Grup Operatiu: Ús i gestió eficient de l'aigua en la transformació alimentària
- Tipus Grup operatiu
- Execució 2017
- Pressupost assignat 9.800,00 €
- Àmbit Autonómico
- Comunitat Autònoma Cataluña
- Font principal de finançament PEPAC 2014-2020
- Web del projecte https://ruralcat.gencat.cat/documents/20181/5202516/Redacci%C3%B3+GO_2016_009_C…
El Grup Operatiu dels Clústers Foodservice i Clúster Català Water Partnership (CWP) ha avaluat el cicle de l'aigua dins de dos subsectors del sector alimentari català. L'objectiu és caracteritzar oportunitats per generar solucions eficients, promoure projectes innovadors en el procés productiu i analitzar les implicacions de l'ús del recurs d'aigua al producte alimentari.
Eix estratègic a partir de reptes comuns tenint en compte la gestió integral de l'aigua, les aigües d'entrada, de procés i les residuals generades (sota paràmetres de qualitat, eficiència i cost), per tal d'optimitzar el procés productiu i obtenir una gestió més sostenible de l'aigua disminuint l'impacte al mitjà del procés productiu del sector.
Els objectius particulars, per assolir l'objectiu principal de generar oportunitats i solucions el més eficients a tot el cicle de l'aigua del sector, són:
- Selecció de 5 empreses representatives del sector Food Services per identificar les etapes del procés productiu amb enquestes ad hoc i visites a planta.
- Avaluació de possibles millores per a la gestió el més eficient possible de les plantes productives i anàlisi de les implicacions de l'ús del recurs aigua al producte alimentari. Es tindrà especialment cura de buscar potencials projectes innovadors o usos de tecnologies innovadores, i es comunicaran després els resultats obtinguts al conjunt del sector.
Totes les propostes estan enfocades a assolir els tres objectius plantejats:
- Estalvi de costos operatius.
- Diferenciació de marca cap al consumidor.
- Responsabilitat social / mediambiental, tal com es pot observar al següent llistat de projectes innovadors:
- Estudi de les possibilitats d‟ús de fonts alternatives d‟aigua a les entitats del sector alimentari, per tal d‟optimitzar els costos associats al consum d‟aigua.
- Monitorització dels consums d'aigua en els diferents processos productius per identificar els punts de control clau i les corresponents mesures de reducció del consum d'aigua i/o recirculació dels corrents.
- Promoció d'un projecte per impulsar la reutilització de l'aigua al sector alimentació per fer front a les barreres socials, econòmiques i tecnològiques associades a la reutilització de l'aigua.
- Promoure l'economia circular al voltant de la gestió integral de l'aigua al sector alimentari.
- Estudi dels efectes de la qualitat de l'aigua als diferents productes alimentaris amb incorporació d'aigua. Avaluació de les característiques dels aliments sobre la base de la qualitat de l'aigua, així com avaluació dels efectes de l'aigua tant a la maquinària com a la qualitat percebuda pel client. Desenvolupament potencial d'un sistema filtrant ad hoc.
- Impuls de la implementació de sistemes de monitorització i control adaptats al procés de depuració del sector alimentari, per tal de disposar de ferramentes de suport a la decisió que permetin l'optimització del procés.
- El desenvolupament d'una calculadora-eina de la petjada hídrica per als diferents subsectors del sector alimentari
Els resultats obtinguts han estat, en primer lloc, cobrir un buit que no cobreix cap altra associació, com promoure solucions, projectes i coneixement via bones pràctiques en la gestió de l'aigua, i fer-ho conjuntament amb l'ajuda d'experts del Clúster CWP que integra empreses, centres de recerca i universitats experts en la gestió de l'aigua.
El resultat final de la creació del grup operatiu ha permès: posicionar la gestió de l‟aigua com un element clau, no només sota perspectiva legal o medi ambiental, sinó com a eina de foment de la competitivitat del sector, ja sigui via eficiència en costos com en posicionament davant un client final cada vegada més conscienciat de la importància de la gestió de l‟aigua.
- Nom coordinador/entitat: Associació del cluster foodservice de Catalunya
- Email coordinador/entitat: autrera@clusterfoodservice.org
- Associació del cluster foodservice de Catalunya