H2020 Meat4All Proiektua: animalia proteina-iturri alternatibo lehiakor, jasangarri eta kontsumitzaileari zuzendutako industrializazioa eta merkaturatzea.
- Mota Proiektua
- Egoera Bete
- Exekuzioa 2020 -2023
- Esleitutako Aurrekontua 1.906.961,00 €
- Eremua Europeo
- Finantza-iturri nagusia H2020
- Proiektuaren webgunea Meat4All
Animalia-proteinaren mundu-mailako eskari gero eta handiagoak abeltzaintza industrialaren industriaren eragina kudeatzeko ikuspegi berriak eskatzen ditu: osasuna, ingurumenaren iraunkortasuna eta animalien ongizatea. EBk finantzatutako Meat4All proiektuak Europako haragiaren industria hobetu nahi du, lehiakortasuna hobetuz eta haragi haragiaren merkatuaren potentzial zabala garatuz.
Proiektuak haragia ekoizteko teknologia sustatuko du, merkatuaren onarpena hobetuko du eta segurtasun-ebaluazio-probak egingo ditu sektorearen industrializazioa eta merkaturatzea sustatzeko. Ekoizpen prozesua eskalatuko du, eskala handiko ekoizpenerako nutrizio- eta osasun-adierazpenak babestuko ditu eta % 100ean trazagarriak diren animalia-zelulak bermatuko ditu, transgenikorik gabekoak. Teknologia honek haragi gordinak ekoiztuko ditu txistorra eta hestebeteetarako, prezioak maila onargarrietan mantenduz.
Meat4All-en helburua haragi haragia ekoizteko teknologia eskalatzea, merkatuaren onarpena lantzea eta segurtasun-ebaluazio-probak egitea da haragi haragia industrializatu eta merkaturatzea ahalbidetzeko. Proiektu honek animalia-proteinaren mundu-mailako gero eta eskari gero eta handiagoari erantzungo dio, nekazaritza industrialeko industriak dituen erronka nagusiei aurre egiten dien bitartean: osasuna, ingurumen-iraunkortasuna eta animalien ongizatea.
Teknologia hau zabalduz, Meat4All-ek garapen-eremu berri bat sortuko du, Europako industriak merkatu honen potentzial handia aprobetxatzeko aukera emango diona, lehiakortasuna bultzatuz eta EB osoan hazkundea sortuz. BFk, OT (peptonetan oinarritutako osagarriak) eta NOB (SIGMA taldea; haragi prozesadoreak) elkarlanean, haragi haragiaren ekoizpena merkatura hurbiltzeko proiektu hau proposatzen du. Proiektu honi esker, BF haragia prozesatzeko industria hornitzeko beharrezkoa den ekoizpen ahalmenarekin haragi haragiaren mundu mailako lider bihurtuko da, NOBen azken produktu berritzaileetatik hasita. Proiektuaren helburuak hauek dira:
- Zabaldu produkzio-prozesua 135 kg-ko eskalatik 10 tonako eskalara 2021erako.
- Mantendu nutrizio-balio handia eskala handiko ekoizpen-kantitateetarako.
- % 100 animaliarik gabeko kultura-euskarria.
- Mantendu osasun-adierazpenak azken prozesatutako produktuak arte.
- > %80ko bioerreaktoreen eraginkortasuna prezioak maila onargarrietan mantentzeko.
- Animalia-zelulak %100 trazagarriak transgenikorik gabe.
- Meat4All-ek haragi haziak ekoiztuko ditu formatu gordinean, kontsumo-produktuetan prozesatzeko, esate baterako, hestebeteak edo haragi onduak. Helburuko batez besteko salmenta prezioa 6 €/kg izango da 2023an.
- Merkatuko liderrak sortzea.
- Kontsumo produktuen probak (dastatzea) egin merkatuaren eta kontsumitzaileen eskaria ulertzeko eta aurreikusteko.
Hilketarik gabeko haragi iraunkorrak animaliak hiltzeko beharra ezabatzen du. Haragi haziak fabrikako nekazaritzarako alternatiba etikoa da, animaliek eragindako gaixotasunak murrizten ditu eta ez du berotegi-efektuko gasik sortzen hartzidura enterikotik. © JackF/stock.adobe.com Animalia-proteina ekoiztea zelula-hazkuntzaren bidez ingurune kontrolatu batean, industrian "haragi haziak" bezala ezagutzen dena, ez du antibiotikorik edo hormonarik erabiltzen eta ez du fabrikako nekazaritzarekin lotutako ingurumen- edo animalien ongizate-arazorik. "Gure teknologiak animalia-zelulak erabiltzen ditu haragia hazteko animalia hil beharrik gabe edo ekoizteko hainbat animalia izan gabe", dio Iñigo Charolak, Meat4All proiektuaren koordinatzaileak eta BioTech Foods-eko fundatzaile eta zuzendari nagusiak Donostian (Espainia). Lagin txiki bat (biopsia) hartzen da animalia osasuntsu bati. Ondoren, muskulu-zelulak isolatu eta hazten dira industria-ingurunean, zelula horien baldintzak erreplikatzen dituena animalia bizian. Horrek animaliaren tenperatura 37°C-tan mantentzea dakar, mineralez, bitaminaz eta aminoazidoez elikatu eta oxigenoaz hornitzea; hori guztia zelulak kaltetu edo estresatu gabe. "Nutrizio aldetik, muskuluak proteina ematen du", azaldu du Charolak, eta gaineratu du: "Behin zelula horiek isolatuta, denbora luzez haragia ekoizteko erabil daitezke".
Animaliaren baldintza berdinak errepikatuz, zelulek euren programazioa betetzen dute: hazi eta gero muskuluetan bereizten dira. Ondoren, kontsumitzeko produktu gisa biltzen dugu, hala nola, hanburgesak, hestebeteak, nuggets eta haragi tradizionalaren zaporea eta ehundura duten beste formatu batzuk. Fabrikazio eskala prezio merkean EBk finantzatutako Meat4All proiektuaren aurretik, zelulak elikatzeko erabiltzen ziren osagai gehienak garestiak ziren eta farmazia industrian erabiltzen ziren batez ere. "Baina produktu alternatiboak aurkitzea lortu dugu elikadura-mailako zelulak elikatzen dituzten zelulak elikatzen dituzten hazkuntza-euskarrietarako. "Kultura-euskarrien formulazioetan lan egiteak kostuak ikaragarri murriztea ahalbidetu digu", dio Charolak. Planta pilotu batean funtzionatzen duela frogatu ondoren, BioTech-ek 36 milioi euro inbertitzen ditu Donostiako instalazio berri batean, non ekoizten hasiko den eta 202 merkatuan.
Helburua urtean 4.000 tona haragi haziko ekoizpen ahalmena lortzea da, gaineratu du. Jasangarritasuna onurak Animaliekin harremanetan ez den ingurune batean hazitako haragiak animaliek eragindako gaixotasunak eta antibiotikoen erabilera saihesten ditu. Gainera, askoz animalia gutxiago behar ditu, eta hori hobea da planetarentzat. «Haragiaren ekoizpenak baliabide natural handiak behar ditu: munduko lur bizigarriaren %38 animaliak elikatzeko erabiltzen da, eta hori ez da batere jasangarria», nabarmendu du Charolak. "Behi kilogramo bat ekoizteko 15.415 litro ur inguru behar dira produkzio-ziklo osorako, animalia elikatzen den guztia barne. Kalkulatzen da %90-%95 ur gutxiago beharko dugula [haztutako] behi ekoizteko". Elikadura eta Nekazaritzarako Nazio Batuen Erakundeak (FAO) adierazi duenez, abeltzaintza munduan berotegi-efektuko gasen isuri guztien %14,5aren erantzule da, batez ere metanoa.
Haragi haziak hori murriztu dezake. «Ez dugu animaliarik, zelulak baizik, beraz, metanoa ez da hartzidura enterikotik sortzen», dio Charolak. Kontsumitzaileentzat onargarria? Herrialde askotan egindako merkatu-ikerketek agerian utzi dute gazteak prest daudela elikagaien ekoizpen iraunkorragoan laguntzen duten teknologia berriak hartzeko. Hala ere, gaur egun, haragi haragi produktuak Singapurren bakarrik daude baimenduta. Eskualde askotan eskala handiko ekoizpenaren murrizketak direla eta, oraindik ez dira egin kontsumitzaileen dastamen-probak haragi hazi honetan edo EBk finantzatutako beste haragi haragietan, hala nola CULTURED BEEF eta CCMeat proiektuekin lotutakoak. «Elikagaiak bi irizpide betetzen dituenean bakarrik izan dezake arrakasta: jaten duzuna gustatzen zaizu eta ordaindu dezakezula», Charolaren ustez. Gainera, elikagai berriak onartzeko, "garrantzitsua da gardentasunez komunikatzea, kontsumitzaileek abantailei buruzko informazio guztia izan dezaten".
- BIOTECH FOODS SL