Skip to main content

H2020 LIQUAM Proiektua: Ultrasoinu-potentzia handiko teknologia eztiaren industria eta erlezaintzaren sektorea iraultzeko

  • Mota Proiektua
  • Egoera Bete
  • Exekuzioa 2019 -2022
  • Esleitutako Aurrekontua 1.380.662,5 €
  • Eremua Europeo
  • Finantza-iturri nagusia H2020
  • Proiektuaren webgunea LIQUAM
Azalpena

Eztiaren kristalizazioa, sarritan granulazioa deitzen zaiona, fenomeno natural bat da, non ezti likidoa konposizio pikordun erdi-solido bihurtzen den. Joera saihestezin honek eztiaren merkaturatzeari eragiten dion arazo larria da, askotan berotzea eskatzen duena, eztiaren kalitate eta osasun propietateentzat kaltegarria den prozesua.

EBk finantzatutako LIQUAM proiektuak potentzia handiko ultrasoinuak erabiltzen ditu eztiaren azukre-kristalen edukia murrizteko, bere entzima onuragarriak eragin gabe. LIQUAM-ekin, bezeroek premium eztia saldu ahal izango dute prezioen %15-25eko igoeran, errentagarritasuna bermatuz funtzionamenduaren lehen urtean.

Helburuak

Kristalizazioa azukre-kristalen kontzentrazio altuak eragiten duen eztian ateratzen den aste batzuetara gertatzen den fenomeno naturala da. Kristalizatutako ezti hau opako eta erdi-solido bihurtzen da. Saihestezina den joera hori arazo larria da, eztiaren merkaturatzea larriki eragiten duena manipulazio arazoengatik eta kontsumitzaile gehienek ezti likidoa soilik erosten dutelako, kristalizatutako eztia hondatuta edo adulteratuta dagoelako uste oker zabaldua dagoelako.

Ondorioz, txikizkako eztia 80 °C-ra berotzen da, kristalizazioa atzeratzeko + 12 hilabetez prozesatzeko eta ontziratzea errazteko. Hala ere, tratamendu termiko hau eztiaren kalitaterako eta osasunerako propietateentzat kaltegarria dela frogatu da, beroarekiko sentikorrak diren entzimak eta antioxidatzaile baliotsuak galtzen baititu, eta horrekin lotutako sendagai ugariak galtzen baititu. Elikagai freskoago eta osasuntsuagoak lortzeko kontsumitzaileen eskaerei erantzunez, eztiaren industrian behar argia dago prozesatzeko ez-termiko alternatiba errentagarri baten beharra. Sonicat System-ek potentzia handiko ultrasoinuen erabileran oinarritutako sistema apurtzaile eta patentatu bat garatu du, azukre-kristalen edukia pasteurizazio-mailetara (%0,3) murriztea ahalbidetzen duena, eztiaren kalitatea neurtzeko mundu osoan erabiltzen den hidroxil-metil-furfuralaren entzimetan, pH-an, eroankortasunean edo kontzentrazioan eragin gabe.

Gure talde kualifikatuak bost urte baino gehiago inbertitu ditu prototipo funtzionala garatzen (100 kg/h-ra arte prozesatzeko gai dena), hilabetez bezeroaren instalazioetan balioztatu dena. 1. faseko ETE tresna bat esleitu zitzaigun, eta horri esker bideragarritasun azterketa egin genuen. 2. faserako eskaera egiten ari gara LIQUAM erreaktorea eskala industrialera eskalatzeko, elektronika eta erabilgarritasuna hobetuz. LIQUAM-ekin, gure bezeroek eztia premium saldu ahal izango dute % 15-25eko prezioen igoeran, inbertsioaren itzulera bermatuz funtzionamenduaren lehen urtean. 2024an 17,7 milioi euroko diru-sarrerak sortzea espero dugu, gure merkatu erabilgarriaren % 1,62.

Results

Potentzia handiko ultrasoinuek eztiaren kristalizazioa atzeratzen dute. Munduan lehen aldiz, LIQUAM proiektuak potentzia handiko ultrasoinu teknologia erabiltzen du ezti industrialaren prozesamenduan, kristalizazioa atzeratuz kalitatea edo ezaugarri onuragarriak kaltetu gabe. Eztiak bitaminak, mineralak eta entzima naturalak ditu, birusen aurkako, bakterioen eta onddoen propietateak ematen dizkiotenak. Antioxidatzaile eta antiinflamatorio ontzat hartzen da, eta horrek digestio-osasuna sustatzen du, odol azukrea egonkortzen du, sistema immunologikoa indartzen du eta arnas gaixotasunetatik babesten du. Abaraskatik ateratzen denean, eztia fluido erdi gardena eta likatsua da, baina aste gutxiren buruan bere azukre naturalek, aire-burbuilekin batera, kristalizatzea eragiten dute, kontsumitzaileak desanimatu eta hartzidura arriskuan jarriz. "Tratamenduaren aurretiko pasteurizazioak kristalizazioa prozesatu eta 12 hilabetera arte atzera dezake, baina bere muturreko beroak eztia degradatzen du", adierazi du Estela Pachecok, LIQUAM proiektuaren koordinatzaileak eta Sonicat Systems-en, proiektuaren ostalaria, kofundatzaileak.

Proiektu-taldeak eztia prozesatzeko patentatutako teknologia bat (LIQUAM) garatua zuen eta gutxieneko produktu bideragarria (MVP) garatu zuen potentzia handiko ultrasoinuak (HPU) erabiliz. EBko finantzaketari esker, berrikuntza gehiago optimizatzen lagundu zien prototipo batean: LIQUAM450. “LIQUAMek kristalizazioa atzeratzen du, baina prozesuak 55°C-tik gorakoak ez direnez, eztiaren egoera likidoa luzatzen da kalitatea edo ezaugarri nutrazeutikoak kaltetu gabe”, azaldu du Iratxe Peralesek, Sonicat Systems-en sortzailekideak. Potentzia handiko ultrasoinu teknologia Eztia pasteurizatzeak normalean 80 °C ingurura berotzen du 2-3 minutuz, eta horrek azukre mikrokristalak urtzen ditu. Ondoren, eztia azkar hozten da 45-50 °C-ra. Beroarekiko sentikorra izanik, prozesu honek kalitatea, freskotasuna eta propietate nutrazeutikoak hondatzen ditu. "Adibidez, ezti gordinaren ahalmen antioxidatzailea heren bat gutxitzen da", gaineratu du Peralesek. LIQUAM-en potentzia handiko ultrasoinuak presio baxuko eta altuko uhinak txandakatzen ditu, eta milioika huts-burbuila txikiak eratuz, bortizki kolapsatu arte hazten direnak, talka-uhinak azukre-kristalak apurtzen dituzten efektu mekaniko bihurtuz.

Kabitazio akustikoa deritzon fenomeno hau giro-tenperaturan erabil daiteke. Proba-denborak Taldeak bere LIQUAM450 prototipoaren bertsio hobetua instalatu zuen bost hilabetez Gironako elikagaiak prozesatzeko instalazio batean. "Irudi mikroskopikoek baieztatu zuten LIQUAMek pasteurizazioaren antzeko kristalizazio-mailak lortzen dituela, eta 0,01era murriztuz. Baina, funtsezkoa, horrek ez zuen hezetasunean, hidroximetilfurfuralean edo entzimetan eragin nabarmenik izan. Azken bi hauek freskotasunaren adierazle garrantzitsuak dira", adierazi du Peralesek. Eztiaren jatorri botanikoa identifikatzeko erabiltzen ziren polen partikulek ere ez zuten kalterik izan, eta eztia likido egon zen denbora batez pasteurizatutako eztiaren parekoa. LIQUAM proiektuak taldeari bere produktua gehiago optimizatzeko aukera eman dion arren (industria prozesatzeko tasetara igotzea, LIQUAM450 prototipoaren proba eta CE ziurtagiriarekin batera), EBn osagaien hornikuntzarekin lotutako arazoek azken muntaia ezin izan da garaiz burutu. "Gure hasierako prototipoak orduko 100 kilogramo prozesatu zituen 70.000 euroren truke, eta LIQUAM450-k 50.000 euroren truke lortzen du. Hala ere, materialen eta osagaien kostuek gora egin dute gure prezio komertziala. Gainera, LIQUAM450-k gure aurreko MVP baino hiru aldiz energia gehiago behar du", dio Peralesek.

Dena den, taldeak www.honey-ai.com (Honey.AI) izeneko produktua aurkeztu zuen, mikroskopio digital bat barne hartzen duena eta ordenagailu bidezko ikusmena eta ikaskuntza automatikoa erabiltzen dituena eztia automatikoki aztertzeko. Honek polen mota desberdinak hautematea barne hartzen ditu lore-iturriak zehaztasunez egiaztatzeko, ordubete baino gutxiagoko emaitzak lortzeko. "Eztiaren industriari irtenbide hau eskaintzeko asmoa dugu, LIQUAM-en negozio aukerak sortuz. Honey.AI ere zabalduko dugu polenaren analisirako aplikazio automatizatu bat bihurtzeko", esan du Pachecok. Onura anitz LIQUAMek elikagaien kontsumo iraunkorra suspertzen laguntzen du, elikagai osasungarriak eta merkeak sustatzen dituen bitartean.

Gainera, Europako ekosistemak eta biodibertsitatea zaintzen eta leheneratzen laguntzen du, izan ere, erleek nekazaritza-ekoizpenaren heren baten ardura dute gutxi gorabehera. "LIQUAMek Europako erlezainei beren eztiari balio handia emateko modua ere eskaintzen die, prezio baxuko inportatutako atzerriko eztitik bereiziz", gaineratu du Peralesek.

Koordinatzaileak
  • MICROFY SYSTEMS SL (MICROFY)