Skip to main content

CLIMACAL Proiektua: Ardoaren kalitatea eta ardogintzaren plangintza hobetzea mahatsaren kalitatearen aurreikuspen-eredu berrien bidez

  • Mota Proiektua
  • Egoera Bete
  • Exekuzioa 2021 -2022
  • Esleitutako Aurrekontua 72.165,25 €
  • Eremua Autonómico
  • Autonomia-erkidegoa País Vasco
  • Finantza-iturri nagusia PEPAC 2014-2020
  • Proiektuaren webgunea CLIMACAL
Abstract

CLIMACAL proiektua 2021eko urrian sortu zen Bodegas Faustino, Pernod Ricard Winemakers Spain eta Nekazaritza Ikerketa eta Garapenerako Euskal Institutuaren (NEIKER) arteko lankidetzaren ondorioz, mahastietako baldintza agroklimatikoetan oinarritutako mahats-kalitatea goiz iragartzeko tresna adimendun berri bat garatzeko helburuarekin. Proiektua Eusko Jaurlaritzako Ekonomiaren Garapen, Iraunkortasun eta Ingurumen Sailak eta Landa Garapenerako Europako Nekazaritza Funtsak (FEADER) kofinantzatzen du, guztira 72.165,25 euroko laguntzarekin.

Azalpena

Hainbat upategitako lursail ugariren heltze- eta uzta-denboraren jarraipenaren datuak biltzea, lursail bakoitzerako aurreikuspen-eredu bat ezartzeko, batez ere klima-datuetan oinarrituta. Ondoren, eredu orokor bat garatuko da, kooperatiba baten datuekin balioztatuko da eta Arabako Errioxako beste upategi batzuetarako erabiliko da potentzialki.

Jardueren deskribapena

Proiektuaren garapenean, 8 kanpainetako (2015-2022) mahatsaren kalitatearen datuak eta aldi honi dagozkion meteorologia-datuak bildu eta aztertu dira, kalitate-parametroen eta aldagai meteorologikoen arteko korrelaziorik aipagarrienak zehaztu dira, eta eredu prediktiboak garatu dira, aukera ematen dutenak:

  • Kanpainaren lehen hilabeteetan mahatsaren parametro fisikoak eta kimikoak kalkulatzea aldagai klimatikoen arabera, mahatsaren lehen analisiak egin aurretik.
  • Aurreikusi mahatsaren kalitate-parametroen bilakaera hurrengo 7 egunetan, aurretik egindako neurketetan eta datu meteorologikoen bilakaeran aldi jakin batean oinarrituta, hau da, azken mahats-analisitik zenbatespenaren unera arte.

Ereduak trebatzeko, hiru ikaskuntza-teknika ezberdin probatu ziren, horietako bakoitzaren emaitzak alderatuz, eta eredu prediktiboetara hobekien egokitzen direnak hautatuz.

Helburuak

Proiektuaren helburua mahastietako baldintza agroklimatikoetan oinarritutako mahatsaren kalitatea goiz iragartzeko tresna berri eta adimentsu bat garatzea da. Heltze- eta uzta-denbora kontrolatzeko datuak hainbat upategitako lursail askotatik bildu dira, batez ere klima-datuetan oinarritutako lursail bakoitzeko aurreikuspen-eredu bat ezartzeko. Ondoren, eredu orokor bat garatuko da, kooperatiba baten datuekin balioztatuko da eta Arabako Errioxako beste upategi batzuetarako erabiliko da potentzialki.

Harremanetarako informazioa
  • Koordinatzailea/entitatearen izena: BODEGAS FAUSTINO SL
  • Posta helbidea: Arkaute Zentroa, N-104, km. 355 – 01192 Arkaute (Araba)
  • Koordinatzailea/entitatearen helbide elektronikoa: asesoria@grupofaustino.es
  • Telefonoa: (+34) 945 121313
Koordinatzaileak
  • BODEGAS FAUSTINO S.L.
Kolaboratzaileak
  • Bodegas Faustino S.L.
  • Pernod Ricard Winemakers Spain
  • Neiker