GO ATHENEA: Aprofitament i millora de la qualitat de la salmorra producte d'indústries olives
- Tipus Grupo operativo
- Estat En curs
- Execució 2024 -2027
- Àmbit Supraautonómico
- Comunitat Autònoma Extremadura
- Font principal de finançament PEPAC 2023-2027
- Web del projecte GO Athenea
Abstract
El projecte enfocat a la salmorra contribueix al foment de l'economia circular mitjançant la creació d'un sistema circular de valorització i aprofitament de residus.
Descripció
Les activitats i els resultats del projecte permet l'aprofitament de derivats d'indústries olives (salmorres, lleixius i productes orgànics) viable per a l'alimentació del bestiar.
Descripció de les activitats
- Cerca bibliogràfica sobre la producció i reutilització de lleixius, seguida de l'anàlisi i neutralització de mostres amb clorhídric per convertir-les en salmorra.
- Disseny d'un diagrama de flux i equips industrials, s'elaborarà un prototip i es faran assaigs a gran escala.
- Assaig de resines absorbents per decolorar la salmorra pardeada, dissenyant equips i un diagrama de flux industrial.
- Desenvolupament d'un prototip i es realitzaran proves industrials, amb anàlisis i ajustaments necessaris, establint un protocol de condicionament de salmorra i el seu ús en fermentació d'olives.
- Caracterització de fulles d'olivera i orujos desossats, dissenyant formulacions d'ensitjats. Es realitzaran assaigs en ovelles i bens, elaborant ensilats industrials i analitzant-ne la nutrició.
- Fabricació de concentrats complementaris i pinsos testimonis, avaluant la influència dels polifenols en la immunitat d'ovelles i fabricant cubs nutricionals amb controls de qualitat.
- Anàlisi de polifenols en aigües olives i la seva aplicació en alimentació animal.
- Obtenció i anàlisi de mostres d'aigua, fent assaigs pilot de separació de polifenols i definint un protocol industrial.
- Recuperació de polifenols a gran escala i es dissenyaran pinsos d'esquer de bens, executant assaigs d'esquer intensiu i anàlisis nutricionals i de granulometria.
- Avaluació de dades comercials i la influència dels polifenols en la immunitat dels bens, i la qualitat i vida útil de la carn.
- Promoció i divulgació dels resultats del projecte mitjançant el llançament.
Objectius
Contribuir al foment de l'economia circular mitjançant la creació d'un sistema circular de valorització i aprofitament de residus com ara salmorres, lleixius i productes orgànics, derivats d'indústries olives.
Resultats
- Neutralització de les aigües riques a NaOH (lleixiu) mitjançant la reacció amb HCl fins a la conversió total a NaCl (salmorres).
- Clarificat de salmorres marronades amb resines d'adsorció i reutilització en fermentació i expedició.
- Obtenció d'un mètode innovador d'ús de matèria orgànica procedent de les indústries olives viable per a l'alimentació del bestiar.
- Aprofitament de fulles d'olivera i orujo desossat per a ensilats destinats a alimentació animal.
- Obtenció de polifenols a partir de residus procedent del rentat de les resines absorbents emprades al clarificat de salmorra.
- Utilització dels polifenols obtinguts en alimentació animal.
Informació de contacte
- Nom coordinador: FUNDACIÓ CITOLIVA
- Adreça postal: C/SERRA MORENA, EDIF CTSA, PARC GEOLIT, MENGIBAR (JAEN). CP: 23620
- Email coordinador: CCAPISCO@CITOLIVA.ES
- Telèfon: 953221130
Coordinadors
- Fundación CITOLIVA
Col·laboradors
- HERAL ENOLOGÍA S.L.
- FRUYPER S.A.
- VIÑAOLIVA
- Agroalimentaria Manchega de Biotecnología, S.L. (AMBiotec Solutions)
Beneficiaris
- Fundación CITOLIVA