Skip to main content

Grup Operatiu: Introducció del cultiu d'espirulina a la societat catalana

Descripció

L'espirulina és la microalga més cultivada al món amb més de 5.000 tones/any i una demanda que segueix creixent. Catalunya importa el 100% d'aquest producte i aquest projecte va buscar donar resposta en aquesta mancança al teixit productiu desenvolupant projectes productius que s'adaptin a les condicions meteorològiques i culturals catalanes.

En aquest context, les paraules clau dels sistemes de producció desenvolupats són:

  • Un producte per una dieta sana i equilibrada.
  • Cultius ecològics i integrats a l'entorn.
  • Balanç positiu de captació de CO2 en tot el procés.
  • Cultius automàtics i intel·ligents.
  • Comercialització local o fins i tot inexistent, en el cas de cultius per a l'autoconsum.
Objectius
  • Introduir el cultiu d'espirulina com a model de producció sostenible en el marc de l'agricultura catalana.
  • Introduir l'espirulina com un aliment que es pot produir a casa per autoabastir-se de manera senzilla i que contribueix a lluitar amb el canvi climàtic.
Resultats

Les bases teòriques prèvies per implementar una planta pilot ens permeten concloure que: L'espirulina és un aliment que contribueix a la salut de les persones i del medi ambient.

Catalunya reuneix les condicions meteorològiques i culturals per convertir-se en un país capdavanter en la producció d'espirulina. És difícil establir-se com a productor d'espirulina, ja que a Catalunya no hi ha cap normativa específica i l'Administració no sap com respondre en aquests casos encara.

Els sensors i l'automatització poden simplificar moltíssims els processos productius i el maneig del cultiu. Els costos de producció en un cultiu per a l'autoconsum poden ésser menors que el PVP habitual.

Informació de contacte
  • Nom coordinador/entitat: Explotacions 4200, SL
  • Email coordinador/entitat: joan@cooperativa.cat
Beneficiaris
  • Explotacions 4200, S.L