Skip to main content
GO ATHENEA

GO ATHENEA: Aprofitament i millora de la qualitat de la salmorra producte d'indústries olives

  • Tipus Grupo operativo
  • Estat En curs
  • Execució 2024 -2027
  • Àmbit Supraautonómico
  • Comunitat Autònoma Extremadura
  • Font principal de finançament PEPAC 2023-2027
  • Web del projecte GO Athenea
Abstract

El projecte enfocat a la salmorra contribueix al foment de l'economia circular mitjançant la creació d'un sistema circular de valorització i aprofitament de residus.

Descripció

Les activitats i els resultats del projecte permet l'aprofitament de derivats d'indústries olives (salmorres, lleixius i productes orgànics) viable per a l'alimentació del bestiar.

Descripció de les activitats
  • Cerca bibliogràfica sobre la producció i reutilització de lleixius, seguida de l'anàlisi i neutralització de mostres amb clorhídric per convertir-les en salmorra.
  • Disseny d'un diagrama de flux i equips industrials, s'elaborarà un prototip i es faran assaigs a gran escala.
  • Assaig de resines absorbents per decolorar la salmorra pardeada, dissenyant equips i un diagrama de flux industrial.
  • Desenvolupament d'un prototip i es realitzaran proves industrials, amb anàlisis i ajustaments necessaris, establint un protocol de condicionament de salmorra i el seu ús en fermentació d'olives.
  • Caracterització de fulles d'olivera i orujos desossats, dissenyant formulacions d'ensitjats. Es realitzaran assaigs en ovelles i bens, elaborant ensilats industrials i analitzant-ne la nutrició.
  • Fabricació de concentrats complementaris i pinsos testimonis, avaluant la influència dels polifenols en la immunitat d'ovelles i fabricant cubs nutricionals amb controls de qualitat.
  • Anàlisi de polifenols en aigües olives i la seva aplicació en alimentació animal.
  • Obtenció i anàlisi de mostres d'aigua, fent assaigs pilot de separació de polifenols i definint un protocol industrial.
  • Recuperació de polifenols a gran escala i es dissenyaran pinsos d'esquer de bens, executant assaigs d'esquer intensiu i anàlisis nutricionals i de granulometria.
  • Avaluació de dades comercials i la influència dels polifenols en la immunitat dels bens, i la qualitat i vida útil de la carn.
  • Promoció i divulgació dels resultats del projecte mitjançant el llançament.
Objectius

Contribuir al foment de l'economia circular mitjançant la creació d'un sistema circular de valorització i aprofitament de residus com ara salmorres, lleixius i productes orgànics, derivats d'indústries olives.

Resultats
  1. Neutralització de les aigües riques a NaOH (lleixiu) mitjançant la reacció amb HCl fins a la conversió total a NaCl (salmorres).
  2. Clarificat de salmorres marronades amb resines d'adsorció i reutilització en fermentació i expedició.
  3. Obtenció d'un mètode innovador d'ús de matèria orgànica procedent de les indústries olives viable per a l'alimentació del bestiar.
  4. Aprofitament de fulles d'olivera i orujo desossat per a ensilats destinats a alimentació animal.
  5. Obtenció de polifenols a partir de residus procedent del rentat de les resines absorbents emprades al clarificat de salmorra.
  6. Utilització dels polifenols obtinguts en alimentació animal.
Informació de contacte
  • Nom coordinador: FUNDACIÓ CITOLIVA
  • Adreça postal: C/SERRA MORENA, EDIF CTSA, PARC GEOLIT, MENGIBAR (JAEN). CP: 23620
  • Email coordinador: CCAPISCO@CITOLIVA.ES
  • Telèfon: 953221130
Coordinadors
  • Fundación CITOLIVA
Col·laboradors
  • HERAL ENOLOGÍA S.L.
  • FRUYPER S.A.
  • VIÑAOLIVA
  • Agroalimentaria Manchega de Biotecnología, S.L. (AMBiotec Solutions)
Beneficiaris
  • Fundación CITOLIVA