H2020 MEAQUAS Proiektua: haragi xehatuaren propietateen karakterizazio automatizatu eta objektiboa kalitate handiko haragi prozesatua balioztatzeko.
- Mota Proiektua
- Egoera Bete
- Exekuzioa 2017 -2017
- Esleitutako Aurrekontua 50.000,00 €
- Eremua Europeo
- Finantza-iturri nagusia H2020
- Proiektuaren webgunea MEAQUAS
Haragi prozesatutako produktuak gero eta ezagunagoak dira haragi oso elikagarriak eta merkeak lortzeko, merkatu globalak hazkunde handia izan du azken urteotan. Ebaki nagusiak eta haragi zatiak gorpuetatik kendu ondoren, gihar-ehun kopuru handi bat hezurrei atxikita geratzen da. Haragi honen erabilera optimoa haragi produktu prozesatuetan izango litzateke. Hondar-haragia eskuz berreskuratzen bada, produktua haragitzat hartzen da eta legez horrela tratatzen da. Dena den, balorizazioa mekanikoki egiten bada, produktua mekanikoki bereizitako haragi (MSM)tzat hartu behar da, ustez kalitate baxuagoko produktutzat, eta halaxe tratatu behar da indarrean dagoen EBko legediaren arabera.
Gaur egun, metodo mekanikoak dira industriaren hurbilketa hobetsia. Azken urteotan, hobekuntza tekniko nabarmenak ikusi dira bereizketa mekanikoko prozesuetan, eskuz prozesatutako haragi xehatutik bereizten zaila den MSC ekoiztea ahalbidetuz. Hori dela eta, beharrezkoa da muskulu-egituraren degradazio-maila kuantifikatzeko metodo objektibo eta zehatza ezartzea, ez baitago lur-haragia (CMS) eta haragi xehatua bereizteko argudio objektiborik. Hortik abiatuta, oso erreproduzigarria den metodo histokimikoa garatu dugu haragiaren kalitatearen ebaluazioa harmonizatzeko laborategiko kalitatea kontrolatzeko inguruneetan, bai eta haragiaren kalitatea linean kalifikatzeko metodo azkar eta objektibo bat ere ekoizpen-lerroan.
Berrikuntza-proiektu honen bidez, azken erabiltzaileentzako onura ekonomikoak eta gure teknologiak haragi industriaren merkaturako duen balio erantsia erakutsiko dugu. Gainera, proiektuaren helburuak lortzeak negozio-aukera garrantzitsua suposatuko du, guztira ia 23 milioi euroko fakturazioa bost urtean zehar.
Haragi prozesatutako produktuak gero eta irtenbide ezagunagoak bihurtu dira oso elikagarria den haragia baina merkean kontsumitzeko, eta produktu horien merkatu globalak gorakada nabarmena izan du azken urteotan. Ebaki nagusiak eta haragi zati nagusiak gorpuetatik kendu ondoren, oraindik ere hezurrei atxikitako gihar-ehun kopuru handia dago. Haragi honen erabilera optimoa haragi produktu prozesatuetan izango litzateke. Hondar-haragia eskuz berreskuratzen bada, produktua haragitzat hartzen da eta legez horrela tratatzen da.
Dena den, balorizazioa mekanikoki egiten bada, produktua mekanikoki bereizitako haragi (MSM)tzat hartu behar da, ustez kalitate baxuagoko produktua, eta halaxe tratatu EBko indarrean dagoen legediaren arabera. Gaur egun, metodo mekanikoak dira industriaren hurbilketa hobetsiena. Azken urteotan, hobekuntza tekniko nabarmenak ikusi dira bereizketa mekanikoko prozesuetan, eskuz prozesatutako haragi xehatutik apenas bereizten den MSM ekoiztea ahalbidetuz.
Horregatik, muskulu-egituraren degradazio-maila kuantifikatzeko metodo objektibo eta zehatz bat ezarri beharra dago, ez baitago MSM eta haragi xehatua bereizteko argudio objektiborik. Hortik abiatuta, oso erreproduzigarria den metodo histokimikoa garatu dugu laborategiko kalitate-kontroleko inguruneetan haragiaren kalitatearen ebaluazioa harmonizatzeko, eta baita produkzio-lerroan haragiaren kalitate-kalifikazioa linean egiteko metodo azkar eta objektibo bat ere.
Berrikuntza-proiektu honen bidez, azken erabiltzaileentzako onura ekonomikoak eta gure teknologiak haragi industriaren merkaturako duen balio erantsia erakutsiko dugu. Gainera, proiektuaren helburuak lortzeak negozio-aukera garrantzitsua suposatuko du, bost urtean ia 23 milioi euroko fakturazio bateratua izango delarik.
EBn ekoitzitako oilasko-haragiaren kalitatea bermatzea EBk finantzatutako proiektu batek oilasko-haragiaren mozketen kalitatea ebaluatzeko teknologia garatu du, eta horrek EBko haragi prozesatuen merkatuaren lehiakortasuna areagotu dezake. Mekanikoki hezurgabetutako oilasko haragia "mekanikoki hezurtuta" gisa etiketatu behar da EBko araudiaren arabera. Hala ere, etiketa honek haragiaren prezioa murrizten du, eta horrek sektorearen lehiakortasuna murrizten du. EBk finantzatutako MEAQUAS proiektuak EBk ekoitzitako oilasko-haragiaren lehiakortasuna bultzatzea zuen helburu, mekanikoki hezurgabetutako haragiaren kalitatea ebaluatzeko tresna berritzaileekin.
Horri esker, EBn ekoitzitako kalitate handiko hezurdura mekanikoko haragia identifikatu eta kalitate baxuagoko haragi mekanikoarekin alderatu ahal izango da, askotan EBtik kanpo inportatzen dena. "MEAQUASek mekanikoki hezurgabetutako haragiaren kalitatearen industria estandar berri bihurtu nahi du, EBko haragiaren industriaren lehiakortasuna bultzatuz, haragi-produktuen ekoizpenean diharduten 25.000 enpresa inguru biltzen dituena", dio Poul Erik Damkjær MEAQUAS proiektuaren koordinatzaileak. Proiektuko zientzialariek haragia automatikoki aztertzeko eta kalifikatzeko metodo berri bat garatu dute gihar-egiturak nabarmentzen dituzten tindaketa-markatzaile berriak erabiliz. Softwareak irudiak prozesatzeko algoritmoak erabiltzen ditu haragiaren degradazio-maila kuantifikatzeko. MEAQUAS teknologiak oilasko haragiaren egitura-osotasunaren galera kuantifikatzen du, haragiaren kalitatearen funtsezko adierazle eta mekanikoki hezurgabetutako haragia eskuz kendutako haragiaren kalitate berekoa dela frogatzeko modu bat.
MEAQUASek espero du erakunde arautzaileek proiektuaren neurketa-teknologiaren emaitzak erabiliz haragi-kalitate desberdinetarako irizpideak definitzea. Azken finean, kalitate-kontrolak mekanikoki hezurgabetutako kalitate handiko haragia "oilasko haragia" gisa etiketatzea ahalbidetuko du, bere merkatuko balioa hobetuz. Oilasko osoak oilasko zatietara Duela hamarkada batzuk, oilaskoa osorik saltzen zen. Hala ere, 1990eko hamarkadatik aurrera, oilasko zatiak bereizita saltzen hasi ziren izter, bular eta hego gisa. Txoria bereizi ondoren, oilaskoaren zati txikiak geratzen dira, mozkin gisa ezagutzen direnak, haragi xeheko produktuetarako erabil daitezkeenak.
Zati hauek giharrez eginda daude, hau da, kalitate handiko haragia. Hala ere, haragia hezurretatik igurzteko makina bat erabiliz bereizten da. «1980ko hamarkadan, elikagaien adituak deitzen zirenek erabaki zuten haragi hori kalitate txarrekoa soilik izan zitekeela, mekanikoki ateratzen baitzen», azaldu du Damkjærrek. “Izan ere, kanpaina faltsu bat jarri zuten martxan, kontsumitzaileak oilasko osoak xehatzeko makina batean prozesatzen ari zirela sinestera, mekanikoki ateratako haragiak hezurrak, larruazala, luma hondarrak, txerrikiak, hesteak eta abar zeudela irudituz”, gaineratu du. Ondorioz, mekanikoki errendatutako haragiak ospe txarra lortu zuen eta kontsumitzaileek baztertzen hasi ziren.
Kontsumitzaileen kezka dela eta, EBko arau berriak ezarri ziren mekanikoki kendutako oilaskoa duten produktuak mekanikoki kendutako haragi (MDM) gisa etiketatzea eskatzen dutenak, eta eskuz kendutako oilasko mozkinak dituztenak, berriz, oilasko haragi gisa etiketatzea. Gaur egun, mekanikoki hezurgabetutako oilaskoa kiloko 0,60-0,90 € gutxi gorabehera balio du, eta eskuz hezurrez egindako mozkinek, berriz, 1,60-2,80 €-ra kilogramoko balio dute, "haragia" gisa etiketatu baitaitezke. Mekanikoki prozesatutako produktuak etiketatuko balira haien kalitatea islatzeko, haragia prezio altuagoan saldu liteke, haragi industriari mesede eginez.
Proiektua oilasko haragian zentratu zen, baina teknologiaren probak haragi mota ezberdinekin (txerri eta indioilarra) positiboak izan ziren. Doikuntza batzuekin, MEAQUASek garatutako tindaketa-teknikak animalia-espezie gehienetara egokitu daitezke, eta horrek izugarri onuragarriak izan daitezke EBko hiltegi-industriarentzat.
- ROBERT DAMKJAER AS (ANSLET POLSE- &KONSERVESFABRIK THREE MEN)