Skip to main content
GO DIGIT4PORK

GO DIGIT4PORK: Bessó digital per a la coordinació esquer de spiece porcí

  • Tipus Grupo operativo
  • Estat En curs
  • Execució 2024 -2027
  • Àmbit Supraautonómico
  • Comunitat Autònoma Aragón; Navarra, Comunidad Foral de
  • Font principal de finançament PEPAC 2023-2027
Abstract

El projecte GODIGIT4PORK té com a objectiu principal l'optimització i la coordinació de la cadena de subministrament al sector porcí mitjançant la implementació d'un bessó digital, específicament enfocat a la producció de porcs d'engreix que abasteixen un escorxador i la seva sala d'especejament associada, de tal manera que les empreses ramaderes puguin conèixer de forma molt més exacta la composició del seu producte final i com aquesta canvia en funció del pes de matança, podent millorar l'eficiència alimentària dissenyant dietes més ajustades.

La implementació d'un bessó digital per a la cadena de subministrament del porcí és un enfocament innovador per transformar digitalment i optimitzar la indústria porcina, brindant beneficis tant econòmics com a socials en millorar l'eficiència operativa, la qualitat dels productes i la sostenibilitat ambiental. La rèplica digital del sistema es desenvoluparà a partir de la verificació dels potencials màxims de creixement de les diferents línies i es validarà a camp en granges experimentals de les diferents empreses del GO.

Descripció

La implementació d'un bessó digital per a la cadena de subministrament del porcí és un enfocament innovador per transformar digitalment i optimitzar la indústria porcina, brindant beneficis tant econòmics com a socials en millorar l'eficiència operativa, la qualitat dels productes i la sostenibilitat ambiental.

Aquest bessó digital és una rèplica virtual en temps proper al real, és a dir, que es va actualitzant amb la mateixa freqüència amb què s'actualitzen les dades de la part final de la cadena de subministrament del porcí, cobrint l'engreix i l'especejament de canals, amb el propòsit de millorar l'eficiència productiva, la traçabilitat i la presa de decisions.

La disponibilitat de dades de forma àgil i anàlisis avançades gràcies al bessó digital permet la presa de decisions fonamentades en situacions crítiques o per optimitzar la cadena de subministrament en general. Identificació primerenca de problemes potencials, com ara colls d'ampolla en la producció o la logística, que es poden abordar abans de convertir-se en crisi.

Descripció de les activitats
  • L'objectiu d'aquesta activitat se centra en una anàlisi de la presa de dades per al suport de la presa de decisions a les etapes productives que abasta el projecte: esquer i sala d'especejament. La metodologia es basa en la descripció “AS IS” de què s'està fent actualment per definir “TO BE” com hauria o podria ser la presa de dades digital i les variables implicades. Això inclou els càlculs intermedis i finals conduents a obtenir els KPI o indicadors productius clau principals a cada etapa i del procés global tècnic (ie rendiment carni) i econòmic (ie eficiència econòmica).
  • L'objectiu principal d'aquesta activitat és l'engreix controlat de porcs i l'especejament afí de caracteritzar el rendiment econòmic d'una canal i el valor econòmic des del punt de vista integral donant continuïtat al procés productiu (fork to farm) discriminant el cost de producció des de la granja fins a l'especejament.
  • L'objectiu principal d'aquesta activitat és aconseguir una representació digital (ie virtual) del sistema productiu en temps proper al real.
  • L'objectiu principal d'aquesta activitat és validar a camp la utilitat i la bondat del bessó digital proposat.
Descripció contextual

El projecte GODIGIT4PORK té com a objectiu principal l'optimització i la coordinació de la cadena de subministrament al sector porcí mitjançant la implementació d'un bessó digital, específicament enfocat a la producció de porcs d'engreix que abasteixen un escorxador i la seva sala d'especejament associada, de tal manera que les empreses ramaderes puguin conèixer de forma molt més exacta la composició del seu producte final i com aquesta canvia en funció del pes de matança, podent millorar leficiència alimentària dissenyant dietes més ajustes.

La implementació d'un bessó digital per a la cadena de subministrament del porcí és un enfocament innovador per transformar digitalment i optimitzar la indústria porcina, brindant beneficis tant econòmics com a socials en millorar l'eficiència operativa, la qualitat dels productes i la sostenibilitat ambiental.

Aquest bessó digital és una rèplica virtual en temps proper al real, és a dir, que es va actualitzant amb la mateixa freqüència amb què s'actualitzen les dades de la part final de la cadena de subministrament del porcí, cobrint l'engreix i l'especejament de canals, amb el propòsit de millorar l'eficiència productiva, la traçabilitat i la presa de decisions.

A. Pirineu, A. Obanos, Ramadera de Casp i Cárnicas Iruña, i la UdL, dissenyaran un protocol d'estudi de les característiques de les diferents línies genètiques que cada empresa aportarà per al projecte ia partir del qual es crearà un bessó digital de les etapes d'engreixament i especejament en sala orientat a optimitzar la coordinació de la pesca amb l'enviament dels porcs engreixats segons el comportament diferencial per genètiques i pes.

Objectius

Coordinar eficientment la cadena de subministrament porcí, millorant l'eficiència, qualitat, traçabilitat i presa de decisions en la producció i el processament de porcs d'engreix mitjançant creació de bessó digital.

Informació de contacte
  • Nom coordinador: ASSOCIACIÓ CLÚSTER AGROALIMENTARI DE NAVARRA (NAGRIFOOD)
  • Adreça postal: PARC PRENES CAVALLER, 2, 6ª PLANTA, 31006 PAMPLONA
  • Email coordinador: saguirre@nagrifoodcluster.com
  • Telèfon: 948113700
Informació addicional

Les principals característiques de la proposta són:

  1. Coordinació de la Cadena de Subministrament: El bessó digital abasta les etapes finals de la cadena de subministrament porcí on es genera la major part del valor comercial del producte, des de l'engreixament de porcs fins a l'especejament de canals. Això facilita una coordinació global i detallada de cada procés involucrat.
  2. Connectivitat i interoperabilitat: dissenyar un Espai de Dades (Data Espace) que permeti integrar nous sensors a mesura que es vagin adquirint per monitoritzar cada punt rellevant de la cadena i recopilar dades en temps real. Això pot incloure informació sobre la salut dels porcs, condicions de transport, inventari d'aliments, i capacitat de processament a l'escorxador i la sala d'especejament.
  3. Planificació i optimització: utilitzant algoritmes d'intel·ligència artificial, es planifiquen rutes de transport, s'optimitza l'alimentació dels porcs, s'ajusta la capacitat de processament en funció de la demanda i es pronostiquen possibles colls d'ampolla a la cadena.
  4. Traçabilitat: Cada porc és identificat de forma única a l'escorxador i el seu progrés al llarg de l'especejament es registra de manera precisa. Això permet millorar la traçabilitat, facilitant la identificació ràpida de problemes i la retirada de productes si cal.
  5. Presa de Decisions Informada: L'Espai de Dades i les anàlisis avançades integrades al bessó digital proporcionen als gestors de la cadena de subministrament informació clau per a la presa de decisions estratègiques, com ara ajustar els nivells de producció, optimitzar la logística o anticipar-se a problemes potencials en granja o en sala d'especejament.
Coordinadors
  • Asociación Clúster Agroalimentario de Navarra (NAGRIFOOD)
Col·laboradors
  • AGROPECUARIA OBANOS , S.A.
  • AGROPECUARIA DEL PIRINEO, S.A.
  • Sociedad Cooperativa Ganadera de Caspe S.R.L.
  • CARNICAS IRUÑA, S.A.
Beneficiaris
  • Asociación Clúster Agroalimentario de Navarra (NAGRIFOOD)