Skip to main content

Projecte H2020 SKIN: Cadena de subministrament curta Xarxa de Coneixement i Innovació

  • Tipus Projecte
  • Estat Completat
  • Execució 2016 -2019
  • Pressupost assignat 1.999.718,75 €
  • Àmbit Europeo
  • Font principal de finançament H2020
  • Web del projecte Proyecto SKIN
Descripció

"Els elements específics procedents dels GP recopilats eren pertinents no només per als SFSC, sinó també per a les pimes i els responsables de la formulació de polítiques. Un bon exemple el representa la proposta d'una llei regional a Apúlia (Itàlia) per tal de recolzar i valoritzar el negoci agroalimentari local com a productes de km zero, tenint en compte algunes aportacions de l'experiència i les aportacions de l'experiència. identificats sobre la base de la recopilació de bones pràctiques es van utilitzar durant les activitats de prospectiva, el que va resultar en aportacions concretes i provocatives a diferents esdeveniments de construcció comunitària van fer que els GP recopilats fossin accessibles i explotables per aquells que més es beneficiarien d'ells web de SKIN), i es van centrar en aspectes específics per proporcionar als involucrats en la política de desenvolupament regional, urbà o rural, algunes idees de com poden millorar la creativitat de la seva ciutat mitjançant el desenvolupament de clústers creatius i noves emprenedories empresarials basades en models nous i emergents de sistemes alimentaris locals. i vinculant-les amb la bioeconomia circular.

La creació de comunitat i l'animació van ampliar la llista de contactes interns i la base de dades registrada en involucrar més parts interessades, especialment durant el segon període amb l'organització dels ICW. L'adopció de l'enfocament de baix a dalt i la creació de RN es van dur a terme amb èxit; de fet, la participació de les parts interessades locals va permetre identificar les necessitats específiques dels mercats locals. Va resultar útil reunir diferents usuaris finals i fer que s'enriquissin mútuament i intercanviessin els seus enfocaments, promovent així l'agricultura basada en el coneixement i la investigació impulsada per la innovació. Això va facilitar l'intercanvi de coneixements entre científics i professionals sobre les pràctiques agroalimentàries durant les sessions de coaching previstes, en què es van aportar i compartir els coneixements existents.

Tot seguit es descriuen els impactes esperats relacionats amb les activitats de comunicació i difusió: Formats multimèdia i de narració d'històries:

  • Formats de vídeo: 6 vídeos produïts (Projecte vídeo institucional curt, Projecte vídeo institucional llarg i vídeos web).
  • Entrevistes en vídeo: 36 entrevistes realitzades als diferents Tallers del Desafiament d'Innovació.
  • Narració d'històries: 1 flux de pàgines que resumeix SKIN i 6 vídeos curts relacionats amb els temes tractats als ICW i agrupats com a glossari; Notes de premsa i notes: 6 Articles periodístics i entrevistes: 6 Butlletins electrònics: 1 cada 6 mesos.
  • Xarxes socials:
    • LinkedIn: 55 membres.
    • Twitter: 770 seguidors.
    • Facebook: >100 membres.
  • A més, s'han publicat 9 articles científics i n'hi ha d'altres que estan en curs. En particular, s'inclouen 4 articles basats en els principals productes de SKIN en un número especial de la revista internacional “Studies in Agricultural Economics” dedicat al SFSC. Gràcies a totes les activitats de networking i difusió a diferents nivells, SKIN ha obtingut una alta visibilitat sensibilitzant la gent sobre els diferents aspectes relacionats amb el SFSC i amb la importància de la qualitat dels aliments al llarg de tota la cadena”.
Descripció de les activitats

El primer pas per construir la comunitat va estar representat per la identificació de les bones pràctiques (GP) de SFSC. Es va elaborar un manual interactiu i intuïtivament navegable per a la seva identificació, recol·lecció i registre. La plantilla de registre de metges de capçalera va generar informació rellevant per als usuaris finals i els resums de pràctiques d'EIP-AGRI.

Aquestes eines es van utilitzar durant tota la vida útil del projecte per a la col·lecció de GP. Els socis de SKIN estaven duent a terme activament la recol·lecció de metges de capçalera, dividida en dues fases. Durant la fase 1, els socis van recollir metges de capçalera a les seves regions/països, mentre que a la fase 2 es van identificar metges de família addicionals fora de la zona SKIN per tal d'ampliar el repositori de metges de capçalera i cobrir diferents casos. S'han recopilat més de 160 bones pràctiques (http://www.shortfoodchain.eu/good-practices/). En base a aquests, es van trobar tendències generals i colls d'ampolla i es van desenvolupar escenaris de previsió per al desenvolupament de SFSC a Europa. Els socis de SKIN van elaborar una estratègia sobre “Com crear la base de dades de parts interessades” i es va crear una llista interna de contactes de parts interessades amb unes 3.000 parts interessades, mentre que la comunitat de SKIN ha crescut amb més de 200 persones registrades.

Es van lliurar directrius per a les activitats d'aprenentatge i intermediació i per a la participació de les parts interessades, que es van utilitzar com a eines principals durant els esdeveniments de creació de xarxes. Els socis estan convidant les parts interessades a unir-se a la comunitat virtual de pràctica per tal de mantenir viva la xarxa SKIN una vegada finalitzat el projecte. L'organització de 6 Tallers de Desafiament d'Innovació (ICW) va representar una ocasió important per enfortir la xarxa, reunir-se amb les parts interessades, compartir GP i captar idees noves. Aquests ICW es van centrar en diferents temes, en particular es va discutir sobre productes frescos, noves habilitats a l'agricultura, AKIS, consumidors, tecnologies, logística i regulacions. A cada ICW van participar unes 50 persones i es va convidar experts per debatre sobre temes específics i compartir les seves experiències, també com a metges de capçalera.

En general, els ICW es van organitzar per combinar visites sobre el terreny directament a les instal·lacions dels metges de capçalera i una sessió de creació de xarxes per millorar la interacció entre els participants. Durant aquests esdeveniments, es va entrevistar els experts i els representants dels metges de capçalera, i al lloc web del projecte es poden publicar 36 vídeos curts. A més, a partir de cada ICW es van preparar i distribuir diferents materials amb finalitats de difusió a través dels canals de difusió. Es van identificar 39 Nodes Regionals (RNs) als països del SKIN i es va dedicar una secció dedicada al lloc web del projecte a difondre les notícies relacionades amb els esdeveniments dels RNs. A més, es van dur a terme diverses iniciatives i activitats, entre elles el coaching i el coaching intern per a formadors, per donar suport a grups multidisciplinaris i promoure nous projectes innovadors.

Descripció contextual

"SKIN va ser una iniciativa desafiant de 22 socis en 15 països a l'àrea de les Cadenes Cortes de Subministrament d'Aliments (SFSC). En abordar el problema principal de la bretxa de recerca i un millor desplegament dels coneixements científics existents, SKIN va conduir a la creació d'una xarxa temàtica sobre el SFSC. doble objectiu de la producció agrícola sostenible en termes econòmics, mediambientals i socials (inclosa la multifuncionalitat) i la millora de la competitivitat dels agricultors europeus. lideratge per impulsar l?agenda general d?innovació.

El principal repte per a SKIN ha estat apropar la comunitat i crear una xarxa per a la millora de l'eficiència dels SFSC i en benefici de les parts interessades i el creixement al sector. L'objectiu general de SKIN era fer front a aquesta fragmentació en l'accés als diferents models de pràctica, sistematitzar la informació i les dades disponibles, empoderar els innovadors potencials a les cadenes agroalimentàries i crear una comunitat de la UE que servís de plataforma permanent per a l'intercanvi de coneixements, la cooperació transnacional, la promoció de la innovació i la generació d'aportacions. A aquest efecte, s'ha creat i ara s'ha implementat una comunitat virtual de pràctica "Keep-it-Short".

Objectius

SKIN és una ambiciosa iniciativa de 20 socis a 14 països a l'àrea de les Cadenes Cortes de Subministrament d'Aliments (SFSC). El seu objectiu és sistematitzar i apropar coneixements als professionals, promoure la col·laboració dins d'una lògica d'innovació impulsada per la demanda i proporcionar aportacions a la formulació de polítiques mitjançant vincles amb l'EIP-AGRI. SKIN construirà i animarà una comunitat d'aproximadament 500 parts interessades, amb l'objectiu estratègic de crear, en acabar el projecte, una associació europea que treballi permanentment per millorar l'eficiència de les SFSC i en benefici de les parts interessades i del creixement del sector.

La comunitat es construirà i animarà al voltant de la identificació de bones pràctiques en cadenes de subministrament curtes a tot Europa. Els socis exploraran, analitzaran i classificaran un nombre significatiu de casos a diferents països. Les “millors pràctiques” (almenys 100) se sistematitzaran, es processaran en formats altament utilitzables (inclosos vídeos i fluxos de pàgines) i es posaran a disposició de les parts interessades a través del web (seguint els formats EIP AGRI) i mitjançant la creació de nodes regionals, per permetre una penetració més profunda del coneixement existent. El treball sobre bones pràctiques també permetrà identificar qüestions clau (obstacles o oportunitats) al voltant dels SFSC. Aquestes qüestions seran els temes principals de sis “tallers sobre desafiaments de la innovació”, el propòsit dels quals és estimular les parts interessades a proposar noves idees per a la recerca basada en la innovació o l'adopció de la innovació.

Aquests seran recolzats en una fase de coaching on els socis del consorci brindaran orientació a les parts interessades per al desenvolupament ple d'aquestes idees innovadores. SKIN posa importants esforços en la difusió, per arribar a la major quantitat de parts interessades possible, i en l'explotació, per planificar el desenvolupament posterior als projectes en forma d'una associació permanent que donaria continuïtat a les activitats llançades amb el projecte (expansió de la comunitat, circulació de bones pràctiques, promoció de la innovació basada en la investigació i vincles amb l'EIP).

Coordinadors
  • UNIVERSITA DEGLI STUDI DI FOGGIA (UNIFG)