Skip to main content

H2020 SKIN Proiektua: Hornikuntza Kate Laburreko Ezagutza eta Berrikuntza Sarea

  • Mota Proiektua
  • Egoera Bete
  • Exekuzioa 2016 -2019
  • Esleitutako Aurrekontua 1.999.718,75 €
  • Eremua Europeo
  • Finantza-iturri nagusia H2020
  • Proiektuaren webgunea Proyecto SKIN
Azalpena

"Bildutako GPetatik datozen elementu espezifikoak garrantzitsuak ziren SFSCentzat ez ezik, ETEentzat eta arduradun politikoentzat ere. Adibide ona da Apulian (Italia) tokiko nekazaritzako elikagaien enpresei zero kilometroko produktu gisa laguntzera eta balioestera bideratutako eskualdeko lege proposamena, SKINen esperientziaren eta ezagutzaren ekarpen batzuk kontuan hartuta. Komunitate-eraikuntzako ekitaldi desberdinetarako ekarpen zehatzak eta probokatzaileak eragin zituzten. Komunitate-eraikuntza-ekitaldi hauek lortutako GPak eskuragarri eta ustiagarri bihurtu zituzten haietatik gehien onuratuko zutenek. Aurreikuspen-ariketatik eratorritako alderdi nagusiak 4 aurkezpen desberdin egin zituzten (SKIN webgunean eskuragarri), eta alderdi zehatzetan zentratu ziren landa-politikaren sormenaren sorkuntzaren inguruan hiri-politikaren edo sormenaren sormenaren arabera. eta kluster berriak. tokiko elikadura-sistemen eredu berrietan eta sortzen ari direnetan oinarritutako ekintza ekintzaileak. eta bioekonomia zirkularra lotuz.

Komunitatearen eraikuntzak eta animazioak barneko kontaktuen zerrenda eta erregistratutako datu-basea zabaldu zituzten interesdun gehiago inplikatuz, batez ere ICW erakundearekin bigarren aldian. Behetik gorako ikuspegia hartzea eta RNak sortzea arrakastatsua izan zen; izan ere, tokiko eragileen inplikazioari esker, tokiko merkatuen behar zehatzak identifikatzea ahalbidetu zuen. Onuragarria izan zen azken erabiltzaile desberdinak elkartzea eta elkarren artean aberasteko eta haien ikuspegiak trukatzeko aukera ematea, eta, horrela, ezagutzan oinarritutako nekazaritza eta berrikuntzan oinarritutako ikerketa sustatuz. Horrek nekazaritzako elikagaien praktikei buruzko zientzialarien eta profesionalen arteko ezagutza-trukea erraztu zuen aurreikusitako coaching-saioetan, eta bertan zeuden ezagutzak partekatu eta lagundu ziren.

Komunikazio eta dibulgazio jarduerekin lotuta espero diren inpaktuak jarraian deskribatzen dira: Multimedia eta ipuin formatuak:

  • Bideo formatuak: ekoiztutako 6 bideo (Bideo-proiektu instituzional laburra, Bideo-proiektu instituzional luzea eta web-bideoak).
  • Bideo-elkarrizketak: 36 elkarrizketa Berrikuntza Erronken Tailer ezberdinetan egindakoak.
  • Ipuin kontaketa: SKIN laburbiltzen duten orrialde-fluxu 1 eta ICWn landutako gaiekin lotutako 6 bideo labur eta glosario gisa bilduta; Prentsa-oharrak eta oharrak: 6 Egunkari-artikulu eta elkarrizketa: 6 Buletin elektronikoak: 1 6 hilean behin.
  • Sare sozialak:
    • LinkedIn: 55 kide.
    • Twitter: 770 jarraitzaile.
    • Facebook: > 100 kide.
  • Horrez gain, 9 artikulu zientifiko argitaratu dira eta beste batzuk abian dira. Hain zuzen ere, SKINen produktu nagusietan oinarritutako lau artikulu jasotzen dira SFSCri eskainitako "Studies in Agricultural Economics" nazioarteko aldizkariaren ale berezi batean. Maila ezberdinetako sare eta dibulgazio jarduera guztiei esker, SKINek ikusgarritasun handia lortu du SFSCrekin lotutako hainbat alderdiri buruz eta kate osoan elikagaien kalitatearen garrantziaz sentsibilizatuz".
Jardueren deskribapena

Komunitatea eraikitzeko lehen urratsa SFSCren praktika onen (GP) identifikatzeak izan zen. Horiek identifikatzeko, biltzeko eta grabatzeko eskuliburu interaktibo eta intuitiboki nabigagarria garatu zen. "GP Erregistro Txantiloiak" informazio garrantzitsua sortu zuen azken erabiltzaileentzat eta EIP-AGRI praktiken laburpenak.

Tresna hauek proiektuaren bizitza osoan erabili ziren GP bildumarako. SKIN bazkideak aktiboki egiten ari ziren GP bilketa, bi fasetan banatuta. 1. fasean, bazkideek medikuak kontratatu zituzten beren eskualde/herrialdeetan, eta 2. fasean, berriz, mediku osagarriak identifikatu ziren SKIN eremutik kanpo, GP multzoa zabaltzeko eta kasu desberdinak estaltzeko. 160 praktika on baino gehiago bildu dira (http://www.shortfoodchain.eu/good-practices/). Horietatik abiatuta, joera orokorrak eta oztopoak identifikatu eta Europan SFSC garatzeko aurreikuspen-eszenatokiak garatu ziren. SKIN-eko bazkideek "Nola sortu Stakeholder Database"-ri buruzko estrategia bat garatu zuten eta 3.000 interesdunen inguruko barne-taldeen kontaktu-zerrenda sortu zuten, eta SKIN komunitatea erregistratutako 200 pertsona baino gehiago izatera iritsi da.

Ikasketa- eta bitartekaritza-jardueretarako eta interes-taldeen parte-hartzerako jarraibideak eman eta funtsezko tresna gisa erabili ziren sareko ekitaldietan. Bazkideek interesdunei gonbidatzen diete praktika-komunitate birtualean sartzera, proiektua amaitu ondoren SKIN sarea bizirik mantentzeko. Sei Berrikuntza Erronken Tailerren (ICW) antolatzeak aukera garrantzitsua izan zuen sarea sendotzeko, interesdunekin elkartzeko, medikuak partekatzeko eta ideia berriak jasotzeko. ICW hauek hainbat gai jorratu zituzten, besteak beste, produktu freskoak, nekazaritzako trebetasun berriak, AKIS, kontsumitzaileak, teknologiak, logistika eta araudia. ICW bakoitzean 50 pertsona inguruk parte hartu zuten, eta adituak, mediku orokorrekoak barne, gai zehatzak eztabaidatzeko eta beren esperientziak partekatzeko gonbidatu zituzten.

Normalean, ICWak landa-bisitak zuzenean medikuen instalazioetara eta parte-hartzaileen arteko interakzioa hobetzeko sareko saio bat konbinatzeko antolatzen ziren. Ekitaldi horietan, adituak eta lehen mailako arretako medikuen ordezkariak elkarrizketatu ziren, eta proiektuaren webgunean 36 bideo labur jar daitezke. Horrez gain, hainbat material prestatu eta banatu ziren ICW bakoitzean zabalkunde-bide ezberdinen bitartez. Hogeita hemeretzi eskualdeko nodo (RN) identifikatu ziren SKIN herrialdeetan, eta proiektuaren webguneko atal bat eskaini zen RN gertakariekin lotutako albisteak zabaltzera. Horrez gain, hainbat ekimen eta jarduera egin ziren, besteak beste, prestakuntza eta barne coaching-a prestatzaileentzako, diziplina anitzeko taldeei laguntzeko eta proiektu berritzaile berriak sustatzeko.

Testuinguruko deskribapena

SKIN 15 herrialdetako 22 bazkidek osatutako ekimen erronka bat izan zen, Elikagaien Hornikuntza Kate laburren (SFSC) arloan. Ikerketaren hutsunearen arazo nagusiari aurre eginez eta lehendik dagoen ezagutza zientifikoa hobeto hedatuz, SKINek SFSCri buruzko sare tematiko bat sortzea ekarri zuen. Proiektua SFSCk nekazaritza-ekoizpen iraunkorraren helburu bikoitza lortzeko ekonomia, ingurumen eta gizarte-arloan (funtzionalitateaniztasuna barne) eta Europako nekazarien lehiakortasuna hobetzeko eginkizunaren azterketatik sortu zen. Nekazaritzako elikagaien sektorearen lehiakortasuna eta iraunkortasuna ustiategien edo ekoizle indibidualen mailan berrikuntzaren bidez hobetu badaiteke ere, hornikuntza-katearen beraren mailan berrikuntzaren bidez onura gehigarriak lor daitezke. Horrek inplikatutako eragile ezberdinen arteko lankidetza eskatzen du, baita lidergoa ere berrikuntza-agenda orokorra bultzatzeko.

SKINen erronka nagusia komunitatea elkartzea eta SFSCen eraginkortasuna hobetzeko sare bat sortzea izan da, interes-taldeei mesede eginez eta sektorearen hazkundea sustatuz. SKINen helburu orokorra praktika eredu desberdinetarako sarbidean zatiketa horri aurre egitea zen, eskuragarri dagoen informazioa eta datuak sistematizatzea, nekazaritzako elikagaien kateetako berritzaile potentzialak ahalduntzea eta ezagutza trukatzeko, nazioarteko lankidetzarako, berrikuntza sustatzeko eta politika arduradunei ekarpenak egiteko plataforma iraunkor gisa balioko zuen EBko komunitate bat sortzea. Horretarako, praktika-komunitate birtual bat, "Keep-it-Short", sortu eta ezarri da.

Helburuak

SKIN 14 herrialdetako 20 bazkidek osatutako asmo handiko ekimena da, Elikagaien Hornikuntza Kate Laburren (SFSC) arloan. Bere helburua da profesionalei ezagutza sistematizatzea eta ekartzea, lankidetza sustatzea eskariak bultzatutako berrikuntza-esparruan eta politika-emateari ekarpenak ematea EIP-AGRIrekin loturen bidez. SKINek gutxi gorabehera 500 interesdunen komunitatea eraiki eta erraztuko du, proiektuak amaitzean, SFSCen eraginkortasuna hobetzeko etengabe lan egingo duen Europako lankidetza bat sortzea helburu estrategikoarekin, interesdunei eta sektorearen hazkundeari mesede eginez.

Komunitatea Europa osoko hornikuntza-kate laburretan praktika onen identifikazioaren inguruan eraiki eta animatuko da. Bazkideek herrialde ezberdinetako kasu kopuru esanguratsu bat aztertu, aztertu eta sailkatuko dute. "Praktika onenak" (gutxienez 100) sistematizatu egingo dira, oso erabilgarri diren formatuetan prozesatu (bideoak eta orrialde-fluxuak barne), eta interesdunen eskura jarriko dira web bidez (EIP AGRI formatuei jarraituz) eta eskualdeko guneen sorreraren bidez, dagoen ezagutza praktikan sakonago barneratzeko. Praktika egokiei buruzko lanak SFSCen inguruko funtsezko gaiak (oztopoak edo aukerak) identifikatzen lagunduko du. Gai horiek izango dira sei "berrikuntza erronken tailerren" gai nagusiak, eta horien helburua eragileak bultzatzea da berrikuntzan oinarritutako ikerkuntzarako edo berrikuntzaren adopziorako ideia berriak proposa ditzaten.

Hauek coaching-fasean lagunduko dute, non partzuergoko bazkideek interes-taldeei ideia berritzaile hauek erabat garatzeko orientazioa emango dieten. SKINek inbertsio handia egiten du dibulgazioan, ahalik eta eragile gehienetara iristeko, eta ustiapenean, proiektuaren ondorengo garapena planifikatzeko, proiektuarekin abiarazitako jarduerei jarraipena emango dien etengabeko lankidetza moduan (komunitatearen hedapena, praktika onak partekatzea, ikerketan oinarritutako berrikuntza sustatzea eta EIParekin eta politika-erakundeekin lotura).

Koordinatzaileak
  • UNIVERSITA DEGLI STUDI DI FOGGIA (UNIFG)