Skip to main content

Projecte LIFE: Eat, Act, ImpacT: Empoderar i sensibilitzar el sector educatiu de Catalunya, Espanya i Europa per a un sistema alimentari més just, saludable i respectuós amb el medi ambient, gràcies al programa LIFE

  • Tipus Projecte
  • Estat Completat
  • Execució 2021 -2023
  • Pressupost assignat 492,868 €
  • Àmbit Europeo
  • Font principal de finançament LIFE
  • Web del projecte Web del proyecto
Descripció

El projecte EAT:LIFE vol transformar els patrons de consum alimentari dels ciutadans de Catalunya, i també més àmpliament d'Espanya i Europa, cap a dietes més sostenibles, justes i saludables.

Descripció de les activitats

Disseny dactivitats per augmentar la consciència i facilitar el consum daliments sostenibles.

Descripció contextual

El sistema alimentari actual és una de les causes principals de la degradació mediambiental i del canvi climàtic. L'agricultura emet al voltant del 10% dels gasos d'efecte hivernacle (GEI) de la UE, contribueix a la desforestació, la pèrdua de biodiversitat, la resistència als antimicrobians, la contaminació, la degradació del sòl, etc.

Tot i que els ciutadans estan preocupats per aquests problemes, hi ha una bretxa entre la seva preocupació i la seva acció, en particular quan es tracta de l'alimentació. Per exemple, en un informe especial de l'Eurobaròmetre (501) el 94% dels espanyols creuen que el canvi climàtic és un problema molt/força greu, però només el 13% ha adoptat una dieta més sostenible (a nivell de la UE el 81% i el 19%, respectivament). De la mateixa manera, a nivell català el 90% de la població està preocupada pel canvi climàtic, però només l'1% opta per productes ecològics o en fa un consum responsable (Estudi sobre percepció i hàbits ambientals, 2019). Això també demostra que els ciutadans de Catalunya (7,6 milions de persones, el 70% a l'àrea metropolitana de Barcelona) o d'Espanya en general no tenen clar que els sistemes alimentaris contribueixin en gran mesura al canvi climàtic i que modificar la dieta sigui una manera eficaç d'actuar.

Objectius
  • Promoure un sentit durgència.
  • Educar sobre la petjada ecològica i de carboni dels aliments i conscienciar sobre la pròpia responsabilitat com a consumidor.
  • Promoure canvis d'hàbits per a l'adopció d'una alimentació sostenible, saludable i accessible per a tothom, i oferir eines als ciutadans per fer canvis positius en la seva alimentació.
  • Visibilitzar les iniciatives i alternatives existents per a un millor sistema agroalimentari.
  • Estimular el paper dels centres educatius com a agents essencials de canvi en la consecució dels objectius ambientals.
Resultats
  • 36 conferències que van arribar a 11.409 persones, 60 articles d'experts llegits per 21.701 persones i 937 participants a cursos MOOC sobre alimentació sostenible. |
  • Programa eucatiu que va capacitar 1.029 educadors, va dur a terme 10 desafiaments col·lectius amb 100.880 participants i va celebrar dues edicions del Campus-Award Young People for Tomorrow amb 72 participants.
  • Creació duna pàgina web amb 66.334 visites, la promoció de compromisos de dieta sostenible amb 12.553 participants i el desenvolupament de jocs educatius.
  • Gestió de projectes i avaluació de limpacte extern, assegurant la qualitat i la sostenibilitat.
Informació de contacte
  • Nom coordinador/entitat: Laura Calabuig Fuste  

Informació addicional

El projecte EAT:LIFE va aconseguir involucrar de manera efectiva diversos públics en la promoció d'un sistema alimentari millor, ampliant l'experiència i els recursos de l'organització. Les lliçons apreses van emfatitzar l'entusiasme de les comunitats educatives pels temes d'alimentació sustentable i el valor de les activitats atractives i gamificades. L'èxit del projecte en la realització de conferències, reptes col·lectius i capacitació d'educadors va destacar la importància de l'acció comunitària directa i l'educació per impulsar un canvi sustentable.

Entre les activitats particularment reeixides hi ha les 36 conferències, els 10 desafiaments col·lectius que van donar com a resultat un llibre de receptes i la capacitació de 1.029 educadors, que van tenir un alt efecte multiplicador a través de la implementació d'activitats d'alimentació sustentable amb els grups.

Coordinadors
  • Fundacio Catalana de l Esplai