Skip to main content

Talde Eragilea: Uraren erabilera eta kudeaketa eraginkorra elikagaiak prozesatzeko

Azalpena

Foodservice Clusters eta Catalan Water Partnership (CWP) Talde Operatiboak uraren zikloa ebaluatu dute Kataluniako elikagaien sektoreko bi azpisektoretan. Helburua da irtenbide eraginkorrak sortzeko aukerak ezaugarritzea, ekoizpen-prozesuan proiektu berritzaileak sustatzea eta ur-baliabideen erabilerak elikagai-produktuetan dituen inplikazioak aztertzea.

Erronka komunetan oinarritutako ikuspegi estrategikoa, uraren kudeaketa integrala kontuan hartuta —sarrerako ura, prozesuko urak eta sortutako hondakin-urak (kalitate, eraginkortasun eta kostu parametroetan)—, ekoizpen-prozesua optimizatzeko eta uraren kudeaketa jasangarriagoa lortzeko helburuarekin, sektoreko ekoizpen-prozesuaren ingurumen-inpaktua murrizteko.

Helburuak

Helburu zehatzak, sektoreko uraren ziklo osoan aukera eta irtenbide eraginkorrenak sortzeko helburu nagusia lortzeko, hauek dira:

  • Elikagaien Sektoreko 5 enpresa ordezkari hautatzea produkzio-prozesuaren etapak identifikatzeko, ad hoc inkestaren eta lantegien bisitaren bidez.
  • Ekoizpen-instalazioak modu eraginkorrenean kudeatzeko izan daitezkeen hobekuntzen ebaluazioa eta ur-baliabideen erabilerak elikagai-produktuetan dituen inplikazioak aztertzea. Arreta berezia jarriko da balizko proiektu berritzaileak edo teknologia berritzaileen erabilerak bilatzeari, eta ondoren lortutako emaitzak sektore osoari helaraziko zaizkio.


Proposamen guztiak ezarritako hiru helburuak lortzera bideratzen dira:

  • Funtzionamendu kostuetan aurreztea.
  • Markaren bereizketa kontsumitzailearekiko.
  • Gizarte/ingurumen erantzukizuna, proiektu berritzaileen zerrenda honetan ikus daitekeenez:
    • Elikagaien sektoreko entitateentzako ur-iturri alternatiboak erabiltzeko aukeren azterketa, uraren kontsumoari lotutako kostuak optimizatzeko.
    • Ekoizpen prozesu desberdinetan ur-kontsumoa kontrolatzea, kontrol-puntuak eta dagozkion neurriak identifikatzeko, ur-kontsumoa murrizteko eta/edo ur-emariak birzirkulatzeko.
    • Elikagaien sektorean uraren berrerabilpena sustatzeko proiektu bat sustatzea, ura berrerabiltzearekin lotutako oztopo sozial, ekonomiko eta teknologikoei aurre egiteko.
    • Elikagaien sektorean uraren kudeaketa integratuaren inguruan ekonomia zirkularra sustatzea.
    • Uraren kalitateak elikadura-produktu desberdinetan ura gehitzearekin dituen eraginak aztertzea. Elikagaien ezaugarrien ebaluazioa uraren kalitatean oinarrituta, bai eta urak bai makineriarengan eta bezeroak hautematen duen kalitatearen gaineko eraginen ebaluazioa ere. Ad hoc iragazketa-sistema baten balizko garapena.
    • Elikagaien sektoreko arazketa-prozesura egokitutako jarraipen- eta kontrol-sistemak ezartzea sustatzea, prozesuen optimizazioa ahalbidetuko duten erabakiak hartzeko tresnak eskaintzeko.
    • Elikaduraren sektoreko azpisektore ezberdinetarako ur-aztarna kalkulatzeko tresna baten garapena
Results

Lortutako emaitzak izan dira, lehenik eta behin, beste inongo elkartek konpontzen ez duten hutsune bat betetzea, esate baterako, uraren kudeaketan praktika onen bidez irtenbideak, proiektuak eta ezagutzak sustatzea, eta CWP Klusterreko adituen laguntzarekin batera egitea, uraren kudeaketan espezializatutako enpresak, ikerketa zentroak eta unibertsitateak biltzen dituena.

Talde operatiboa sortzearen azken emaitzari esker, uraren kudeaketa funtsezko elementu gisa kokatzea ahalbidetu du, ez soilik lege edo ingurumen ikuspegitik, baita sektorearen lehiakortasuna sustatzeko tresna gisa ere, bai kostu-eraginkortasunaren bitartez, bai uraren kudeaketaren garrantziaz gero eta kontzientziatuago dagoen azken bezero batekin kokatzea.

Harremanetarako informazioa
  • Koordinatzailea/entitatearen izena: Kataluniako Elikagaien Kluster Elkartea
  • Koordinatzailearen/entitatearen helbide elektronikoa: autrera@clusterfoodservice.org
Onuradunak
  • Associació del cluster foodservice de Catalunya