Bio4trace avança en la conservació i traçabilitat de races porcines autòctones a Múrcia, Galícia i Canàries
Descripció
El Grup Operatiu Bio4trace continua avançant en el seu objectiu de millorar la traçabilitat, l'autenticitat i la sostenibilitat de les races porcines autòctones espanyoles a través de la ciència i la innovació aplicada al camp. Durant l'últim any, les associacions de criadors de Chato Murciano (Múrcia) , Porco Celta (Galícia) i Cochino Negro Canario (Canàries) han aconseguit importants progressos a les seves respectives regions, combinant tecnologia, genètica i tradició ramadera.
Múrcia: innovació i tradició amb el Chato Murciano
Des de l' Associació de Criadors de Chato Murciano (Cachamur) , el treball s'ha centrat en la identificació electrònica i òptica dels animals i en la recollida de mostres de sang i biomarcadors, claus per a l'anàlisi de genètica, benestar i traçabilitat .
Les visites a granges col·laboradores, com ara Airemar o José Reverte Navarro, han permès reforçar la cooperació amb els ramaders i adaptar els sistemes de selecció genètica a la realitat de cada explotació.
El projecte també ha estat present a fires com FIGAN, Expo Huelma i Saló Gourmets , on s'ha difós el valor gastronòmic i la importància de conservar aquesta raça autòctona murciana.
Galícia: ciència i valorització del Porco Celta
A Galícia, l' Associació de Criadors de la Raça Porcina Celta (Asoporcel) ha intensificat les tasques de mostreig biològic i ecogràfic , aplicant tècniques per mesurar el greix intramuscular i el benestar animal.
Els animals han estat identificats individualment mitjançant crotals, garantint la seva traçabilitat completa des de la granja fins a l'escorxador.
A més, el Porco Celta ha estat protagonista a Expolugo, Figan i Saló Gourmets , consolidant la seva reputació gastronòmica.
Les col·laboracions amb la Universitat de Múrcia i el Centre d'Investigacions Agràries de Mabegondo (CIAM) han obert noves vies de recerca en biotecnologia i selecció genètica , sentant les bases d'un futur sostenible per a la raça.
Canàries: traçabilitat i sostenibilitat del Cochino Negro Canario
A les Illes Canàries, l' Associació de Criadors de Cotxí Negre Canari ha avançat en la identificació, el mostreig genètic i l'anàlisi fenotípica dels exemplars.
A través d'ecografies en viu s'han avaluat paràmetres com el greix intramuscular, combinant aquestes dades amb informació genètica per dissenyar programes de millora orientats a la qualitat de la carn i l'adaptació al clima insular.
El projecte s'ha difós activament a FEAGA, FAGATE i la Fira de Bestiar Selecte de Gran Canària , i ha comptat amb el suport de mitjans locals per visibilitzar la importància de la biotecnologia en la conservació d'aquesta raça.
Ciència, territori i patrimoni genètic
Amb aquestes accions, Bio4trace demostra el potencial de la innovació aplicada a la ramaderia tradicional, promovent un model que uneix ciència, sostenibilitat i patrimoni rural . Els avenços a Múrcia, Galícia i les Canàries consoliden la base per a un sistema de traçabilitat robust que garanteix l'autenticitat de les races porcines autòctones i la seva valorització als mercats actuals.