Skip to main content

Projecte CLIMACAL: Millora de la qualitat dels vins i de la planificació vitivinícola a través de nous models predictius de qualitat de raïm

  • Tipus Projecte
  • Estat Completat
  • Execució 2021 -2022
  • Pressupost assignat 72.165,25 €
  • Àmbit Autonómico
  • Comunitat Autònoma País Vasco
  • Font principal de finançament PEPAC 2014-2020
  • Web del projecte CLIMACAL
Abstract

El projecte CLIMACAL va sorgir l'octubre del 2021 com a resultat de la col·laboració entre Bodegas Faustino, Pernod Ricard Winemakers Spain i l'Institut Basc de Recerca i Desenvolupament Agrari (NEIKER) amb l'objectiu de desenvolupar una nova eina intel·ligent de predicció precoç de la qualitat del raïm en funció de les condicions agroclimàtiques a les vinyes. El projecte està cofinançat pel Departament de Desenvolupament Econòmic, Sostenibilitat i Medi Ambient del Govern Basc i el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), amb una subvenció total de 72.165,25€.

Descripció

Recull de dades de seguiments de maduració i de moment de verema de multitud de parcel·les de diversos cellers per establir per a cadascun un model predictiu basat en dades climàtiques principalment. Posteriorment s'elaborarà un model general que serà validat amb dades d'una cooperativa i que podria servir per a la resta de cellers de Rioja Alavesa.

Descripció de les activitats

Durant el desenvolupament del projecte s'han recopilat i analitzat dades de qualitat de raïm de 8 campanyes (2015-2022) i de les dades meteorològiques corresponents a aquest període, de manera que s'han pogut determinar les correlacions més rellevants entre els paràmetres de qualitat i les variables meteorològiques, i desenvolupar models predictius que permeten:

  • Estimar els paràmetres fisicoquímics del raïm en funció de les variables climàtiques durant els primers mesos de la campanya, de forma prèvia a les primeres anàlisis de raïm.
  • Predir l'evolució dels paràmetres de qualitat del raïm en els propers 7 dies, en funció de mesuraments realitzats prèviament i l'evolució de les dades meteorològiques en un període considerat, és a dir, des de l'última anàlisi del raïm fins al moment de l'estimació.

Per entrenar els models, s'han provat 3 tècniques d'aprenentatge diferents, de manera que s'han comparat els resultats de cadascuna i se n'han seleccionat les que permeten un millor ajustament dels models predictius.

Objectius

L'objectiu del projecte és desenvolupar una nova eina intel·ligent de predicció precoç de la qualitat del raïm en funció de les condicions agroclimàtiques a les vinyes. S'han recopilat dades dels seguiments de maduració i de moment de verema de multitud de parcel·les de diversos cellers per establir per a cadascun un model predictiu basat en dades climàtiques principalment. Posteriorment s'elaborarà un model general que serà validat amb dades d'una cooperativa i que podria servir per a la resta de cellers de Rioja Alavesa.

Informació de contacte
  • Nom coordinador/entitat: CELLERS FAUSTINO SL
  • Adreça postal: Centre Arkaute, N-104, km. 355 – 01192 Arkaute (Àlaba)
  • Email coordinador/entitat: assessoria@grupofaustino.es
  • Telèfon: (+34) 945 121313
Coordinadors
  • BODEGAS FAUSTINO S.L.
Col·laboradors
  • Bodegas Faustino S.L.
  • Pernod Ricard Winemakers Spain
  • Neiker