Millora genètica de la vaca de raça frisona a les ramaderies de Cadí SCCL
- Tipus Grup operatiu
- Execució 2020 -2020
- Pressupost assignat 590.909,00 €
- Àmbit Autonómico
- Comunitat Autònoma Cataluña
- Font principal de finançament PEPAC 2014-2020
- Web del projecte https://ruralcat.gencat.cat/documents/20181/8589140/CAST_REDACCI%C3%93_2019_007…
En aquest projecte hi ha implicat un actor de la indústria alimentària del sector làctic (Cadí SCCL), una associació de ramaders de boví de llet d'àmbit local (Associació Frisona de l'Alt Urgell i Cerdanya AFAUC) que a l'hora forma part d'una federació d'àmbit català (Federació de Frisona de Catalunya FEFRIC) .
Els diferents actors disposen d'àrees de coneixements propis els que es coordinen per assolir objectius comuns. Es posen les bases per treballar en la mateixa línia seleccionant els animals a les primeres edats per optimitzar l'eficiència del procés de producció total i adaptar la producció del tipus de llet a la demanda de la indústria.
Aquest plantejament es fa possible gràcies a l'ús de noves tècniques de coneixement com són la genòmica la que ens ajuda a triar els gens més interessants de la població de les femelles de la raça frisona i adaptar la composició de la llet, el greix i els tipus de proteïna, segons la demanda de la indústria alimentària.
Aquest fet també incideix en el cens total dels animals a les granges millorant la qualitat de la recria i permetre una millor gestió de cada plaça de la granja i incrementar la sostenibilitat i viabilitat de les ramaderies.
La descripció dels objectius més específics per treballar amb les entitats participants són les següents:
- Mantenir el volum de llet actual subministrat pels ramaders de la zona (Alt Urgell i Cerdanya) a la cooperativa Cadí SCCL, per poder mantenir la DOP (Denominació d'Origen Protegida) i el procés productiu actual.
- Millorar el valor percentual de greix, important pel bon rendiment en l'elaboració de la mantega elaborada per la cooperativa.
- Millorar el valor percentual de proteïnes i treballar a la part de les caseïnes totals per millorar el rendiment formatger.
- Treballar en la qualitat de les proteïnes sobretot en la qualitat de les proteïnes, sobretot la KappaCaseïna B per la seva importància en el rendiment formatger.
- Nom coordinador/entitat: Federació frisona de Catalunya
- Email coordinador/entitat: ritacasals@fefric.com
- FEDERACIÓ FRISONA DE CATALUNYA