Proxecto SIMBA H2020: Innovación sostible de aplicacións do microbioma no sistema alimentario.
- Tipo Proxecto
- Estado Cheo
- Execución 2018 -2023
- Orzamento asignado 9.999.999,77 €
- Ámbito Europeo
- Fonte principal de financiamento Horizonte 2020
- Páxina web do proxecto SIMBA
Dado o continuo aumento da poboación mundial, o abastecemento equitativo de alimentos converteuse nun problema importante e nun desafío futuro. Os microbios son unha ferramenta inexplorada para aumentar a produtividade e a calidade dos alimentos.
O obxectivo do proxecto SIMBA é aproveitar as complexas comunidades microbianas do solo e do mar (microbiomas) para a produción sostible de alimentos. O SIMBA centrarase en dúas cadeas alimentarias interconectadas: a produción agrícola e a acuicultura. SIMBA iniciará primeiro unha fase in silico para analizar bases de datos de microbiomas preexistentes e estudos previos, co fin de identificar a matriz microbiana óptima capaz de soportar a calidade e a produtividade da cadea alimentaria. Desenvolveranse intervencións específicas do microbioma, incluíndo o solo, as plantas, os peixes, a acuicultura e o procesamento de alimentos/pensos, para lograr unha configuración óptima, tal como se define na fase de modelización, do seguinte xeito: i) Os consorcios óptimos de microbioma identificados serán deseñados e probados en ensaios de laboratorio, en macetas e en campo para mellorar a produtividade e a saúde das plantas; ii) Aplicaranse microbiomas mariños para facilitar a acuicultura e a agricultura sostibles. iii) Empregaranse consorcios microbianos óptimos para converter as materias primas e os residuos en alimentos, pensos ou, en última instancia, enerxía de alta calidade.
Nunha fase final da intervención, estas interaccións serán monitorizadas e probadas en estudos de campo, acuicultura, alimentación de peixes e en humanos, medindo o impacto nos consorcios microbianos, as interaccións en asociación con factores que avalían a súa eficacia en termos de mellora da seguridade alimentaria, produtividade, calidade, seguridade, sustentabilidade, nutrición e saúde. As aplicacións microbianas próximas ao mercado para sistemas alimentarios sostibles facilitaranse grazas á natureza interdisciplinar e transversal da proposta e ao papel activo das pequenas e medianas empresas (pemes).
A medida que a poboación mundial continúa a aumentar, proporcionar alimentos en igualdade de condicións converteuse nun problema importante e nun desafío futuro. Os microbios son unha ferramenta inexplorada para aumentar a produtividade e a calidade dos alimentos. O obxectivo do proxecto SIMBA é aproveitar as complexas comunidades microbianas mariñas e do solo (microbiomas) para a produción sostible de alimentos. O SIMBA centrarase en dúas cadeas alimentarias interconectadas: a produción agrícola e a acuicultura. SIMBA lanzará primeiro unha fase in silico para analizar outras bases de datos de microbiomas preexistentes e estudos previos para identificar o mellor deseño de microbiomas capaz de soportar a calidade e a produtividade da cadea alimentaria.
Desenvolveranse intervencións adaptadas ao microbioma que inclúan solos, plantas, peixes, acuicultura e procesamento de alimentos/pensos para lograr un deseño óptimo, tal e como se define na etapa de modelización, do seguinte xeito:
- Os consorcios óptimos de microbiomas identificados serán deseñados e probados en ensaios de laboratorio, en macetas e en campo para mellorar a produtividade e a saúde das plantas.
- Os microbiomas mariños aplicaranse para facilitar a agricultura e a acuicultura sostibles.
- Empregaranse consorcios óptimos de microbios para converter as materias primas e os residuos en alimentos ou pensos de alta calidade ou, en última instancia, en enerxía.
Nunha última etapa de intervención, estas interaccións serán monitorizadas e probadas en estudos de campo, acuicultura, alimentación pesqueira e humanos, medindo o seu impacto nos consorcios de microbiomas, as interaccións en asociación con factores que avalían a súa eficacia na mellora da seguridade alimentaria, a produtividade, a calidade, a seguridade, a sustentabilidade e os aspectos nutricionais e sanitarios. As aplicacións do microbioma case ao mercado para sistemas alimentarios sostibles facilitaranse grazas á natureza interdisciplinar e transdisciplinar da proposta e ao papel activo das pequenas e medianas empresas (pemes).
- LUONNONVARAKESKUS (LUKE - NATURAL RESOURCES INSTITUTE FINLAND)