Ir o contido principal

Proxecto SKIN de H2020: Rede de coñecemento e innovación sobre cadeas curtas de subministración

  • Tipo Proxecto
  • Estado Cheo
  • Execución 2016 -2019
  • Orzamento asignado 1.999.718,75 €
  • Ámbito Europeo
  • Fonte principal de financiamento Horizonte 2020
  • Páxina web do proxecto Proyecto SKIN
Descrición

"Os elementos específicos procedentes das boas prácticas recompiladas foron relevantes non só para as empresas agroalimentarias locais como produtos de quilómetro cero, senón tamén para as pemes e os responsables políticos. Un bo exemplo é a proposta de lei rexional en Apulia (Italia) destinada a apoiar e valorar as empresas agroalimentarias locais como produtos de quilómetro cero, tendo en conta algunhas achegas da experiencia e o coñecemento de SKIN. As tendencias xerais e os obstáculos identificados con base na recollida de boas prácticas utilizáronse durante as actividades de prospectiva, o que deu lugar a achegas concretas e provocadoras para diferentes eventos de creación de comunidade. Estes eventos de creación de comunidade fixeron que as boas prácticas recompiladas fosen accesibles e explotables por aqueles que máis se beneficiarían delas. Os principais aspectos derivados do exercicio de prospectiva levaron á produción de 4 presentacións diferentes (dispoñibles no sitio web de SKIN) e centráronse en aspectos específicos para proporcionar aos implicados na política de desenvolvemento rexional, urbano ou rural algunhas ideas sobre como poden mellorar a creatividade da súa cidade mediante o desenvolvemento de clústeres creativos e novos." proxectos emprendedores baseados en modelos novos e emerxentes de sistemas alimentarios locais. e vinculándoos á bioeconomía circular.

A creación e animación de comunidades ampliaron a lista de contactos internos e a base de datos rexistrada ao involucrar a máis partes interesadas, especialmente durante o segundo período coa organización ICW. A adopción dunha estratexia de abaixo cara arriba e a creación de enfermeiras rexistradas tiveron éxito; de feito, a participación das partes interesadas locais permitiu identificar as necesidades específicas dos mercados locais. Resultou beneficioso reunir a diferentes usuarios finais e permitirlles enriquecerse e intercambiar mutuamente as súas propostas, promovendo así a agricultura baseada no coñecemento e a investigación impulsada pola innovación. Isto facilitou o intercambio de coñecementos entre científicos e profesionais sobre prácticas agroalimentarias durante as sesións de asesoramento planificadas, onde se compartiu e aportou coñecemento existente.

Os impactos previstos relacionados coas actividades de comunicación e divulgación descríbense a continuación: Formatos multimedia e narrativa:

  • Formatos de vídeo: 6 vídeos producidos (proxecto de vídeo institucional curto, proxecto de vídeo institucional longo e vídeos web).
  • Entrevistas en vídeo: 36 entrevistas realizadas nos distintos obradoiros do Desafío de Innovación.
  • Narrativa: 1 fluxo de páxinas que resumen SKIN e 6 vídeos curtos relacionados cos temas tratados na ICW e agrupados como un glosario; Notas de prensa e notas: 6 Artigos de xornais e entrevistas: 6 Boletíns electrónicos: 1 cada 6 meses.
  • Redes sociais:
    • LinkedIn: 55 membros.
    • Twitter: 770 seguidores.
    • Facebook: máis de 100 membros.
  • Ademais, publicáronse 9 artigos científicos e outros están en proceso. En particular, catro artigos baseados nos principais produtos de SKIN inclúense nun número especial da revista internacional "Studies in Agricultural Economics" dedicado á SFSC. Grazas a todas as actividades de traballo en rede e divulgación a diferentes niveis, SKIN gañou unha visibilidade significativa ao concienciar sobre os diversos aspectos relacionados co SFSC e a importancia da calidade dos alimentos en toda a cadea.
Descrición das actividades

O primeiro paso na construción da comunidade representou a identificación das mellores prácticas (GP) do SFSC. Elaborouse un manual interactivo e de navegación intuitiva para a súa identificación, recollida e rexistro. O "Modelo de rexistro de médicos de cabeceira" xerou información relevante para os usuarios finais e resumos de prácticas do EIP-AGRI.

Estas ferramentas empregáronse ao longo de toda a vida do proxecto para a colección de GP. Os socios de SKIN levaron a cabo activamente a recollida de datos de referencia, dividida en dúas fases. Durante a Fase 1, os socios recrutaron médicos de cabeceira nas súas rexións/países, mentres que na Fase 2 identificáronse médicos de cabeceira adicionais fóra da área SKIN para ampliar o grupo de médicos de cabeceira e cubrir diferentes casos. Recolléronse máis de 160 boas prácticas (http://www.shortfoodchain.eu/good-practices/). Baseándose nisto, identificáronse as tendencias xerais e os obstáculos e elaboráronse escenarios de previsión para o desenvolvemento do SFSC en Europa. Os socios de SKIN desenvolveron unha estratexia sobre "Como crear unha base de datos de partes interesadas" e crearon unha lista de contactos interna de partes interesadas de aproximadamente 3.000 partes interesadas, mentres que a comunidade SKIN creceu ata máis de 200 persoas rexistradas.

Proporcionáronse directrices para as actividades de aprendizaxe e intermediación e a participación das partes interesadas, que se empregaron como ferramentas clave durante os eventos de creación de redes. Os socios invitan ás partes interesadas a unirse á comunidade virtual de práctica para manter viva a rede SKIN unha vez finalizado o proxecto. A organización de seis Obradoiros de Desafíos de Innovación (ICW) representou unha oportunidade importante para fortalecer a rede, reunirse coas partes interesadas, compartir consellos xerais e captar novas ideas. Estas ICW centráronse en diversos temas, incluíndo produtos frescos, novas habilidades na agricultura, AKIS, consumidores, tecnoloxías, loxística e regulacións. Aproximadamente 50 persoas participaron en cada ICW e convidáronse a expertos, incluídos médicos xerais, para debater temas específicos e compartir as súas experiencias.

Normalmente, os ICW organizábanse para combinar visitas de campo directamente aos centros dos médicos de cabeceira e unha sesión de traballo en rede para mellorar a interacción entre os participantes. Durante estes eventos, entrevistáronse expertos e representantes de médicos de atención primaria e pódense publicar 36 vídeos curtos no sitio web do proxecto. Ademais, elaboráronse e distribuíronse diversos materiais a través das distintas canles de difusión en cada ICW. Identificáronse trinta e nove nodos rexionais (RN) en todos os países de SKIN e dedicouse unha sección específica no sitio web do proxecto á difusión de novas relacionadas cos eventos das RN. Ademais, leváronse a cabo varias iniciativas e actividades, incluíndo formación e asesoramento interno para formadores, para apoiar grupos multidisciplinares e promover novos proxectos innovadores.

Descrición contextual

SKIN foi unha iniciativa desafiante de 22 socios en 15 países no ámbito das Cadeas Curtas de Suministro de Alimentos (CAA). Ao abordar o principal problema da lagoa de investigación e un mellor despregamento do coñecemento científico existente, SKIN levou á creación dunha rede temática sobre SFSC. O proxecto orixinouse a partir dunha análise do papel da SFSC na consecución do dobre obxectivo da produción agrícola sostible en termos económicos, ambientais e sociais (incluíndo a multifuncionalidade) e na mellora da competitividade dos agricultores europeos. Aínda que a competitividade e a sustentabilidade do sector agroalimentario poden mellorar mediante a innovación a nivel das explotacións agrícolas ou dos produtores individuais, pódense obter beneficios adicionais mediante a innovación a nivel da propia cadea de subministración. Isto require a cooperación entre os diferentes actores implicados, así como o liderado para impulsar a axenda xeral de innovación.

O principal reto de SKIN foi unir á comunidade e crear unha rede para mellorar a eficiencia dos SFSC, beneficiando ás partes interesadas e fomentando o crecemento do sector. O obxectivo xeral de SKIN era abordar esta fragmentación no acceso a diferentes modelos de práctica, sistematizar a información e os datos dispoñibles, empoderar a potenciais innovadores nas cadeas agroalimentarias e crear unha comunidade da UE que servise como plataforma permanente para o intercambio de coñecementos, a cooperación transnacional, a promoción da innovación e as achegas aos responsables políticos. Con este fin, creouse e implementouse unha comunidade virtual de práctica, "Keep-it-Short".

Obxectivos

SKIN é unha iniciativa ambiciosa de 20 socios en 14 países no ámbito das Cadeas Curtas de Suministro de Alimentos (CSC). O seu obxectivo é sistematizar e achegar coñecemento aos profesionais, promover a colaboración dentro dun marco de innovación impulsado pola demanda e achegar información á formulación de políticas a través de vínculos co EIP-AGRI. SKIN construirá e facilitará unha comunidade de aproximadamente 500 partes interesadas, co obxectivo estratéxico de crear, unha vez finalizado o proxecto, unha asociación europea que traballará continuamente para mellorar a eficiencia dos SFSC, beneficiando ás partes interesadas e ao crecemento do sector.

A comunidade construirase e animarase arredor da identificación das mellores prácticas en cadeas de subministración curtas en toda Europa. Os socios explorarán, analizarán e clasificarán un número significativo de casos en diferentes países. As «boas prácticas» (polo menos 100) sistematizaranse, procesaranse en formatos de alta utilizabilidade (incluíndo vídeos e fluxos de páxina) e poranse á disposición das partes interesadas a través da web (seguindo os formatos do EIP AGRI) e mediante a creación de centros rexionais, para permitir unha penetración máis profunda dos coñecementos existentes na práctica. O traballo sobre boas prácticas tamén axudará a identificar os problemas clave (obstáculos ou oportunidades) que rodean os SFSC. Estas cuestións serán os temas principais de seis "obradoiros sobre os retos da innovación", cuxo obxectivo é estimular as partes interesadas a propoñer novas ideas para a investigación baseada na innovación ou a adopción da innovación.

Estes recibirán apoio nunha fase de asesoramento na que os socios do consorcio proporcionarán orientación ás partes interesadas para o pleno desenvolvemento destas ideas innovadoras. SKIN inviste fortemente en divulgación, para chegar ao maior número posible de partes interesadas, e en explotación, para planificar o desenvolvemento posterior ao proxecto en forma dunha colaboración continua que continuaría as actividades lanzadas co proxecto (expansión da comunidade, intercambio de boas prácticas, promoción da innovación baseada na investigación e vinculación co EIP e os organismos de formulación de políticas).

Coordinadores
  • UNIVERSITA DEGLI STUDI DI FOGGIA (UNIFG)