Grupo Operativo: Uso e xestión eficiente da auga na elaboración de alimentos
- Tipo Grupo operativo
- Execución 2017
- Orzamento asignado 9.800,00 €
- Ámbito Autonómico
- Comunidade Autónoma Cataluña
- Fonte principal de financiamento PEPAC 2014-2020
- Páxina web do proxecto https://ruralcat.gencat.cat/documents/20181/5202516/Redacci%C3%B3+GO_2016_009_C…
Os Clústeres de Servizos de Alimentación e o Grupo Operativo Catalan Water Partnership (CWP) avaliaron o ciclo da auga en dous subsectores do sector alimentario catalán. O obxectivo é caracterizar oportunidades para xerar solucións eficientes, promover proxectos innovadores no proceso produtivo e analizar as implicacións do uso dos recursos hídricos nos produtos alimentarios.
Un enfoque estratéxico baseado en retos comúns, tendo en conta a xestión integral da auga —auga de entrada, auga de proceso e augas residuais xeradas (baixo parámetros de calidade, eficiencia e custo)—, co obxectivo de optimizar o proceso produtivo e conseguir unha xestión máis sostible da auga, reducindo o impacto ambiental do proceso produtivo do sector.
Os obxectivos específicos, para acadar o obxectivo principal de xerar as oportunidades e solucións máis eficientes ao longo do ciclo da auga do sector, son:
- Selección de 5 empresas representativas do sector de Food Services para identificar as fases do proceso produtivo mediante enquisas ad hoc e visitas a plantas.
- Avaliación de posibles melloras para a xestión máis eficiente das plantas de produción e análise das implicacións do uso do recurso hídrico para os produtos alimentarios. Prestarase especial atención á procura de posibles proxectos innovadores ou usos de tecnoloxías innovadoras e, posteriormente, os resultados obtidos serán comunicados a todo o sector.
Todas as propostas están enfocadas á consecución dos tres obxectivos marcados:
- Aforro en custos operativos.
- Diferenciación da marca cara ao consumidor.
- Responsabilidade social/ambiental, como se pode ver na seguinte relación de proxectos innovadores:
- Estudo das posibilidades de utilización de fontes alternativas de auga para as entidades do sector alimentario, co fin de optimizar os custos asociados ao consumo de auga.
- Seguimento do consumo de auga nos diferentes procesos produtivos para identificar puntos clave de control e medidas correspondentes para reducir o consumo de auga e/ou recircular os caudais de auga.
- Impulsar un proxecto para impulsar a reutilización da auga no sector alimentario para facer fronte ás barreiras sociais, económicas e tecnolóxicas asociadas á reutilización da auga.
- Promover a economía circular arredor da xestión integrada da auga no sector alimentario.
- Estudo dos efectos da calidade da auga en diferentes produtos alimenticios coa adición de auga. Avaliación das características dos alimentos en función da calidade da auga, así como avaliación dos efectos da auga tanto na maquinaria como na calidade percibida polo cliente. Potencial desenvolvemento dun sistema de filtrado ad hoc.
- Impulsar a implantación de sistemas de vixilancia e control adaptados ao proceso de depuración do sector alimentario, co fin de dotar de ferramentas de apoio á decisión que permitan a optimización dos procesos.
- O desenvolvemento dunha ferramenta de calculadora de pegada hídrica para os distintos subsectores do sector alimentario
Os resultados acadados foron, en primeiro lugar, cubrir un baleiro que non está a ser abordado por ningunha outra asociación, como o fomento de solucións, proxectos e coñecementos a través de boas prácticas na xestión da auga, e facelo conxuntamente coa axuda de expertos do Clúster CWP, que agrupa empresas, centros de investigación e universidades especializadas na xestión da auga.
O resultado final da creación do grupo operativo permitiunos posicionar a xestión da auga como un elemento clave, non só dende o punto de vista legal ou ambiental, senón tamén como unha ferramenta de fomento da competitividade do sector, tanto a través da eficiencia de custos como de posicionalo cun cliente final cada vez máis consciente da importancia da xestión da auga.
- Coordinador/denominación da entidade: Asociación Clúster de Servizos Alimentarios de Catalunya
- Correo electrónico do coordinador/entidade: autrera@clusterfoodservice.org
- Associació del cluster foodservice de Catalunya