -2022
  • Pressupost assignat 1.513.726,00 €
  • Àmbit Supraautonómico
  • Comunitat Autònoma Andalucía; Castilla y León; Castilla - La Mancha; Murcia, Región de; Navarra, Comunidad Foral de; País Vasco; Rioja, La
  • Font principal de finançament PEPAC 2014-2020
Descripció

Actualment, el control en camp de males herbes de risc per a la salut alimentària (Datura stramonium L., Solanum nigrum L., Xanthium spp.) s'està abordant principalment a través de l'ús d'herbicides, que es complementen de manera aïllada amb altres estratègies. No obstant això, aquesta forma de procedir no és suficient, ja que continua existint contaminació d'aquestes plantes (o part d'elles) en productes vegetals elaborats, amb el risc consegüent per al consumidor i l'empresa productora.

Des del punt de vista normatiu, cal assenyalar l'impuls a nivell europeu de l'ús sostenible de productes fitosanitaris reduint-ne els riscos i els efectes sobre la salut humana i el medi ambient, i la promoció de la Gestió integrada de plagues i els mètodes i tècniques alternatives, com els mitjans de control no químic, regulat per la Directiva 2009/128/EC. A nivell espanyol, s'ha materialitzat a través d'un primer Pla d'Acció Nacional 2013-2017, que actualment té continuïtat al Pla d'Acció Nacional 2018-2022, que fixa objectius quantitatius, metes, mesures, indicadors i calendaris.

En relació amb la reglamentació específica relativa a males herbes de risc alimentari cal assenyalar: La Comissió Europea va publicar el 2015 la Recomanació UE 2015/976, de 19 de juny de 2015, relativa al seguiment de la presència d'alcaloides tropànics als aliments, per sol·licitar als estats membres el control de la presència.

Objectius

Aquest Grup Operatiu té com a objectiu el desenvolupament i el foment de pràctiques de cultiu integrades, alternatives a l'ús actual de fitosanitaris, que permetin controlar la proliferació de males herbes amb risc per a la salut alimentària. Les activitats que realitza són les següents: - Avaluació del nivell d'incidència i detecció de punts crítics. - Identificació de les millors alternatives. - Disseny i redacció del Projecte d'Innovació. - Divulgació.

Informació de contacte
  • Nom coordinador/entitat: Benito Jiménez Cambra (948830563)
  • Email coordinador/entitat: mariz@congeladosnavarra.com
Beneficiaris
  • CONGELADOS DE NAVARRA, S.A.U.
  • GELAGRI IBÉRICA, S.L.
  • IBERFRESCO FRESH PRODUCT COMPANY, S.L.
  • ASOCIACIÓN ESPAÑOLA DE FABRICANTES DE VEGETALES CONGELADOS (ASEVEC)
Subcontractat
  • INSTITUTO NAVARRO DE TECNOLOGÍAS E INFRAESTRUCTURAS AGROALIMENTARIAS, S.L. (INTIA)
  • CENTRO NACIONAL DE TECNOLOGÍA Y SEGURIDAD ALIMENTARIA (CNTA-Laboratorio del Ebro
  • SERVICIOS INTEGRALES LASKER, S.L.
  • SMARTRURAL, S.L.L.